Strona 8 z 19 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 189

Wątek: 1D mark II N

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Na jaką 1D-ynkę byś się nie przesiadł to przez miesiąc będziesz się motać. Potem, jak już się przyzwyczaisz, każdy inny aparat będzie Cię denerwować :-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Coś już napisał Awatar krzysiek13
    Miasto
    Iława / Poznań

Domyślnie

Przesiadałem się z 40D na 1D mkII N. Mnie zajęło to około tygodnia, może dwóch aby przyzwyczaić się do zupełnie innej obsługi. Na początku zasada "naciśnij przycisk, przytrzymaj go i przekręć kółkiem" może wydawać się niewygodna, jednak po przyzwyczajeniu okazuję się bardzo wygodna i praktyczna. Po przesiadce na mk III jakoś tak dziwnie mi było, że nie trzeba przytrzymywać. Co do braku joystika, to uważam, że nie jest duży problem, bo w ustawieniach indywidualnych ograniczasz sobie do 9 zewnętrznych punktów AF i wybierasz je bezpośrednio tylny kółkiem. Dla mnie super sprawa i w mk III też korzystam z tego sposobu. Ma tą zaletę, że przy trzymaniu w pionie też bez problemu możesz łatwo zmieniać punkty AF.

Początki nałogu Awatar artd4
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez r3b Zobacz posta
    A tak w ogóle to kolejne pytanko... Jako, że się czaje na tą puszkę, czy ktoś może mi powiedzieć czy szybko przychodzi przestawienie się z obsługi 40d na 1d MKII N? Troche się obawiam tego braku joystika, który do wyboru punktu AF jest naprawdę rewelacyjny
    Jestem z Wawy.
    Gdyby było lato to często koło Legionowa jestem na działce,ale teraz...
    Mam 1dMKIIN i 50d.
    Od dobrego roku zastanawiam się.który sobie zostawić.
    I ten i ten ma wady i zalety...
    Nieraz trochę muszę sobie przypomnieć te róznice w obsłudze,bo są dość duże
    Ale dlatego,że ja bardzo mało fotografuje
    Chcesz sprawdzić...?
    Zapraszam do Wawy...
    Ostatnio edytowane przez artd4 ; 06-12-2011 o 17:46
    ZaawansowanyAMATOR! ! ! NIE FANATYK !!!
    2x dSLR (Canon)

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Miałem 50D, zamieniłem na 1DII i nigdy nie żałowałem nawet przez chwilę. Mam też 5D i raczej mam problemy z gałkologią 5D niż 1DII. Może dlatego, że 1DII ma przyciski obsługiwane lewą ręką a kółka prawą a w przypadku 5D trzeba wcisnąć prawą ręką przycisk i tą samą ręką kręcić kółkami? Do tego czasem trzeba wcisnąć przycisk lewą ręką choćby po to aby skasować zdjęcie. W 1DII lewa wciska a prawa kręci i jest to wygodne.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    W 1DII lewa wciska a prawa kręci i jest to wygodne.
    A jak lewa trzyma ciężki obiektyw i trzeba zmienić ISO? IMHO fail, taki sam jak w Nicponiach...
    xxD/5D ma wg mnie lepszą ergonomię.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Dopiero zaczyna Awatar STR8
    Miasto
    Zakopane

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    A jak lewa trzyma ciężki obiektyw i trzeba zmienić ISO? IMHO fail, taki sam jak w Nicponiach...
    Jeżeli jest to bardzo ciężki obiektyw to nie trzyma się go ręką, tylko stoi na monopodzie, chyba że masz na myśli 70-200/2.8L albo 100-400L - nie widzę przeciwwskazań, żeby obiektyw na chwilę puścić, bagnetu nie wyrwie...

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez STR8 Zobacz posta
    Jeżeli jest to bardzo ciężki obiektyw to nie trzyma się go ręką, tylko stoi na monopodzie, chyba że masz na myśli 70-200/2.8L albo 100-400L - nie widzę przeciwwskazań, żeby obiektyw na chwilę puścić, bagnetu nie wyrwie...
    Nie chodzi o bezpieczeństwo sprzętu, tylko o ergonomię. Dla mnie takie rozwiązanie jest jej zaprzeczeniem.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez STR8 Zobacz posta
    Bagnetu z body nie wyrwie, ale ręce urywa
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Bywalec Awatar sfw
    Miasto
    Mińsk Maz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    I dlatego w MKIII zaniechali tego poronionego wymogu trzymania wciśniętego przycisku, teraz nawet mając podpięte 500/4 mogę zmieniać ISO i nie tylko, jedną ręką. Brakuje mi w serii 1 kółka, niby profi i ... nic lepszego już nie ma, ale w deficycie czasu szybciej zmieniałem parametry na 40D.

pzdr

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sfw Zobacz posta
    I dlatego w MKIII zaniechali tego poronionego wymogu trzymania wciśniętego przycisku, teraz nawet mając podpięte 500/4 mogę zmieniać ISO i nie tylko, jedną ręką. Brakuje mi w serii 1 kółka, niby profi i ... nic lepszego już nie ma, ale w deficycie czasu szybciej zmieniałem parametry na 40D.
    Ja sobie tłumaczę brak kółka w topowych puszkach łatwiejszym uszczelnieniem przycisków. Pod względem ergonomii 10/20/30/7D jest (dla mnie) po prostu lepsze. Celowo pominąłem 40D, 50D i 60D ze względu na przeniesienie przycisków z lewej strony na dół i (w przypadku 60D) na prawą stronę ekranu LCD.

Strona 8 z 19 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów