Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Nikon D3000 czy Canon 1000D

Uzależniony Awatar jac+

Domyślnie Nikon D3000 czy Canon 1000D

Wiem, że może pytanie nie na miejscu, no bo niby jak nikon może się równać z canonem (? ), ale... Znajoma prosiła mnie o pomoc w wyborze pomiędzy w/w aparatami. Chodzi o samą puszkę z kitowym stabilizowanym obiektywem 18-55. Koleżanka jest amatorką, to ma być jej pierwsza lustrzanka i wątpię czy kiedykolwiek wyjdzie poza wspomniany zestaw (no może jeszcze jakieś kitowe tele). Myślę, że różnica między nimi jest dla amatora iluzoryczna. Z racji wieloletniej "współpracy" z zabawkami canona skłaniam się oczywiście z doradzeniem 1000D, ale czytałem to tu to tam o przypadkach padającej w nich płyty głównej. Zaznaczam, że chodzi wyłącznie o sprzęt nowy, więc w tych granicach cenowych nie ma innej alternatywy (olympus i pentax szanownej koleżance nie "leżą"). Dzięki za odpowiedź. Rozważę argumenty i poślę dalej w świat
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Początki nałogu Awatar WiatruMistrz
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Skoro twoja koleżanka wie że jesteś canonierem a się dalej wacha to widac nikon ją bardziej ciągnie...zresztą zmieniam ostatnio często parterki i kobietom bardziej jakoś nikoś leży , C1000D jest okrojonym C450D a ten nikon ma bebechy z D80 i jest całkiem dobry, na plus canona matryca cmos i niższe szumy na iso 800+, ma lv i markę która nie walczy ze swoim serwisem i forum
    Panasonic FZ1000 *** Canon G3X *** Canon 500D
    Było:C350D|C20D|C50D/C5D/CPro1/G1X m2
    http://rafalfoto.y0.pl

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez WiatruMistrz Zobacz posta
    ma lv i markę która nie walczy ze swoim serwisem i forum
    Hahah, to mnie dosłownie rozbawiło

Canon 1000D na pewno wzbudzi większe pożądanie wśród Panów i innych Canonierów niżeli jakiś pseudo aparat nikona...

Domyślnie

Mam Nikona D3000, dwie znajome posiadają Canony 450D (zbliżone do 1000D).
    W sumie to są bardzo zbliżone aparaty jeśli chodzi o walory użytkowe i jakość fotek.
    Dla mnie zaletą Nikona jest rozbudowane Auto ISO
    ustawiasz najniższą czułość np. 100 ASA,
    najwyższą np. 1600 (max 3200)
    oraz najkrótszy czas np. 1/125s.
    Aparat dobiera czułość z zakresu tak,
    żeby czas nie był dłuższy.
    Brakuje mi tej funkcji u innych marek.
    Obiektywy 18-55 są dość zbliżone,
    za to Nikon ma bardzo udany 18-105,
    on jest naprawdę o klasę ostrzejszy widać różnicę na zdjęciach.
    na optyczne.pl są testy tych kitów i 18-105
    Poza tym te 105mm zastępuje już niewielkie tele
    Zwłaszcza, że jest ostry nawet na tym 105mm.
    Aha ten Nikon współpracuje tylko z nowymi obiektywami z silniczkiem.
    Jest już ich trochę, ale wciąż niezbyt dużo.
    Mi osobiście brakuje np. jasnego 85mm.
    Do Canona 1000D masz praktycznie nieograniczony wybór obiektywów.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jac+ Zobacz posta
    Koleżanka jest amatorką, to ma być jej pierwsza lustrzanka i wątpię czy kiedykolwiek wyjdzie poza wspomniany zestaw (no może jeszcze jakieś kitowe tele).
    Fuji HS10 i będzie na maksa zadowolona. Na pewno przy takich potrzebach sprawdzi się lepiej niż dowolna puszka z 18-55.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomek67 Zobacz posta
    ten Nikon współpracuje tylko z nowymi obiektywami z silniczkiem.
    Jest już ich trochę, ale wciąż niezbyt dużo.
    Mi osobiście brakuje np. jasnego 85mm.
    Do Canona 1000D masz praktycznie nieograniczony wybór obiektywów.
    To, oraz nieco lepsza matryca CMOS i LV "przemawiają" za canonem.

Początki nałogu
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Panowie/Panie, zapomnieliście o bardzo istotnej rzeczy...

otóż nikon d3000 nie posiada silnika AF-więc obiektywy jakie będzie musiała kupować-będą po prostu droższe-bo będzie musiała kupować szkła z silnikiem.

Napewno jak kupi lustro-to za jakiś czas będzie chciała kupić jakieś szkła... nie oszukujmy się-ile razy Wy sobie tak mówiliście?

osobiście brałbym Canona(nie ze względu na to że używam tego systemu) jednak dlatego, że d3000 to jest po prostu zabawka, nie warta zachodu.
    / 6d / C15mm Fisheye / C17-40 / C50 1.8 STM / C135 2.0 / Fujifilm x100s / 430EX II / 2x YN685 / Voigtlander Bessa R4a + 21mm f4 + 35mm f2.5
    http://adamlakomy.pl - PORTFOLIO
    http://photoskateboarding.blogspot.com - skate portfolio

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomek67 Zobacz posta
    Mam Nikona D3000/.../ten Nikon współpracuje tylko z nowymi obiektywami z silniczkiem.
    Jest już ich trochę, ale wciąż niezbyt dużo/.../Do Canona 1000D masz praktycznie nieograniczony wybór obiektywów.
    Amok czy przeczytałeś posty poprzedników w tym wątku

Domyślnie

Jestem zupełnym amatorem ale również zastanawialiśmy się właśnie nad takim wyborem, oczywiście kupiliśmy co innego, ale do rzeczy. Po wzięciu aparatów do reki, Canon wydaje się jakby był nie dopracowany, plastikowy, Nikon moim zdaniem jest lepiej zrobiony i z tego co wyczytałem jest to sprzęt dla średnio zaawansowanych. Za Nikonem również przeważało to że można od razu kupić taki zestaw
    http://www.vobis.pl/oferta/fotografi...55-200_vr.aspx

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jeant Zobacz posta
    Po wzięciu aparatów do reki, Canon wydaje się jakby był nie dopracowany, plastikowy, Nikon moim zdaniem jest lepiej zrobiony i z tego co wyczytałem jest to sprzęt dla średnio zaawansowanych. Za Nikonem również przeważało to że można od razu kupić taki zestaw
    http://www.vobis.pl/oferta/fotografi...55-200_vr.aspx
    Faktycznie IMO tworzywo korpusu nikona wygląda bardziej estetycznie, ale to chyba kwestia gustu Trawłością raczej się nie różnią=nic nie słychać o rozpadających się 1000d :-)
    To, że nikon d3000, to sprzęt dla średnio zaawansowanych, to bzdura. Oba aparaty/d3000 i 1000d/, to lustra z najniższej półki=entry level.
    Z 1000d też można kupić podobny zestaw, chyba nawet nieco lepszy:
    http://www.eltkom.pl/towar,id-1552,x...5250mm_is.html
    Warto się jednak rozejrzeć, bo nierzadko kupując pojedyncze elementy takiego zestawu można jednak przyoszczędzić :wink:

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów