Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Wątek: 18-200 - Canon czy Sigma ?

Domyślnie

Czemu nikt nie zaproponował Tamron 18-200 bez stabilizacji, dobre tanie szkło o 2 toni cichsze od Sigmy, i za 1/3 wartości Canona, to nie wiem czy nie warto tego rozważyć, używane biegają po 400-500 zł.
    Canon FF i słoików kilka

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mk307 Zobacz posta
    Czemu nikt nie zaproponował Tamron 18-200 bez stabilizacji, dobre tanie szkło o 2 toni cichsze od Sigmy, i za 1/3 wartości Canona, to nie wiem czy nie warto tego rozważyć, używane biegają po 400-500 zł.
    Jak już z Tamronów, to proponuję: http://canon-board.info/showthread.php?t=41828
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Domyślnie

adi to chyba oczywiste że pytanie dotyczy 18-200 OS sigmy jak i canona 18-200 IS jeśli uważasz że sigma jest bez stabilizacji to poczytaj lepiej na ten temat

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hubi78 Zobacz posta
    adi to chyba oczywiste że pytanie dotyczy 18-200 OS sigmy jak i canona 18-200 IS jeśli uważasz że sigma jest bez stabilizacji to poczytaj lepiej na ten temat
    Chyba Ty byś musiał poczytać... Autor zlinkował Sigmę w wersji bez stabilizacji. Ta Sigma występuje zarówno w wersji bez, jak i ze stabilizacją.

Domyślnie

Nie otwierałem linków więc zwracam honor...Nie musisz mi tłumaczyć że jest wersja bez stabilizacji bo wiem to doskonale, miałem taki obiektyw.

Dopiero zaczyna Awatar adi_85
    Miasto
    wałbrzych

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mroczna Kuleczka Zagłady Zobacz posta

z dwóch podanych wyżej, ja osobiście wybrałbym canona, ze względu na stabilizację i cichszy i szybszy AF (i oczywiście brak problemów w stylu front focus, back focus).

a jeżeli miałbym wybrać supermegaspacerzoom, to tak jak Jago napisał -
    Tamron AF 18-270 mm f/3.5-6.3 Di II VC LD Asph. (IF) MACRO

Nie miałem go w rękach, ale kilka tygodni temu rozglądałem się w megazoomach do sony i stanęło właśnie na tym Tamronie, ze względu na zakres, przyzwoitą jakość obrazka i stabilizację.

Domyślnie

Oooo kurczę ! Dzięki za tyle rzeczowych informacji !
    Myślałam, że pojawią się negatywne wypowiedzi i że zostanę zjechana [za krótko na forum! od razu z nowym tematem się pchasz !] a tu pełna kultura, jeszcze raz dziękuję !

i moje odpowiedzi :
    - Canon 70-200 f/4 odpada [juz pomijając fakt, że seria L mnie onieśmiela] - naprawdę nie chcę wydać na sprzęt więcej, niż 1500 zł. Poza tym ten przelicznik 1,6, to daje razem ... coś koło 105, 110mm? a szeroki kąt mógłby się przydać, nawet do głupiego sfotografowania koleżanki na urodzinach, gdzie nie mam się gdzie cofnąć [poprawcie mnie, jeśli źle główkuję]
    - o, i właśnie z powyższego powodu zrezygnowałam z 55-250 [chociaż tutaj zaważyła też f4]
    - Jago - nie wpadłabym na przeszukani jutjuba dzięki, dostrzegam tą różnicę
    - podlinkowałam złą aukcję, myślałam o Sigmie ze stabilizacją
    - na razie mam tylko kit
    - wiem, że nawet fotografowanie Sigmą sprawiałoby mi przyjemność, ale jak już wydać kasę to inwestować w coś lepszego ;-)

Polecony przez Was Tamron brzmi sensownie, ale jest bardzo drogi [no dobra - to pojęcie subiektywne].
    Nieużywany chodzi od 1700 zł.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    http://allegro.pl/item1043158139_tam...50d_5d_7d.html - znalazłam jeszcze takie coś, ale niestety - ja mam Canona 350D. Jakie musiałabym dokupić inne mocowanie?
    Ostatnio edytowane przez Mroczna Kuleczka Zagłady ; 17-05-2010 o 18:17 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Nic nie musisz dokupic. O tym Tamronie pisal Ci "mk307"

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Nie wazne czy masz 350D, czy 300D, czy D30, czy D60, czy 1Ds mkIII. Mocowanie canona jest takie samo dla wszystkich cyfrowych lustrzanek. Jedyna roznica to taka ze obiektywy:

- EF-s pasuja TYLKO do lustrzanek Niepełno klatkowych.
    - EF pasuja do lustrzanek pelno klatkowych i niepełno klatkowych - czyli do wszystkich

A skoro masz kita, to dlaczego 55-250 odpada ? Miala bys zakres 18-55 + 55-250. Co daje juz jakakolwiek frajde z uzywania lustrzanki - ta zmiana obiektywu w momencie gdy inni stoja z kompaktami Przed tym nie warto sie bronic i bac Tutaj ludzie dobrze radza, jak juz sama zauwazylas

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja radzę jednak cokolwiek poczytać na temat aparatu, bo o mocowaniach obiektywów to by wypadało wiedzieć.

Wracając do tematu. Skoro masz kita, to jest on mniej więcej tak samo dobry, albo i lepszy od tych megazoomów. Ja bym dozbierał słownie 100zł i polował na 70-2004L. W ostateczności można by pomyśleć o Sigmie 50-150 ( zależy o jakich odległościach od tych koni mówimy ), również używanej. Sigma ma tą zaletę, że do porterów też się poniekąd nadaje. Wadą jest wolniejszy AF niż w L-ce i tradycyjnie trochę loteria jak to z Sigmą.

55-250 ma 2 wady w tym przypadku:
    - jest ciemny;
    - nie ma ultradźwiękowego autofocusa.

Jeżeli konie mają być faktycznie w ruchu, a nie rozmazane, to im jaśniejszy obiektyw tym lepiej.

Kit bez problemu zapełni niższe ogniskowe.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów