Strona 9 z 19 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 189

Wątek: 1D mark II N

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Jakiego kółka ci brakuje w 1D ?

Bywalec Awatar sfw
    Miasto
    Mińsk Maz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    Jakiego kółka ci brakuje w 1D ?
    Rozumiem, że to do mnie, kółka przełączania trybów w którym można by umieścić jeszcze kilka innych funkcji zwiększając dodatkowo jego funkcjonalność. Szczególnie przydatne w fotografii sportowej, reporterskiej czy innej gdzie nie ma czasu na wciskanie, a tym bardziej jeszcze przytrzymywanie, przycisków i kręcenie kółeczkiem nastaw.

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk

Dopiero zaczyna Awatar STR8
    Miasto
    Zakopane

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Ja sobie tłumaczę brak kółka w topowych puszkach łatwiejszym uszczelnieniem przycisków. Pod względem ergonomii 10/20/30/7D jest (dla mnie) po prostu lepsze. Celowo pominąłem 40D, 50D i 60D ze względu na przeniesienie przycisków z lewej strony na dół i (w przypadku 60D) na prawą stronę ekranu LCD.
    Cytat Zamieszczone przez sfw Zobacz posta
    Rozumiem, że to do mnie, kółka przełączania trybów w którym można by umieścić jeszcze kilka innych funkcji zwiększając dodatkowo jego funkcjonalność. Szczególnie przydatne w fotografii sportowej, reporterskiej czy innej gdzie nie ma czasu na wciskanie, a tym bardziej jeszcze przytrzymywanie, przycisków i kręcenie kółeczkiem nastaw.

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk

1DX już nie długo będzie w sprzedaży - ma kółeczko, dwa joystici i dużo funkcjonalnych przycisków. . .

Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta
    Bagnetu z body nie wyrwie, ale ręce urywa
    taaaaa...

Bywalec Awatar sfw
    Miasto
    Mińsk Maz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez STR8 Zobacz posta
    1DX już nie długo będzie w sprzedaży - ma kółeczko, dwa joystici i dużo funkcjonalnych przycisków. . .
    Ale 1DX nic pod tym względem (kółka) nie zmienia, w końcu dodali drugi jojstick poza tym niewiele ułatwień z punktu widzenia ergonomii (tej w moim rozumieniu i dla moich potrzeb

Coś już napisał Awatar krzysiek13
    Miasto
    Iława / Poznań

Domyślnie

Mnie osobiście absolutnie nie brakuje kółka od trybów pracy aparatu. Wręcz jest to dla mnie zaleta. Jeszcze jak ograniczysz sobie ilość trybów w Cf, to zmieniasz je odruchowo, bez patrzenia.

Dopiero zaczyna Awatar STR8
    Miasto
    Zakopane

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sfw Zobacz posta
    Ale 1DX nic pod tym względem (kółka) nie zmienia, w końcu dodali drugi jojstick poza tym niewiele ułatwień z punktu widzenia ergonomii (tej w moim rozumieniu i dla moich potrzeb
    Zapomniałeś o 2 przyciskach z przodu aparatu, których funkcje możesz sobie definiować. . . czegoś chcieć więcej ?

Bywalec Awatar sfw
    Miasto
    Mińsk Maz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysiek13 Zobacz posta
    Mnie osobiście absolutnie nie brakuje kółka od trybów pracy aparatu. Wręcz jest to dla mnie zaleta. Jeszcze jak ograniczysz sobie ilość trybów w Cf, to zmieniasz je odruchowo, bez patrzenia.
    No właśnie, czasami ta możliwość ograniczenia pewnych funkcji jest zbawieniem a czasami (przy mojej fotografii) wręcz skazaniem, bo jak chciałbym szybko przejść na np. M z Tv i Av których normalnie używam, to zanim się przegrzebię przez Menu i CF samolocik sobie poleci i tylko dym na horyzoncie zobaczę, przy kółku w 40-tce to były ułamki sekund bez patrzenia na nie.
    Ostatnio edytowane przez sfw ; 07-12-2011 o 01:32

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysiek13 Zobacz posta
    Jeszcze jak ograniczysz sobie ilość trybów w Cf, to zmieniasz je odruchowo, bez patrzenia.
    Prawą ręką?

Cytat Zamieszczone przez STR8 Zobacz posta
    Zapomniałeś o 2 przyciskach z przodu aparatu, których funkcje możesz sobie definiować. . . czegoś chcieć więcej ?
    Może tego, żeby podstawowe parametry (ekspozycja) dało się ustawić szybko prawą ręką, bez konieczności odrywania oka od wizjera (w sumie daje radę) i lewej ręki podpierającej obiektyw.

@r3b: żadna wojna, po prostu nie rozumiem jak można wadę nazwać zaletą ;-)
    Ostatnio edytowane przez Merde ; 07-12-2011 o 10:09
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Bywalec Awatar r3b
    Miasto
    Legionowo

Domyślnie

Huhu... Rozpętałem wojne Ja w każdym razie jak tylko bede miał kasę, kupię 1D mkII N i sam się przekonam jak to z tym aparatem jest

Coś już napisał Awatar krzysiek13
    Miasto
    Iława / Poznań

Domyślnie

r3b masz rację, kupuj jedynkę, bo to inna klasa. Jak przez chwilę poużywasz, to nie będziesz chciał innej puszki. Dziś jak biorę w rękę puchę z serii xxD, czy nawet 5D, bądź 7D, to jakoś tak dziwnie. Żeby nie było, że twierdzę, że to są złe puchy, bo tak nie jest. Są to świetne aparaty, zresztą sam miałem 10D i 40D, które bardzo chwaliłem, to jednak seria 1 to jakby trochę inna liga...
    Nie będę polemizował z Kolegą sfw na temat, który sposób zmiany trybów pracy aparatu jest lepszy, bo to trochę jak dyskusja o wyższości świąt Bożego Narodzenia, nad świętami Wielkiej Nocy...
    Mi osobiście bardziej odpowiada sposób, w jaki jest to rozwiązane w 1D.

Strona 9 z 19 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów