Przy jakich przebiegach następuje u Was ta 'nieuchronna' chwila?
Przy jakich przebiegach następuje u Was ta 'nieuchronna' chwila?
5D, stałki, zoomy
To nie jest związane raczej z przebiegiem, a z temperaturą oraz wilgotnością w której używasz aparatu. Mi odpadło kiedyś na początku wesela przy 30tyś., więc dojechałem do końca imprezy na jednym body. Lustro dodatkowo uszkodziło matówkę, ale bez problemu wszystko wymienili za free (aparata miał jakieś 4 lata).
Bardziej niepojęte jest to, że Canon wypuszcza kolejne "5-ki", coraz droższe, "nowsze technologicznie" (?) i z większymi babolami. Podobno poprawili AF w mkIII i co z tego wyszło (?): http://www.canon-board.info/autoryzo...3-sensz-85862/
Ciekaw jestem, czy Żółty też sobie pozwala na takie wpadki, za które każe sobie - co by nie mówić - słono płacić?
Ostatnio edytowane przez RadOs41 ; 12-09-2012 o 20:53
Trochę gratów i nieco innych szpargałów...
Jeśli chodzi o Żółtych to niewątpliwie najbardziej niechlubnym burakiem był ostatnio chlapiący smarem na matrycę silnik AF w modelu D7000. A szkoda bo bardzo fajna puszka to jest. Niektórym udawało się kupić całkowicie sprawne egzemplarze, innym nawalały od razu po wyjęciu z pudełka, jeszcze innym zaś po kilkunastu tysiącach przebiegu (gdy puścili już kciuki i zadowoleni otarli pot z czoła). Dokładnie sprawy nie śledziłem, ale były duże problemy z naprawą tej usterki. Sklepy umywały ręce a serwis czyścił matrycę a usterki nie naprawiano bo oficjalnie nie istniała (Nikon chyba uzgadniał zeznania przez jakiś czas).
Był też problem z wadliwym akumulatorem w D5000 lub D5100, jednak nie interesowały mnie te wydmuszki więc nic bliżej nie powiem![]()
5D, stałki, zoomy
W moim 5D też odpadło lustro. Przebieg 13,5k klapnięć. To co kolega napisał o warunkach atmosferycznych ma sens bo na weselu robiłem zdjęcia wewnątrz, później na dworze, po powrocie na salę zaparował mi obiektyw a po kilkunastu zdjęciach odpadło lustro. W tym samym czasie kamera wideo zasygnalizowała kondensację pary wodnej.
Hej
ja to samo miałem miesiąc temu. Wymienili za free. Wszystko odbyło się bezboleśnie.
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
Może canonowi zdarzają się problemy techniczne, ale dobrze że wychodzą z tego z twarzą poprzez takie akcje serwisowe. Kupując 5d jedynke nie ma potrzeby przejmować się tym lustrem bo wiadomo, że i tak wymienią. Kiedyś zastanawiałem się nad nikonem ale pomimo że robią "na papierze" świetne puchy to jednak niepewność z awaryjnością skutecznie odstrasza(d7000). Nawet do tej pory usterki d7000 są wielką niewiadomą. Ludzie mówią, że coś jest nie halo a serwis milczy. Reasumując odklejającym lustrem w 5d nie ma co się przejmować bo i tak zrobią to za friko![]()