Cytat Zamieszczone przez tito86 Zobacz posta
fabrykant wspomniał, że brakuje mu pośrednich ISO. na to też jest rozwiązanie. http://photography-on-the.net/forum/...d.php?t=742806 gdzieś krążyło też tłumaczenie. ja mam i działa bez zarzutów. jak ktoś chce to mogę zrobić i wysłać sample jak działa np na iso 1250 czy 3200 (tu porównywałem z alfą 500 kolegi i mimo 3 lat różnicy w wydaniu, dał radę). grip faktycznie dużo daje - zupełnie inna praca...
Rzeczywiście, istnieje takie rozwiązanie. Ma jednak dla mnie podstawową wadę- nie jest to oprogramowanie które instaluje się na stałe w aparacie (jak to dawniej bywało z 300D i tzw. wasiaware) a na karcie CF. Użytkując w dwie osoby w rodzinie 10 kart pamięci z trzema aparatami- nawet jeśli wgrałbym hack do 400D na wszystkie karty- trzeba je niestety w miarę często formatować. Dostałbym wariacji musząc po każdym formacie wgrywać to oprogramowanie z powrotem. To nie dla mnie. Ale to rozwiązanie dla kogoś kto ma jeden aparat i jedną- dwie karty o dużej pojemności.
Co do porówania Canona z Alfami to robiłem i uważnie oglądałem zdjęcia zrobione Alfą 900 za x-tysięcy złotych na 1600 i 3200 ISO. Biedni są ci właściciele Alf- byle Canon za tysiaka ma mniejsze szumy.