Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: praca na akumulatorkach ENELOOP

Domyślnie praca na akumulatorkach ENELOOP

witam serdecznie.
    pytanie kieruję do użytkowników wspomnianych akumulatorków.

będąc pod wpływem zadowolonych użytkowników, zakupiłem ładowarkę Sanyo Eneloop MQN04 wraz z 4 akumulatorkami Eneloop 2000 mAh.
    do tej pory korzystałem z ładowarki uniwersalnej stacjonarnej, gdzie po włożeniu akumulatorków zaświecała się czerwona dioda, a po naładowaniu dioda świeciła się na zielono.
    w ładowarce Sanyo świeci się tylko zielona dioda.
    pytanie 1: czy ten typ tak ma? czy dioda świeci się tylko na zielono?

podczas eksploatacji aparat na wyświetlaczu zasygnalizował mi niski poziom akumulatorków. ponieważ mam taki prosty tester baterii
    to sprawdziłęm stan naładowania na nim. wskaźnik pokazał mi zielone pole "'good".
    pytanie 2: czy to normalne, że aparat pokazuje, że baterie są rozładowane, a tester pokazuje iż baterie są naładowane?jak to wygląda u was?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    ps. wątek chyba założyłem w nieodpowiednim miejscu. prosiłbym o przesuniecie.
    Ostatnio edytowane przez pro_fill ; 16-05-2010 o 10:15 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony Awatar Wats0n
    Miasto
    Posen Bloody Posen

Domyślnie

Eneloopy działają dobrze, jednak ładowarka, którą dołączają do tego zestawu to shit jakich mało. Generalnie, czas ładowania regulowany jest timerem, a nie poziomem naładowania baterii. Jeżeli masz inną ładowarkę, to z niej korzystaj.
    Co do diody - innego koloru z niej nie będzie

Stosuję eneloopy do lampy, i jestem z nich bardzo zadowolony. W porównaniu z innymi akumulatorkami (naładowanymi na 100%) czas ładowania kondensatora jest wyraźnie krótszy (może to po prostu kwestia zużycia - eneloopy mam stosunkowo nowe, a inne akumulatory już od ok 2 lat).
    Tako rzecze Watson.
    There are no stupid questions, just stupid people.
    Wątek galeryjny na CB/Portrety@CB/Meksyk@CB/Sport@CB //Galeria przejściowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wats0n Zobacz posta
    Jeżeli masz inną ładowarkę, to z niej korzystaj.
    Co do diody - innego koloru z niej nie będzie
    ok, dzięki za ta informację, martwi mnie jednak informacja....
    Cytat Zamieszczone przez Wats0n Zobacz posta
    dołączają do tego zestawu to shit jakich mało
    czyli niepotrzebnie wydane pieniądze. same akumulatorki były tańsze.

człowiek całe życie uczy się na błędach. szkoda, że na własnych

Dopiero zaczyna Awatar oszy
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

A ja kupiłem z Eneloopami ładowarke Duracell ładującą w 30 min. Ładowanie faktycznie tyle trwa, ale czy akumulatory są naładowane czy również w tym przypadku zależne jest to tylko od timera?
    I jeśli to jest timer to jak niepełne ładowanie wpłynie na żywotność akumulatorów?
    40D + C17-85 + C50/1.4 + C70-300 + 430EX II
    Amatora pstryczki

Dopiero zaczyna

Domyślnie

mam 2 komplety + ładowarka bc-700.
    Baterie stosowałem wcześniej w aparacie (pentax) teraz zostały tylko do lampy, jeden komplet ma 1,5 - 2 lat drugi komplet ma rok, wszystko z nimi ok.
    Ładowarka również super, choć troszkę trzeba wydać. (dla tych co nie wiedzą: ładowanie i rozładowywanie o 3 natężeniach prądu, możliwość regeneracji akumulatorów oraz testowania pojemności)

Ostatnio na ślubie ponad 600 zdjęć z lampą (430 exII) na komplecie i jeszcze nie odczuwałem potrzeby wymiany
    oszy: nie pełne ładowanie wpłynie jedynie na to, że nie będzie nigdy do końca naładowana, jedynie na uszkodzenie baterii może mieć wpływ prąd ładowania, jeżeli będzie za duży to uszkadza baterię, na niektórych jest podany maksymalny prąd ładowania. Więc jeżeli w 30 minut ładuje do pełna to nie ma za małego, po za tym gdzieś na niej, bądź w specyfikacji powinien być podany max prąd ładowania, można wtedy określić czy w 30 minut da radę naładować w przypadku eneloop 2000mAh
    Ostatnio edytowane przez dawideem ; 18-05-2010 o 00:07 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Rumia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dawideem Zobacz posta
    gdzieś na niej, bądź w specyfikacji powinien być podany max prąd ładowania, można wtedy określić czy w 30 minut da radę naładować w przypadku eneloop 2000mAh
    Ma coś takiego:
    output: 1.4V DC 3.4A dla baterii AA i 1.4V DC 1.7A dla AAA
    a po ludzku - naładuje 2000 mAh AA i 1000 mAh AAA w 30 minut?
    Amatora pstryczki

Domyślnie

szkoły dawno kończyłem, ale z tego co pamiętam, jeśli ładowarka ładuje prądem 250mA a chcesz naładować akumulatorek AA 2000mAh, to podziel 2000÷250 - wynik 8 godzin. tyle czasu ładowarka musi ładować akumulatorki - to wyliczenie nie jest dokładne i wskazuje tylko przybliżony czas [zaniżony]

nie podałeś jakim prądem ładuje twoja ładowarka, ale wg mojej wiedzy, aby ładowała w pół godziny, musiałaby podawać prąd 4000mA.

mam drugą ładowarkę - duża uniwersalna duracel. na odwrocie mam takie parametry:
    DC 2x (2,8V / 440mA)
    i na takim ładowaniu akumulatorki 2000mAh ładuję ok. 7 godzin.

na innym forum znalazłem:
    Czas ładowania wylicza się według równania:
    Czas ładowania [h] = 1.5 x pojemność akumulatora [mAh] ÷ prąd ładujący [mA]
    ta informacja potwierdza czas ładowania moich akumulatorków.

ciekawostka.
    nie wiem jak powyższy wzór ma się do zestawu jaki wymieniłem w pierwszym poście - ładowarka podaje 250mA. wyliczony czas to 12 godzin, a bez kozery powiem, że ładowała ok. 16 godzin.
    .

Cytat Zamieszczone przez oszy Zobacz posta
    output: 1.4V DC 3.4A dla baterii AA i 1.4V DC 1.7A dla AAA
    niech ktoś potwierdzi, czy 3,4A = 3400mA ???
    bo jeśli tak, to jest możliwe, że naładuje ci w pół godziny akumulatorki.
    pytanie tylko, czy nie skracasz czasu ich żywotności.
    Ostatnio edytowane przez pro_fill ; 18-05-2010 o 21:24 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie

Domyślnie

W te swieta 1 z prezentow jakie dostalem to 1 (kolejny komplet akumulatorkow) i ta ladowarka. Swieci an zielono caly czas w sumie. Ten typ tak ma. Mam BC-900 i laduje pradem 700ma i jest spoko.
    Aczkolwiek......... bedac ostatnio w Sonwodni i Bieszczadach nie bralem ze soba BC-900 wzialem ten "badziew" i jak wlozylem baterie wieczorem a wyjalem rano to na 580EXII walnalem 500+ strzalow. Tak wiec powiem ze nie jest chyba za taka zla.
    PS.
    Po powrocie do domu i tak naladowalem BC-900 (jakos mam wieksze zaufanie do niej).

Ze stronki Sanyo wynika ze:
    MQN04

• Input: 230V ± 10%, 50Hz

• Output: 2,4V, 250mA × 2 (AA)
    2,4V, 120mA × 2 (AAA)

• Charge Control: Timer 16 h

• Charging Time: 16 h
    • Charge-Indicator: 2 LED´s

• Size: 75 × 118 × 79 mm

• Weight: ca. 230 g
    http://www.eneloop.info/products/chargers.html
    I jak kolega powyzej pisal jest jedynie "timer 16h" .

Ps.
    Napewno da si euzywac tej ladowarki z bateriami ale jesli mozesz kup wiecej bateri (sa naprawde super) i inna ladowarke (bc-700, bc-900 - inne wynalazki)

Miasto
    Rumia

Domyślnie

pro_fill -
    zakładając, że
    3,4A = 3400mA
    i wedle wzoru
    Czas ładowania [h] = 1.5 x pojemność akumulatora [mAh] ÷ prąd ładujący [mA]
    wynika, że naladuje mi akumulator 2000 mAh w 0,88godziny

Ładowarka ma wiatrak do chłodzenia akumulatorów, więc może 3,4 A to faktycznie 3400mA
    czyli używam niedoładowanych...
    Amatora pstryczki

Domyślnie

a nie masz żadnej kontrolki?
    w ładowarce, którą kupiłem z eneloop'ami są diody - wkładam akumulatorki to świecą na zielono. jak się nie świecą, to sygnał, że są naładowane.
    w drugiej ładowarce w trakcie ładowania świecą czerwone diody a po naładowaniu świecą zielone.

te wyliczone 0,88 godziny to 53 minuty i wzór może nie mieć przełożenia dla ładowarki w stosunku 1:1.
    jeśli jednak ładowarka sygnalizuje, że masz akumulatorki naładowane po pół godzinie ładowania, to stawiałbym, że masz je jednak naładowane.

pytanie tylko, czy nie skraca ich żywotności sytuacja, że ładujemy akumulatorki, które nie są w pełni rozładowane. opisałem to w pierwszym poście.
    Cytat Zamieszczone przez pro_fill Zobacz posta
    podczas eksploatacji aparat na wyświetlaczu zasygnalizował mi niski poziom akumulatorków. ponieważ mam taki prosty tester baterii
    to sprawdziłęm stan naładowania na nim. wskaźnik pokazał mi zielone pole "'good".
    pytanie 2: czy to normalne, że aparat pokazuje, że baterie są rozładowane, a tester pokazuje iż baterie są naładowane?jak to wygląda u was?
    może wypowie się jakiś elektronik

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów