Ok, to zapytam nieco inaczej. Czy jest możliwość tak ustawić aparat, aby fotografując w trybie M każdy z trzech parametrów czyli 1. przysłonę, 2. czas otwarcia migawki i 3. punkt ostrości ustawiać tylko za pomocą jednego przycisku/pokrętła a nie metodą przycisk+pokrętło?
Ostatnio edytowane przez enthropia ; 10-01-2012 o 17:53
To nie Nikon. Brakuje pokręteł (-:
W 30D tak mogłem, gdy punkty ostrości wybierałem joystickiem (przyciśnięcie joysticka właczało punkt centralny), wtedy dwa pokrętła zostawały na czas i przysłonę.
W 1DMKII joystika jeszcze nie ma... niestety.
W 1DMKII punkty ostrości możesz zmieniać pokrętłami po jednokrotnym przyciśnięciu przycisku wyboru punktu ostrości (nie trzeba trzymać) . Powrót do centralnego u siebie mam zaprogramowany pod klawiszem Assit Button
Pozdrawiam
Marek
-----------
canon user
W 1D mk III punkty AF możesz wybierać bezpośrednio dżojstikiem, a wtedy jedno kółko odpowiada za czas, a drugie za przysłonę. Mimo wszystko nie jest to moim zdaniem optymalna konfiguracja, gdyż przy uchwycie pionowym nie sposób zmienić punkt AF przy pomocy dżojstika. Od dłuższego czasu korzystam z możliwości bezpośredniego wyboru punktów AF za pomocą tylnego kółka. Dodatkowo ograniczyłem sobie wybór pól AF do 9 (po zewnętrznej), przez co wybieranie właściwego pola jest bardzo szybkie i wygodne.