Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: dwa flesze na jednym body ;)

Początki nałogu

Domyślnie dwa flesze na jednym body ;)

Znalezione podczas surfowania po blogach foto - jak już było to proszę skasować - wykorzystanie dwóch fleszy zamontowanych naraz na aparacie (jeden na bracket'cie) w fotografii eventowej - jeden flesz na modela, drugi - ten na bracket'cie) rozświetla tło. Trochę wydaje się to mało poręczne, ale może ktoś będzie chciał sobie poeksperymentować

http://www.akelstudio.com/blog/studi...t-photography/

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mz bardzo brzydko się światło układa, praktycznie cała scena jest płaska. Jak dla mnie, pomysł na nie. Ale wrażenie na kliencie musi robić.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Początki nałogu Awatar moregun

Domyślnie

płaskie foty podobają się klientom tylko zestaw ogromny w ręku trzymać trzeba
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    to już lepiej tradycyjny biały kartonik lub metz z dodatkowym palniekiem
    Ostatnio edytowane przez moregun ; 13-05-2010 o 20:34 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony Awatar Wats0n
    Miasto
    Posen Bloody Posen

Domyślnie

Jednym słowem - jak przy użyciu dwóch EXów uzyskać efekt jednego Metza 58
    Rozwiązanie fajne, ale 2,5 raza droższe.
    Tako rzecze Watson.
    There are no stupid questions, just stupid people.
    Wątek galeryjny na CB/Portrety@CB/Meksyk@CB/Sport@CB //Galeria przejściowa

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wats0n Zobacz posta
    Jednym słowem - jak przy użyciu dwóch EXów uzyskać efekt jednego Metza 58
    Rozwiązanie fajne, ale 2,5 raza droższe.
    taki efekt a nawet lepszy jak w metzie uzyskasz podnoszac biala karteczke do gory przy palniku pionowym

kukułka w Metzie ma malutka moc a tu na przykladach widać że cała scena jest oswietlona tylko i wylacznie blyskiem lampy
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

To rozwiązanie może być fajne ale trochę do czego innego. Robiłem niedawno reportaż na polu golfowym, samo południe, ostre słońce, żeby coś z tym zrobić dopalałem lampą na wprost,

często pełna moc to było jeszcze mało, 2 lampy były by już ok.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

za to w nissinie 866 kukułkę to czasem trzeba przysłaniać

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pank Zobacz posta
    To rozwiązanie może być fajne ale trochę do czego innego. Robiłem niedawno reportaż na polu golfowym, samo południe, ostre słońce, żeby coś z tym zrobić dopalałem lampą na wprost,
    często pełna moc to było jeszcze mało, 2 lampy były by już ok.
    eeee, druga lampe macujesz do tej pierwszej palnikami, mocniejsza gumka recepturka wystarcza ;-)
    Ostatnio edytowane przez MacGyver ; 27-01-2011 o 14:37
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Używałem podobnego patentu z dwoma 550EX. Ta na aparacie ustawiona na master, ta boczna na slave. Fotografowałem jadące samochody, z dobrych piętnastu - dwudziestu metrów, przy dwóch latarniach ulicznych i chciałem mieć możliwość wykonania 2 - 3 zdjęć w serii (550EX wolno się ładuje, gdy świeciłem dwoma nie błyskały na maxa i doładowywały się szybciej). Jako proteza rozwiązanie się sprawdziło, ale było cholernie niewygodne. jedna 580EX II daje, mniej-więcej, to samo. Pewnie jeszcze kiedyś zastosuję ten patent ale tylko jak będzie kompletnie ciemno.
    Jest jeszcze jeden minus: oślepia się osoby stojące obok :-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

To lampa wbudowana .

Ja uważam że bardzo optymalne jest rozwiązanie zastosowane w Metz'u 76. Daje naprawdę świetne możliwości. Szczególnie w przypadku jak nie ma czasu się bawić z ustawianiem światła, a zdjęcie musi być gotowe na już. Ja nią robiłem zdjęcia wyborcze (na plakaty) i bez specjalnego wysiłku uzyskałem akceptowalne efekty. Suma sumarum rozwiązanie takie jakby były dwie lampy ale dużo bardziej mobilne.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów