Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 26 z 26

Wątek: 18-200 - Canon czy Sigma ?

Domyślnie

chylę czoła - że ma mocowania i Ef-S i EF to wiedziałam, że inne tak mają i w zasadzie jestem w dobrej sytuacji bo nic oprócz budżetu mnie nie ogranicza to nie skojarzyłam

Dopiero zaczyna Awatar adi_85
    Miasto
    wałbrzych

Domyślnie

Jeżeli masz wersję kita ze stabilizacją, to szczerze polecam canona 55-250 (spokojnie w cenie poniżej 1000 pln), a do tego za ok 400 pln znajdziesz jeszcze nowego 50/1.8 - co da Ci świetne szkło do postretów i do fotografowania w słabym oświetleniu.

ze wszystkich megazoomów sigm i tamronów, to podany przeze mnie 18-270 jest chyba najlepszy optycznie (tak pamiętam po wyczytaniu wszystkich testów, ale nie chcę kłamać), więc warto byłoby na niego trochę dozbierać (a jest nieznacznie droższy od 18-200 canona).

natomiast o jednym musisz pamiętać, jeżeli będziesz kupować (szczególnie nowy obiektyw), to najlepiej idź do sklepu i tam go 'obmacaj', podepnij do puszki, zrób kilka zdjęć, sprawdź, czy dana sztuka jest ostra i nie ma jakichś szczególnych wad. od razu zobaczysz, czy 18 mm jest dla Ciebie wystarczająco szeroko, oraz czy 200mm będzie wystarczająco zbliżać, czy lepiej pomyśleć o czymś dłuższym, np. 250 lub 300.

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Przeciez ten 55-250 IS ma swiatlo 4-5,6 Wiec jaki ciemny (w stosunku do 70-200 f4) ? Fakt 70-200 ma 4 w calym zakresie, ale nie ma zakresu 55-70 i 200-250. Przy takich pytaniach, ten obiektyw moze byc w miare "bezpieczny". Po czasie dochodzi sie samemu do wniosku ze powinien byc: szybszy, lepszej jakosci, jasniejszy itp. Nie kazdy powinien wsiadac odrazu do sportowego samochodu, bo moze skonczyc sie to zle.

Domyślnie

A ja na przekór coraz bardziej zastanawiam się nad 55-250 ;-)
    Ale jestem już umówiona na próne zdjęcia Tamronem.
    adi_85 - niestety, wersja bez stabilizacji

Początki nałogu Awatar sprocket73
    Miasto
    Jaworzno

Domyślnie

Ale obiektyw 55-250 to zupełnie inny zakres niż 18-200 i to nie chodzi mi o szeroki koniec, bo 200 i 250 są w sumie niedaleko, ale szerokość od 18 do 55 to jest bardzo dużo. Więc zamiast jednego obiektywu masz dwa kity 18-55 + 55-250. A Tobie chyba chodziło o to, aby mieć jeden uniwersalny. Rozumiem, ze nie chodzi Ci o jak najlepszą jakość jak najmniejszym kosztem, tylko o wygodę, żeby nie przepinać obiektywów i zabierać na wyjazd/spacer jeden na stałe przypięty do body.

Sam kupiłem sobie taki uniwersalny obiektyw (w moim przypadku był to tamron 18-250) i nie żałuję decyzji. W tym roku dokupiłem do niego 10-22 i teraz na wycieczkach przepinam się między jednym i drugim, nie jest to duży problem, ale jednak troszkę niewygodne. Gdybyś kupiła teraz dwa kity, to jak kiedyś chciałabyś dokupić UWA miałabyś już 3 obiektywy do przepinania.
    SPROCKET
    80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
    Moja wycieczkowa galeria

Domyślnie

Heeej
    Daję znak życia ...
    Wczoraj testowe zdjęcia Tamronem 18-200. W miarę szybki i cichy af, czasem się mylił - ale miałam b. mały odrzut. Czasem po ustawieniu ostrości jeszcze się wahał.
    Kto by pomyślał, że suma sumarum będe się zastanaawiać na 55-250 Canona i 18-200 Tamrona ...

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów