Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: Ma ktoś tanka - Apacer Share Steno?

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    potrzebna jest przejściówka za kilka złotych. Wpina się w nią kabel IDE i zasilanie.
    za daleko mam do tego...kupię wcześniej czytnik nowy...cholera, znowu wydatki...

Coś już napisał

Domyślnie

Tytus- pogrzeb w wyszukiwarce.
    np to -
    http://www.canon-board.info/showthre...ghlight=apacer

Było o apacerze, także o problemach, które mu się zdażyły u ludzi. Mój akurat chodzi bezawaryjnie. Wróciłem właśnie niedawno z tygodniowej wycieczki w Rumunii. Zgrałem na Apacera w czasie wyjazdu około 2200 RAWów. Co dzień, w trakcie zwiedzania i pstrykania, zgrywałem na dysk kilka ( około 3-4) kart 1Gb - oczywiście włączając apacera tylko na czas zgrywania plików. Wieczorem po powrocie do "domu" podłączałem go dla podładowania baterii.
    Nie zdażyła mi się w tym czasie (ani od początku użytkowania) żadna awaria.

Apacer sprawia wizualnie b. dobre wrażenie. Obudowa solidna- przednia część plastik metaliczny? ( trudno określić - w każdym razie co najmniej b. twardy plastik), tylna - plastik ale też dość solidny. Przyciski w niektórych egzemplarzach ( u mnie też) są nieco luźne.

Fajna jest możliwość tworzenia/kasowania katalogów na dysku, przegrywania wybranych plików z wybranego katalogu na karcie CF do wybranego katalogu na dysk (sprzęt musi obsługiwać protokół przesyłania danych UMS - a nie tylko PTP jak chyba większość aparatów - a więc przez czytnik trzeba działać. W wypadku PTP możliwy jest tylko zwykły backup z karty, bez możliwości decydowania do której partycji, katalogu- przegrywa do 1szej partycji).

Co do czasu pracy: standby- piszą w instrukcji, że 3h; przy aktywnej pracy - piszą, że powyżej 1h. W ten czas ciągłej pracy ponad godzinę troszkę nie dowierzam - choć nie udało mi się tego jeszcze sprawdzić - może ktoś z forumowiczów , kto to sprawdzał- napisałby... Podczas wyjazdu, w czasie dnia, po zgraniu 2óch kart 1gGBtowych - koledze zdarzyło się zapomnieć wyłączyć sprzęt i gdy wróciliśmy po około 40 minutach, bateria była już za słaba, by zgrywać następne karty.

Tak jak pisałem już wcześniej- zgranie 1GB Sandisk Extreme III ( II - podobnie) zajmuje z użyciem czytnika Sandisk ImageMate około 2 min 20 sek, bez czytnika - tj. bezpośrednio z 350d - 5 min 20 sek.

Pisałem już także o problemie z pokazywaniem wolnego miejsca na dysku- w dyskach do 40 GB nie ma problemu, większe dyski trzeba dzielić na partycje i wtedy apacer pokazuje prawidłowo wolne miejsce na każdej partycji ( ja mam 80 Gb podzielony na 3 partycje).

Ogólnie jestem ze swojego apacerka b. zadowolony - polecam.:-D
    EOS 50 E +Grip, EOS 350d+BG-E3, EFS 18-55, EF 50 f/1.8 II , EF 75-300 f/4-5.6 USM IS , Flektogon 20 f/2.8, 550 EX, CF 1GB,
    Apacer cd 211, Kiev 88 TTL z obiektywami, Lowepro 400 AW, Photo Trekker Classic, Manfrotto 455 B, 479-4B

Coś już napisał

Domyślnie

Apacera oczywiście podpina się bezpośrednio do kompa przez USB 2.0
    EOS 50 E +Grip, EOS 350d+BG-E3, EFS 18-55, EF 50 f/1.8 II , EF 75-300 f/4-5.6 USM IS , Flektogon 20 f/2.8, 550 EX, CF 1GB,
    Apacer cd 211, Kiev 88 TTL z obiektywami, Lowepro 400 AW, Photo Trekker Classic, Manfrotto 455 B, 479-4B

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adwent
    Tytus- pogrzeb w wyszukiwarce.
    np to -
    http://www.canon-board.info/showthre...ghlight=apacer

Ogólnie jestem ze swojego apacerka b. zadowolony - polecam.:-D
    Kurcze [wstyd] drugi raz korzystam z wyszukiwarki i nie znajduję tego czego szukam...

dzieki wielkie, o to mi chodziło, mam dysk 40GB, więc jeden problem mniej,
    ale jak widzę, ta zabawka nie ma automatycznego wyłącznika, szkoda, głupio w sumie...

a jedno pytanie, czy jak wyłączysz urządzenie i zostawisz na tydzień, masz po tygodniu prąd w baterii?

Domyślnie

Apacera oczywiście podpina się bezpośrednio do kompa przez USB 2.0
    jasna sprawa szkoda tylko, że wbudowanego czytnika nie ma...

chyba kupię to

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=70069502
    Ostatnio edytowane przez Tytus ; 30-10-2005 o 23:08

Coś już napisał

Domyślnie

Tytus
    jasna sprawa szkoda tylko, że wbudowanego czytnika nie ma...
    Dla mnie to zaleta. Przynajmniej dokupując czytnik wiesz co masz. A ten wbudowany w innych databankach- to kto wie, co to jest. Może dzięki temu, że kupiłem czytnik Sandisk ImageMate mój apacer zgrywa mi 1 Gb w 2 min 20 sek. (a nie w około 20 min - jak urządzenie kolegi z wbudowanym czytnikiem) - jak się przekonałem - ten czas zgrywania był dla mnie kilka razy bardzo ważny. Poza tym w urządzeniach z wbudowanym czytnikiem nie ma chyba możliwości "browse" - czyli tworzenia/kasowania katalogów i przegrywania wybranych plików do wybranych katalogów - kolega nie ma tej możliwości (a ja w rumunii przegrywałem zdjęcia swoje i kolegi do oddzielnych katalogów - full wypas :-D ).

Po odłączeniu od gniazdka i zostawieniu włączonym apacerka na 1 dzień ( co tam gadać o tygodniu :sad: ) - apacerek nawet nie drgnie niestety. Właśnie 1,5 h temu odłączyłem apacera od prądu i już mi pokazuje zużycie 1/3 baterii :-(
    Ostatnio edytowane przez adwent ; 30-10-2005 o 23:14

Domyślnie

Dla mnie to zaleta. Przynajmniej dokupując czytnik wiesz co masz. A ten wbudowany w innych databankach- to kto wie, co to jest. Może dzięki temu, że kupiłem czytnik Sandisk ImageMate mój apacer zgrywa mi 1 Gb w 2 min 20 sek. (a nie w około 20 min - jak urządzenie kolegi z wbudowanym czytnikiem) - jak się przekonałem - ten czas zgrywania był dla mnie kilka razy bardzo ważny. Poza tym w urządzeniach z wbudowanym czytnikiem nie ma chyba możliwości "browse" - czyli tworzenia/kasowania katalogów i przegrywania wybranych plików do wybranych katalogów - kolega nie ma tej możliwości (a ja w rumunii przegrywałem zdjęcia swoje i kolegi do oddzielnych katalogów - full wypas :-D ).

Po odłączeniu od gniazdka i zostawieniu włączonym apacerka na 1 dzień ( co tam gadać o tygodniu :sad: ) - apacerek nawet nie drgnie niestety. Właśnie 1,5 h temu odłączyłem apacera od prądu i już mi pokazuje zużycie 1/3 baterii :-(

włączony OK, ale czy bateria trzyma na WYŁĄCZONYM urządzeniu???
    Image Tank III nawet wyłączony pobierał prąd...po czterech dniach był dead...

co do prędkości włączonego czytnika to masz rację, ale chyba i na żywotność baterii te szybsze zewnętrzne mają wpływ

ale mi nie zależy na folderach, jeżeli nie mam wyświetlacza do podglądania zdjęć, to interesuje mnie tylko jedna funkcja: COPY, do kolejnego katalogu i tyle...

Coś już napisał

Domyślnie

Tytus :
    tego nie sprawdzałem nigdy- ale jestem ciekaw. Może ktoś z forumowiczów ma taką wiedzę i by się podzielił. Ja zrobię test - na noc podłączę do podładowania i rano odłączę na kilka dni - zobaczymy...

a na prawdę zdażały Ci się takie sytuacje, że chciałeś używać databanku po tygodniowym odłączeniu od sieci - Ja mam akurat na stałe podłączonego apacerka do kompa i do sieci- jak gdzieś wyjeżdżam to używam go już po kilku godzinach ( na ostatnim wyjeździe - policzyłem- faktycznie było to po około 55 godzinach i działał bez problemu - były tylko 2 gniazdka - a ludzie uparli się by podładowywać komórki)
    Ostatnio edytowane przez adwent ; 30-10-2005 o 23:41

Uzależniony
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tytus
    W związku z tym, że mam 3,5 GB w kartach - ostatni raz Apacerka używałem w sierpniu i wtedy też go ładowałem. Odpaliłem przed chwilą - battery full !

Uzależniony
    Miasto
    Bydgoszcz

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów