Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: oświetlenie studia fotograficznego

Początki nałogu Awatar perlpa
    Miasto
    Kowary (dolnośląskie)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez toni
    ok...prosze cos w temacie......., sprawdziłem i tak jest lampy za słabe
    1. co sadzicie o doświetlaniu(oswietlaniu) światłe stałym nie błyskowym??
    2. mysle o zakupie lampy ok.500Ws i moze jeszcze 200-300Ws czy ktoś cos może polecić marke , dostawce może producenta...
    3. a może macie jaieś tanie patenty, słyszałem o formie ramy z zarówkami...
    jestem wdzięczny za sugestie i podpowiedzi...
    pozdrawiam
    Jeśli nawet po podniesieniu czułości czujesz że brakuje mocy lampy to niestety czeka Cię przesiadka/dokupienie lampy ~500Ws. Te dwie, któe posiadasz moga podłużyć np. do kontrowego podświetlenia postaci i oświatlenia tła. Jeśli nie masz to koniecznie zaopatrz się w dużą blendę ok. 110x170cm. Doskonale doświetli Ci całą postać. Przyda się też do niej uchwyt.

Osobiście jeszcze nie dorobiłem się lamp studyjnych i od czasu do czasu uprawiam partyzantkę: 3 lampy błyskowe + parasolki + 2 x blenda.
    Na sieci sporo osób chwali lampy serii K z FunSports (pewnie głównie ze względu na cenę). Znajomy używał lamp MarkoFlash i Sunbox i wyrażał się o nich niezbyt pochlebnie - chodziło ponoć o tandetną jakość wykonania i o awaryjność.

P.S. Pokajałem się już przed Vitezem więc uważam OT za zakończony
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Mieszanie światła ciągłego żarowego i błyskowego o temp podobnej do dziennego to jeszcze gorszy pomysł niż stosowanie za słabych lamp.
    Będziesz miał albo biało niebieskie, albo żółto białe oświetlenie.

Polecić nie mogę, bo nie mam żadnych studyjnych lamp (tylko halogeny z castoramy i czasami używam flesza 420EX ze statywu i z softboxem albo parasolką).
    Ale gdybym kupował takie lampy to kupił bym w funsports, bo mają najlepszą cenę i są w Łodzi (czyli jak dla mnie - pod ręką) i już sporo gadżetów u nich kupowałem. Fakt, że Elfo też w Łodzi.

Bywalec Awatar kwiatas
    Miasto
    Gdansk

Domyślnie

zamowilem Cy300K z soft boxem 80cmx120cm a drugie swiatlo to bedzie moja Sigma z parasolka plus duza blenda.Wiem ze zaraz moze podniesc sie krzyk ze to bedzie za malo ale jestem ograniczony finansowo dlatego narazie jedna. Uwzywalem wczesniej taki tanich zarowek blyskowych 45Ws i jakos wystarczalo no i pomieszczenie tez malutkie mam. Jak tylko przetestuje zestaw dam znac jak sie sprawuje i pochawale sie samplami ale to za jakis czas - pozdr

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez minek
    Będziesz miał albo biało niebieskie, albo żółto białe oświetlenie.
    Teoretycznie tak. Praktycznie na wszystko jest sposob. Na lampy ktore "odstaja" zaklada sie filtry konwersyjne (glownie C.T. Blue i C.T. Orange) i po klopocie. Zabieg powszechnie stosowany przez filmowcow.

http://www.jcxex.com/lee_correct_filters.htm
    ...

Początki nałogu Awatar czeczot
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Lampy z firmy FUNSORTS serii K są dobrej jakości. Mam 3 i nie mam problemów z nimi. Jeżeli nie będziesz robił zdjęć długimi seriami nic się nie stanie – mój kolega załatwił sobie w ten sposób ich lampę.

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czeczot
    Lampy z firmy FUNSORTS serii K są dobrej jakości. Mam 3 i nie mam problemów z nimi. Jeżeli nie będziesz robił zdjęć długimi seriami nic się nie stanie – mój kolega załatwił sobie w ten sposób ich lampę.
    Zadzwonić, zawieźć - naprawią.
    Naprawili mi za darmo fotocelę, która padła po opdłączeniu radzieckiej lampy. A najpierw w niej sam grzebałem, co z pewnością było widać.
    I słyszałem, że te swoje lampy też naprawiają / serwisują. Jeśli nie za darmo, to przynajmniej niedrogo.

Początki nałogu Awatar perlpa
    Miasto
    Kowary (dolnośląskie)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czeczot
    Potwierdzam poważne traktowanie klientów przez ludzi z Funsports.
    Po zakupie systemu radiowego zamontowałem dwa odbiorniki na młotkach GN45. Często zdarzało się że lampy same się odpalały w najmniej oczekiwanym momencie. Zadzwoniłem do właściciela i po rozmowie wysłałem do nich lampy z odbiornikami. Potestowali i okazało się że kondensatory z lamp tak siały że zakłucały odbiorniki. Rozwiązali ten problem za darmo, choć przeciez to była wina samych lamp a nie ich odbiorników.

Początki nałogu Awatar czeczot
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Ja nie polemizuje na temat jakości obsługi w tej firmie. Zresztą gdzie indziej też ja chwalą. Problem polega na tym że lepiej mieć lampy które się nie psuja z ewentualnym dobrym serwisem niż takie które psują się często i też z dobrym częstym serwisem. Lampy polecam statywy średnio. Po pół roku niezbyt intensywnego użytkowania zaciski sprężynowe puszczają, trzeba je co chwila dokrętach. Jak by nie mogli zrobić zwykłych zacisków na wkręcane motylki, przecież przy sesji gdzie rozkładam cały sprzęt na szybkości rozkładania statywu pod lampę mi tak strasznie nie zależy

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów