Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Rysa na filtrze - czy warto kupic?

Hudy
    Guest

Domyślnie Rysa na filtrze - czy warto kupic?

Czesc, Mam tu filtr uzywany z ryska dosc gleboka, dluga tak z 4mm. Filtr to Hoya Skylight HMC 1B, wiec zastanawiam sie gleboko, dodam ze kosztuje 11zl. Czy taka rysa przeszkadza w jakis sposob lub zminia dzialanie filtra, bo chyba na zdjeciach nie jest widoczna? Co myslicie, warto brac?
    Pozdrowienia z Kathmandu!

Pełne uzależnienie Awatar Polaco
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Wydaje mi sie ze taka rysa nie bedzie widoczna na zdjeciach, ale jesli to jest filtr z powlokami (tak jak HMC) to ona na pewno sa zniszczone i pod swiatlo moze byc prawdziwa tragedia. Jednym slowem, NIE KUPUJ tego filtra...
    Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
    Troche moich knotow

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mmsza
    Ten cytat dedykuję tym wszystkim co zajadle twierdzą, iż nie ma sensu stosowania filtrów.
    Rozumowanie było takie jak przypuszczam - ten filtr ochronił obiektyw i sam został zarysowany, podczas gdy obiektyw jest jak nówka?
    Tego niestety nie wiemy z całą pewnością, bo np. po prostu mógł spaść ze stołu odkręcony przez momentem od obiektywu

Uzależniony Awatar gawryl
    Miasto
    Bialystok

Domyślnie

e tam rysa - ja mialem w obiektywie i NIC !
    nie widzialem spadku jakosci zdjecia...

ponizej fotka porysowanego obiektywu:
    (to cos widoczne wewnatrz obiektywu, idac wzdluz obwodu soczewki to nie wlos czy inne, to RYSA o ktorej mowie! sam nie wierzylem, ze nie widzialem efektow ubocznych)

i przykladowe zdjecie wykonane tym egzemplarzem:

a wsprawie dylematow kupna/sprzedazy - jest porysowany, wiec moze ma jeszcze inne wady? np. powycierane powloki? ja bym nie bral
    350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl

Bywalec
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

Ja mam ryse ok 5mm na filtrze UV Hoya Super HMC i na zdjeciach jej nie widac lecz zauwazylem czestsze lapanie refleksow swietlnych jak to ktos napisal ale to jest zaledwie minimalny % calosci zdjec i nie bede dawal połtora stowki na nowy filtr.
    Pkt 8 regulaminu forum

Sprzęt: Canon 40D + Canon 350D+BG-E3 + Sigma 10-20; Tamron 17-50mm f/2.8 XR; 70-200 f/2.8L; Speedlite 580EX II + 430EX; 16+8+4+2+1 GB CF Kingston Elite Pro, itd...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Muszyna

Domyślnie

też miałem kilka rys na filtrze ale jakość specjalnie nie zauważałem jakichś dramatycznych przejawów tych rys na fotkach. natomiast ostatnio filtr (R.I.P) ochronił mnie przed prawdopodbnie stłuczeniem kit'a - stukło filtr...
    | yyy...zdjęcia poszedłem robić... |

Hudy
    Guest

Domyślnie

Czesc, jakas dyskusja wynikla z mojego postu, zeby nie bylo watpliuwosci to zanim zalozylem nowy obiektyw to kupilem filtr UV i nigdy go jeszcze (4dni) nie zdeejmowalem - to dla tych co blednie mysla ze nie ma po co stosowac filtrow. A Hoya Skylight 1B to dla mnie taki polepszacz samopoczucia,poprostu uwazam ze tez filtr naprawde jest super i tyle, mialem go caly czas w starym aparacie i naprawde uwazamze polepsza jakosc zdjec, ale powiem Wam napewno jak wywolame slajdy.
    ps. dzis jest Newari New Year wiec wszystkiego najlepszego w 1126 roku!
    ps2. a tego uzywanego chyba rzeczywiscie nie kupie.
    ps3. dzieki wszystkim za odpowiedz

Uprawnienia umieszczania postów