Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: 70-200 f4/L IS - czy klekotanie jest normalne?

Domyślnie 70-200 f4/L IS - czy klekotanie jest normalne?

Witam,
    przy okazji podłączania pierścieni pośrednich ze słabo stykającymi złączami zaobserwowałem dziwne zjawisko.
    Otóż układ stabilizacji "szaleje" bardzo mocno szarpiąc i przesuwając widziany obraz (tu podejrzewam, że styki raz kontaktują a raz nie).
    Obiektyw wzięty w rękę i lekko potrząśnięty wydaje odgłosy klekotania z wnętrza.
    Nie zaobserwowałem tego wcześniej i zastanawiam się czy zawsze "tak miał" .
    Pytanie do posiadaczy tego szkła:
    czy wasze też tak mają?
    A może te feralne styki w pierścieniach coś spsuły?
    Dodam, że bez pierścieni wydaje się pracować jak dawniej, czyli świetnie , ale pojawiła się obawa, że klekot jest zapowiedzią jakiegoś nadchodzącego wydatku...

Uzależniony

Domyślnie

Mój w czasie pracy od początku wydawał takie odgłosy, że aż się zaniepokoiłem. Jednak okazało się, że to uroda tego obiektywu.

Bywalec Awatar vidocq
    Miasto
    TST

Domyślnie

Normalne, to elementy ruchome w stabilizatorze tak stukaja.
    Nie potrząsaj obiektywem bo coś uszkodzisz tylko rób fotki
    pozdrawiam, vidocq

Domyślnie

No też tak myślałem. Ale mam jeszcze 17-55 ze stabilizacją i aż tak nie klekocze,
    ale to nie jest L-ka
    Moje obawy wzmocniły te trefne pierścienie (Micnova), które tracąc kontakt, powodują takie odchylenia soczewek, że obraz fika. Nigdy wcześniej tego nie widziałem.
    Ale dzięki, będę spał spokojniej.

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Źródło "Optyczne.pl" - test obiektywu 70-200 4 L IS
    "Na koniec warto jeszcze zaznaczyć, że stabilizacja, jak na tą klasę sprzętu, działa bardzo głośno, żeby nie powiedzieć, że wręcz warczy. Kto przyzwyczaił się do prawie bezgłośnej pracy tego mechanizmu u EF 24-105 f/4L czy EF-S 17-55 f/2.8 IS, temu odgłos wydawany przez Canona 70-200 f/4 IS na pewno się nie spodoba.
    Pozdrawiam

Domyślnie

Mam to szkło od nowości.IS wydaje dźwięk jak by szumiącego silnika.Przy starcie jest słyszalne tylko jak by pojedynczy klekot a później szum silnika. Po za tym wszystko działa jak trzeba i jestem zadowolony. Obiektyw non stop na plenerach i maratonach rowerowych zdaje egzamin na 5:-D
    1d mkIIN, 40D,17-40 L ,70-200 L IS , 50-1,4, 580EXII,Pix.I RESZTE RUPIECI

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

U mnie jakoś nic nie klekocze tylko lekko warczy

Uzależniony

Domyślnie

U mnie dochodzą dźwięki, jak z dużego zatartego łożyska z luzami (tak - jedno i drugie razem) . A tak na poważnie stabilizacja w tym modeli pracuje dosyć głośno wydając niekiedy nieco dziwne dźwięki. Pomimo tego działa bardzo skutecznie.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez shalan Zobacz posta
    Otóż układ stabilizacji "szaleje" bardzo mocno szarpiąc i przesuwając widziany obraz (tu podejrzewam, że styki raz kontaktują a raz nie).
    Obiektyw wzięty w rękę i lekko potrząśnięty wydaje odgłosy klekotania z wnętrza.
    Miałem właściwie identyczne objawy w obiektywie 24-105 po tym, jak spotkał się z ziemią z wysokości ok 190cm. Uszkodzony silnik IS daje takie objawy.

Domyślnie

Opis odgłosów podczas działania stabilizacji zgadza się w 100%
    Niepokojący jest odgłos klekotania podczas lekkiego potrząsania odpiętym obiektywem (trzymam go w połowie i bujam).
    Mam też taki objaw, że kiedy ostrzy to na 100% skutecznie. Ale czasami nie chce mu się ruszyć (nic a nic). Kiedy "przeostrzę" ręcznie, przy ponownym uruchomieniu AF działa jak żyleta.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów