-
Witaj. Na początek krótko:
Nie do końca rozumiem kryteria tego wyboru.
W wariancie 1, mamy dwa stosunkowo podobne aparaty i jeden dobry obiektyw- jaki jest cel takiego zakupu? Czy drugi aparat ma być backupem na śluby/ wyprawy itp.? Bez obiektywu i tak zdjęcia nie zrobi...
W wariancie 2 mamy dwa różniące się wyraźnie aparaty i dwa obiektywy dające niemal identyczne ogniskowe (17-50 jest mniej więcej odpowiednikiem 24-70 na niepełną klatkę, do tego nie da się nim robić zdjęć na 5DmkII- dostaniemy kółeczkową winietę). Sens tego też jest wątpliwy. Nawet używając 24-70 na 50D nie otrzymamy przepastnej różnicy w ogniskowych w porównaniu z 17-50+50D, a kasa na 24-70 jest spora.
Na razie zestaw drugi wygrywa z trzech powodów:
- występuje w nim 5DMkII dające najładniejsze (subiektywnie) zdjęcia i najniższe szumy z wymienionych aparatów
- mamy dwa komplety aparat+ obiektyw z możliwością równoległego robienia zdjęć
- pomiędzy 50D a 5DMkII zauważymy różnicę w zdjęciach (zatem mamy większe możliwości twórcze), a pomiędzy 7D i 50D raczej nie bardzo.
Mając tą kasę do wydania, zastanowiłbym się czego mi potrzeba- może niekoniecznie trzeba za jednym zamachem kupować wszystko naraz w zestawie- ja zdecydowałbym się na 5D z jakimś dobrym obiektywem (może być 24-70), a drugi aparat (dowolny) kupił z obiektywem ZDECYDOWANIE różniącym się ogniskowymi.
Pozdrowienia
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
P.S. Przepraszam jeszcze za dopisek: Przeczytałem jeszcze raz twój post i nadal nie jestem pewien intencji Twojego pytania:
Czy mamy wybrać jednen z dwóch podanych wariantów (1 lub 2)?
Czy mamy wybrać dwie z czterech podanych konfiguracji (1 lub 1A, 2 lub 2A)?
Ostatnio edytowane przez fabrykant ; 16-05-2010 o 08:25
Powód: Automerged Doublepost
Uprawnienia umieszczania postów