Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: opinie o canon 400d

Zablokowany

Domyślnie opinie o canon 400d

witam,jakie macie opinie o Canonie 400d,opłaca się go kupować bo jest dość tani ale też stary i nie wiadomo ile migawka wytrzyma jeszcze zdjęć może polecicie coś w podobnej cenie

Bywalec
    Miasto
    chojnice / piła

Domyślnie

ja mam 23tyś zdjęć i nawet się nie zająknął. żywotność u innych można sprawdzić na http://www.olegkikin.com/shutterlife/ a poza tym, to jest mnóstwo wątków na jego temat. poszuaj. co do ceny - ja bym dołożył do 30D.

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

doloz do 30d. migawka 2,5* taka wg producenta, wydaje sie ze szybciej reaguje.

Początki nałogu
    Miasto
    warszafka

Domyślnie

uważam,że to jedyny słuszny model z segmentu entry level. Nie ma LV ani wodotrysków, ale ma niezłą (wielkościowo i szumowo) matrycę oraz czyszczenie matrycy. Dodawanie kolejnych set za 500d czy 550d to dla mnie przepłacania za nowość

Domyślnie

Ja mam bardzo dobre zdanie o posiadanym 400D. Lubię sposób sterowania głównymi funkcjami jaki ma ten aparat- jest bardzo prosty i trudno w nim o pomyłkę, w przeciwieństwie do XXD (mam też 40D). Niewiele funkcji w nim mi brakuje- najbardziej sterowania wyłączaniem błysku lampy zewnętrznej, która w 40D pozwala na używanie jedynie doświetlacza autofokusa bez błyskania. Przydałby się też dla mnie skoki ISO co 1/3 EV, bo można precyzyjniej sterować zaszumieniem zdjęć. Autofokus nie jest tak precyzyjny jak w 40D, ale od poziomu 30D odbiega niewiele- jest to zauważalne tylko w sytuacji bardzo kiepskiego światła zastanego i bardzo słabych kontrastów.
    Szumy na 800ISO nie odbiegają wiele od 40D, choć z RAWów tego ostatniego można ciut więcej wyciągnąć (nawet w Digital Photo Prof.).
    Na 1600ISO jest wg mnie widoczna niewielka przewaga 20D/30D czy 40D.
    Nie znam za bardzo cen sprzętu, ale wydaje się że porównywalne cenowo będzie tylko 20D. Jeżeli znajdzie się mało używany egzemplarz można rozważyć zakup- ma ciut więcej funkcji i robi solidniejsze wrażenie, a przy tym ma migawkę wytrzymującą więcej cykli. Ale ponieważ jest to aparat starszy i przeznaczony dla "półprofesjonalistów" więc jest większe ryzyko trafienia zajechanego egzemplarza (te od fotografów studyjnych wyglądają często zewnętrznie jak nowe). Można też pomyśleć o dołożeniu do nowszego 30D (ten miał już gwarancje Canona na 100 tys. cykli migawki) tak jak radzili poprzednicy.
    Przy okazji dzięki Ci tito86 za cenny link- polecam.

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

zeby nie bylo - 400d idzie robic swietne zdjecia. jezeli nie masz reporterskich ciągotek, to 400d bedzie bardzo dobre, do tego małe i lekkie.
    przy duzych rekach moze byc ciut za maly

Domyślnie

Zależy do jakich zastosowań chcesz go kupić. Typowo do wszystkiego jest niezły i będziesz zadowolony, teraz naprawdę tanio mozna kupić. Jeżeli masz duże dłonie, to grip jak najbardziej wskazany - rewelacyjnie trzyma się dłoni. Jedynie co, to lepsze szkło musiałbyś kupic do niego. Podstawowego kita nie polecam - lepsze efetky uzyskasz zwykłym kompaktem. Na początek przygody z fotografiąjest bardzo dobry. W ciemnych pomieszczeniach wbudowana lampa może nie wystarczyć. Po jakimś czasie być może zdecydujesz się na lampę. Obiektywu eLki też nie musisz od razu brać. Wystarczy stabilizacja i USM. Pewnie, spoko jest kupić 30D, jeszcze lepiej 5D MkII a już szczytem jest 1DsMkIII i zestaw super jasnych eLek o hiperświetle 1 .

Bywalec
    Miasto
    chojnice / piła

Domyślnie

fabrykant wspomniał, że brakuje mu pośrednich ISO. na to też jest rozwiązanie. http://photography-on-the.net/forum/...d.php?t=742806 gdzieś krążyło też tłumaczenie. ja mam i działa bez zarzutów. jak ktoś chce to mogę zrobić i wysłać sample jak działa np na iso 1250 czy 3200 (tu porównywałem z alfą 500 kolegi i mimo 3 lat różnicy w wydaniu, dał radę). grip faktycznie dużo daje - zupełnie inna praca...

Domyślnie

co do szumów.
    Może to bez sensu - ale ja mając 400D i 40D uznałem,ze 40 BARDZIEJ SZUMI
    na 400D iso 800 było OK a w 40... najwyższym iso, którego się nie boje jest 640.

moze to jest subiektywne odczucie (bo niby jest ta sama matryca)
    40D + BG-E2N + 16-35 + 50 + 85 + 70-200

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów