Ja posiadam wersje bez N i jedynie czego mi brakuje, to wyzszego iso coby w trudnych warunkach ( ciemna hala ) miec zapas`mocy`![]()
Ja posiadam wersje bez N i jedynie czego mi brakuje, to wyzszego iso coby w trudnych warunkach ( ciemna hala ) miec zapas`mocy`![]()
fakt, ISO do najlepszych nie nalezy, ale co by nie gadac tragedii nie ma, 1600 jeszcze spokojnie uzywalne
Ok, to zapytam nieco inaczej. Czy jest możliwość tak ustawić aparat, aby fotografując w trybie M każdy z trzech parametrów czyli 1. przysłonę, 2. czas otwarcia migawki i 3. punkt ostrości ustawiać tylko za pomocą jednego przycisku/pokrętła a nie metodą przycisk+pokrętło?
Ostatnio edytowane przez enthropia ; 10-01-2012 o 17:53
To nie Nikon. Brakuje pokręteł (-:
W 30D tak mogłem, gdy punkty ostrości wybierałem joystickiem (przyciśnięcie joysticka właczało punkt centralny), wtedy dwa pokrętła zostawały na czas i przysłonę.
W 1DMKII joystika jeszcze nie ma... niestety.
W 1DMKII punkty ostrości możesz zmieniać pokrętłami po jednokrotnym przyciśnięciu przycisku wyboru punktu ostrości (nie trzeba trzymać) . Powrót do centralnego u siebie mam zaprogramowany pod klawiszem Assit Button
Pozdrawiam
Marek
-----------
canon user
Witajcie
Od kilku dni mam aparat 1d(bez n), chciałbym zapytać bardziej obeznanych ze sprzętem
Czy jest możliwość zapisywania na pierwszą kartę np. raw a na drugą jpg ?
U mnie zapisuje na obie karty ten sam format.
dzięki
trochę szkoda, ale i tak nie ma co narzekać po przesiadce z 40d
Mam go krótko więc nie zapoznałem się jeszcze dobrze.
To co zdążyłem zauważyć (poza oczywiście solidną konstrukcją, wykonaniem itp. itd.) to mniejsze szumy przy wyższym iso, dla mnie to ważne bo szeroki kąt mam ciemny na f4. poza tym widzę jeszcze szerzej przy cropie 1.3
Na razie staram się przyzwyczaić do klawiszologii na dwie ręce, obsługa to zupełnie inna bajka niż 40d.
Podsumowując, na pewno nie żałuję i myślę że jedynka (choć leciwa) posłuży mi dłużej niż "świeższa" czterdziestka.