Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Wątek: Fotografowanie ASG.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zaitsev Zobacz posta
    Przerwa w walce, to dla mnie koniec rundy, kiedy wszyscy się schodzą na herbatkę do samochodów. :-P
    Co do biegania z plecakiem, to tak jak napisałem. Szybko będzie brudny, poniszczony, często wilgotny, można czasem w coś przywalić to w ścianę, to po gałęziach. Na dodatek jest to dość upierdliwe i zmniejsza Twoją mobilność, szybciej się męczysz... Co się może stać ze sprzętem w środku? Przy odrobinie nieszczęścia - różne rzeczy. To jest raczej brudny sport i martwienie się o sprzęt odbiera frajdę. Lepiej zostawić go w samochodzie (ja tam się nie bałem, zawsze ktoś szybko oberwał i pilnował portfeli itp. ), albo poświęcić jeden wypad na porządną sesję, a tak zostawiać sprzęt foto w domu. Trudno te dwa sporty pogodzić, więc moim zdaniem albo strzelasz, albo focisz. A tak ani porządnych fot, ani się nie wyżyjesz. :-D
    Trafienie w soczewkę jest mało prawdopodobne, chyba że staniesz na linii strzału. Przez półtora roku nie zostałem trafiony fotografując...
    Dokładnie tak jak pisze Zaitsev.
    Albo frajda ze strzelania, albo z focenia. Musisz wybrać.

Bywalec Awatar fICHU
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

300fps + to jest koszmar już. Z niewielkiej odległości tnie skórę przez mundur.
    Zdarzało się robić jako strzelający foty dla prywatnych zabaw (maska na twarz i jazda)
    Ale prawda jest, że poza odpowiednim odzieniem (żarówa żarówą poganiana) dodatkowo zainteresowanych warto uczulić, że radosny strzał skutkuje wysłaniem faktury za naprawę/czyszczenie.
    prawda jest, że poza tele już robi się ryzykownie.
    Trzeba przemyśleć jakie ujęcia chce się uzyskać i niestety drogą bolesnego kompromisu zapiąć jedno szkło (opakować w coś szczelnego dla nerwowych) i jazda.
    Jakikolwiek balast, że o przepinaniu szkieł w trakcie - w ogóle zapomnieć.
    Raz, że raczej nie będzie na to czasu, a dwa że i kłopot i dodatkowe ryzyko.
    7D, 30D, C17-40/4L, C24-105/4LIS, C70-300/4-5.6IS, T28-75/2.8, 580EX.II; KM DiMAGE Z3; Praktica L
    Mój śmietnik

Coś już napisał
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Znajomy (yaro z Wrocławia) uskutecznia to i to, np. ostatnio podczas Bornego.

A co do tematu to dopóki strzelający nie używają Biovali (350 fps + te kulki z odległości kilku metrów rozbijają szyby samochodowe) to powinno być ok, szczególnie, że tak jak mówisz będziesz się poruszał nieco z boku.

Pamiętaj też że będąc w pomarańczowej kamizelce możesz zdradzić pozycję innych jeżeli podejdziesz za blisko.

Moregun - każda lokalna społeczność ma nieco inne zasady co do CQB, ale i tak nie jest to zwykle więcej niż 350fps/tylko ogień półautomatyczny)

I tak jak pisał fICHU, najlepiej podczas zbiórki, żeby organizator strzelanki wspomniał o Twojej obecności i, że strzelanie w Twoim kierunku to bardzo zły pomysł i czym może się coś takiego skończyć.

Ostatnia sprawa, ale b. ważna sprawa (nie wiem czy bywałeś już na spotkaniach asg, ale wolę o tym wspomnieć) - co to będziesz miał za okulary do asg? Niech ktoś je przestrzela przed strzelanką - chcemy mieć pewność, że wytrzymają i nie zdejmuj ich nawet na chwilę.

Początki nałogu

Domyślnie

wydaje się, że najlepszy byłby jakiś pancerny kompakcik typu mju tough - małe to to, zniszczyć trudno, do kieszeni się zmieści a jakość zdjęć na stronkę chyba wystarczająca...

Początki nałogu Awatar UrGuR
    Miasto
    Wronki

Domyślnie

Okulary dostane od nich, więc sie nadadzą.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Chyba mnie przekonaliście, bezpośrednią walkę sobie daruje i w przerwie zrobi sie jakieś pozowanki, to będzie lepsza opcja, niż później naprawa elki na żytniej.

Jedziemy do Kłomina http://www.podroze.pl/wyprawa/fotore...sto-widmo,106/ Ciekawy obiekt, walki będą toczyć się w budynku, więc w tym czasie porobię trochę architektury itp. ze statywu w bezpiecznej odległości.
    Ostatnio edytowane przez UrGuR ; 14-05-2010 o 08:27 Powód: Automerged Doublepost
    https://www.flickr.com/photos/marcinmichalowskipl/
    C5DII + S24/1.4 Art + C50/1.8 STM + C85/1.8 + 24-105/4 L IS + T70-300 USD VC

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Z zeznań kolegi grającego/zajmującego się ASG:

Cytat Zamieszczone przez "Foka"kulka może rozpieprzyć i obiektyw i obudowe, różne rzeczy się dzieją, a sam osobiście tłukłem kulkami butelki po piwie.
    Hm... a Kłomino przypadkiem nie jest już wyburzone?

Możesz podać tego linka ;)
    [url
    http://www.wojtekurbanek.com/gallery/index.htm[/url] tak jak ktoś tam wcześniej napisał - w tym temacie jednak lepiej wychodzą fotki inscenizowane.
    Sorki, nie ogarniam jeszcze mechanizmu tego forum i mi się rozjechały cytaty.
    Ostatnio edytowane przez misiek0813 ; 14-05-2010 o 10:06 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Może system Cokin i dwa - trzy plastikowe filtry UV założone na to?
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Początki nałogu Awatar UrGuR
    Miasto
    Wronki

Domyślnie

Eee, lepiej sobie odpuszczę robienie zdjęć podczas walk, szczególnie, że najlepsze efekty dałoby UWA, a tu prawdopodobieństwo oberwania jest duże. Lepiej uskutecznie pozowanki, da mi to większe pole manewru i wszystko w kadrze będzie tak jak chcę. Fakt, to już sesja pozowana, a nie reporterka, ale nikt mi drugiego 5D czy 17-40L nie kupi, a nie stać mnie na jakiekolwiek uszkodzenia sprzętu.
    https://www.flickr.com/photos/marcinmichalowskipl/
    C5DII + S24/1.4 Art + C50/1.8 STM + C85/1.8 + 24-105/4 L IS + T70-300 USD VC

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez UrGuR Zobacz posta
    Fakt, to już sesja pozowana, a nie reporterka
    A co za problem pozorować walkę? Nie martw się, płomieni zionących z luf i tak byś nie uchwycił.

Domyślnie

Strzelanie i fotografowanie to raczej nie idzie w parze.
    Jako fotograf zaopatrz się w kamizelkę ( pomarańczową czy inną ) i umówcie się przed strzelanką że do cywili ( w kamizelkach ) nie strzelacie. Inaczej narazisz siebie i sprzęt na grad kulek. Ja podczas focenia podrapałem sobie wyświetlacz przez okulary ochronne - przeszkadzają przy fotografowaniu ale bezpieczeństwo przede wszystkim.
    No i ogólnie nie wchodź na linię ognia i zawsze raczej z tyłu niż z przodu.
    Szkło da się przepiąć. Polecam porobić zdjęcia podczas strzelanki - to całkiem inna zabawa niż pozowane na sucho.
    Tutaj kilka fotek z Bezśnieżnej Zimy 2010
    http://www.qrrr.com.pl/galerie/inne/BZ%20VI/index.html
    Ostatnio edytowane przez tomekqrrr ; 14-05-2010 o 19:20 Powód: Automerged Doublepost

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów