Pokaż wyniki od 1 do 10 z 189

Wątek: 1D mark II N

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar krzysiek13
    Miasto
    Iława / Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysiek13 Zobacz posta
    Cały czas zmieniasz je tylnym kółkiem, natomiast przesłone zmieniasz trzymając * i kręcąc kółkiem przednim.
    Dziś wziąłem aparat w rękę i muszę to skorygować, gdyż wkradł się błąd. Przysłonę się zmienia nie gwiazdką (*), tylko przyciskiem obok, czyli przyciskiem, który domyślnie służy do wyboru punktu ostrości. Sorry za w prowadzenie w błąd.

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysiek13 Zobacz posta
    Dziś wziąłem aparat w rękę i muszę to skorygować, gdyż wkradł się błąd. Przysłonę się zmienia nie gwiazdką (*), tylko przyciskiem obok, czyli przyciskiem, który domyślnie służy do wyboru punktu ostrości. Sorry za w prowadzenie w błąd.
    Ok, to zapytam nieco inaczej. Czy jest możliwość tak ustawić aparat, aby fotografując w trybie M każdy z trzech parametrów czyli 1. przysłonę, 2. czas otwarcia migawki i 3. punkt ostrości ustawiać tylko za pomocą jednego przycisku/pokrętła a nie metodą przycisk+pokrętło?
    Ostatnio edytowane przez enthropia ; 10-01-2012 o 17:53

Początki nałogu Awatar mrek
    Miasto
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez enthropia Zobacz posta
    Ok, to zapytam nieco inaczej. Czy jest możliwość tak ustawić aparat, aby fotografując w trybie M każdy z trzech parametrów czyli 1. przysłonę, 2. czas otwarcia migawki i 3. punkt ostrości ustawiać tylko za pomocą jednego przycisku/pokrętła a nie metodą przycisk+pokrętło?
    To nie Nikon. Brakuje pokręteł (-:
    W 30D tak mogłem, gdy punkty ostrości wybierałem joystickiem (przyciśnięcie joysticka właczało punkt centralny), wtedy dwa pokrętła zostawały na czas i przysłonę.

W 1DMKII joystika jeszcze nie ma... niestety.
    W 1DMKII punkty ostrości możesz zmieniać pokrętłami po jednokrotnym przyciśnięciu przycisku wyboru punktu ostrości (nie trzeba trzymać) . Powrót do centralnego u siebie mam zaprogramowany pod klawiszem Assit Button
    Pozdrawiam
    Marek
    -----------
    canon user

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mrek Zobacz posta
    To nie Nikon.
    Ano zgadłeś, przyzwyczajenie z Nikona.
    Cytat Zamieszczone przez mrek Zobacz posta
    W 1DMKII joystika jeszcze nie ma... niestety.
    W 1DMKII punkty ostrości możesz zmieniać pokrętłami po jednokrotnym przyciśnięciu przycisku wyboru punktu ostrości (nie trzeba trzymać) .
    Ok, a jak to może wyglądać w 1DMkIII, gdzie jest już dżojstik?

Coś już napisał Awatar krzysiek13
    Miasto
    Iława / Poznań

Domyślnie

W 1D mk III punkty AF możesz wybierać bezpośrednio dżojstikiem, a wtedy jedno kółko odpowiada za czas, a drugie za przysłonę. Mimo wszystko nie jest to moim zdaniem optymalna konfiguracja, gdyż przy uchwycie pionowym nie sposób zmienić punkt AF przy pomocy dżojstika. Od dłuższego czasu korzystam z możliwości bezpośredniego wyboru punktów AF za pomocą tylnego kółka. Dodatkowo ograniczyłem sobie wybór pól AF do 9 (po zewnętrznej), przez co wybieranie właściwego pola jest bardzo szybkie i wygodne.

Uprawnienia umieszczania postów