niech autor przeczyta wpierw instrukcje obsługi, względnie jakiś tutorial po programie. google coś doradzi.
niech autor przeczyta wpierw instrukcje obsługi, względnie jakiś tutorial po programie. google coś doradzi.
ebe ebe
Pobierz wersję 3. ... powinna normalnie działać.
Co do wilokrotnej lepszości Lightrooma nad DPP - to kwestia dla mnie dyskusyjna. Jedyne 3 cechy "lepszości" LR nad DPP to odzyskiwanie szczegół w cieniach i światłach oraz szybkość działania.
Ostatnio edytowane przez kulek855 ; 19-03-2015 o 08:26
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
Ostatnio edytowane przez kulek855 ; 19-03-2015 o 12:05
O DLO nie zapomniałem, faktycznie dla niektórych szkieł robi cuda. Nie używam z jednej przyczyny (z tego co widzę - już nieaktualnej): rawa zapisanego z DLO można było odczytać tylko w DPP.
Tak, jak opisujesz działa to w ACR.Krzywe w LR to jakieś nieporozumienie - brak możliwości przemieszczania punkcika na krzywych RGB poprzez kursory na klawiaturze.
W Lr wygodniejszym rozwiązaniem jest click'n'drag na samym zdjęciu. Próbowałeś tego rozwiązania? IMHO logiczniejsze i bardziej intuicyjne.
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
public.fotki.com/janusz-pawlak/
Bo masz 60D, a RAW-y z tego aparatu nie są otwierane przez DPP v4.x. Niestety musisz użyć wersji 3.x.x. wtedy działa, lub innej wołarki RAW-ów.
Tak jak koledzy powyżej poradzili.
Polecam DxO Optics.
Inna ciekawostka - program PT Photo Editor widzi nowe aparaty canona 7D2 i 5D3, a jest gdzieś w sieci jego darmowa wersja.
To RAW Kolegi zysk z 7D2 otwarty bez problemu w PT.
Ostatnio edytowane przez RobertON ; 19-03-2015 o 12:25
Powod dla ktorego kiedys przeszedlem z dpp na LT to wlasnie DLO.
To paradox. dla swoich (C) starszych obiektywow , a wiec z wiekszymi bledami , wymagajacymi wiekszych korrekt DLO nie zawiera profili . Zawiera dla nowszych , ktore i tak maja bledy mniejsze i w zasadzie mozna sie obejsc bez korekty .
Tam gdzie ta korekta bylaby przydatna - to nie ma profilu , tam gdzie nie jest tak wazna - to jest profil. Troche mnie to mowiac delikatnie zdziwilo , a mowiac tak jak na prawde mysle to nawet wq...
okazalo sie ze LT oferowalo profil rowniez do starszych obiektywow canona - co bylo wazne glownie dla mnie wzgledu na CA.
Inne metody nie zawsze byly skuteczne .
LT ma duzo lepszy algorytm odszumiania , nie powodujacy tak drastycznego rozmycia obrazu i lepszy algorytm ostrzenia nie powodujacy wzrost widzialnosci szumu w takim stopniu jak dpp.
dpp w pierwszym podejsciu daje lepszy kolor i ma lepsza ergonomie , ale wowczas jesli obrobka nie jest zbyt skomplikowana.
robilem tak , ze najpierw wolalem w dpp zeby dostac wzor koloru i pozniej szukalem tego koloru w LT.
roznica polega na tym , ze dpp wywoluje bardziej kontrastowo i ma wieksze clarity , takze nieco wieksza saturacje.
jesli podniesc w LT kontrast , clarity i niekiedy saturacje , to sie dochodzi praktycznie do tego samego wyniku kolorystycznego.
dpp jest znakomity jesli trzeba szybko wolac rawy wymagajace tylko najprostszych korekt jak np kontrast , jasnosc , ostrzenie. Przy glebszej obrobce zaczynaja sie schody. Nawet obrot o kat , czy dociecie przestaje byc przyjmne.
LT ma sporo funkcji dodatkowych - jakies ksiazki , strony internetowe - na ten temat nie zabieram glosu , gdyz tego nie uzywam.
Najmocniejsza strona LT jest mozliwosc wykonani wielu zabiegow wprost na danych raw , nie na obrazie RGB - co prowadzi do dobrych wynikow.
Ostatnio edytowane przez Bechamot ; 19-03-2015 o 14:49