Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: jaki filtr na 17-40L

Coś już napisał Awatar amperior
    Miasto
    Białystok

Domyślnie jaki filtr na 17-40L

Zdecydowalem sie w koncu na ww obiektyw i zamawiam w poniedzialek z FotoMediaPolska ale zastanawia mnie to jakim szklem go pokryc i czy wogole to robic?
    Czytalem kiedys jak bardzo szkielka takie wplywaja na jakosc obrazu wiec chce zapytac jak sobie z tym poradzic bo z drugiej strony ktos przypadkiem mi zostawi kolorowy odcisk palca i co mam z tym zrobic?
    Zastanawiam sie czy to: "UV HOYA HMC 77 mm" jest dobre?

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez amperior
    Zdecydowalem sie w koncu na ww obiektyw i zamawiam w poniedzialek z FotoMediaPolska ale zastanawia mnie to jakim szklem go pokryc i czy wogole to robic?
    Czytalem kiedys jak bardzo szkielka takie wplywaja na jakosc obrazu wiec chce zapytac jak sobie z tym poradzic bo z drugiej strony ktos przypadkiem mi zostawi kolorowy odcisk palca i co mam z tym zrobic?
    Zastanawiam sie czy to: "UV HOYA HMC 77 mm" jest dobre?
    jak masz farta mieć super ostry egzemplarz, to ja bym jednak B+W MRC brał, bo to szkło wymaga dobrego filtra

ale szczerze? nie założę już UV na obiektyw[i do nowego nie kupuję], to bez sensu, jeżeli nigdy nie zarysowałem filtra UV to chyba znaczy, że pilnuję obiektywu, więc na grzyba mi coś przed soczewką???

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Nie pokrywać.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Miasto
    Białystok

Domyślnie

ale szczerze mowiac zdarzylo mi sie samemu pare razy zostawic odciska na kicie przez glupia nieuwage. dlatego sie troche obawiam :-/

Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tytus
    jak masz farta mieć super ostry egzemplarz, to ja bym jednak B+W MRC brał, bo to szkło wymaga dobrego filtra
    ten? http://allegro.pl/show_item.php?item=68756943

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Przykrywać deklem pomiędzy zdjęciami (w serii można sobie darować).
    Osłonka sama z siebie tez nieźle chroni - szkło jest głęboko wtedy i trudniej się do niego dostać, chociaż w 17-40 ta osłonka jest dosyć symboliczna...

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez amperior
    ale szczerze mowiac zdarzylo mi sie samemu pare razy zostawic odciska na kicie przez glupia nieuwage. dlatego sie troche obawiam :-/
    a bo to raz? i co z tego? mam płyn hamy przy sobie, pecpads i po sprawie...

Bywalec
    Miasto
    wrocław / łódź

Domyślnie

też niedawno kupiłem 17-40 i mam podobny problem. Używam go zarówno z 20D jak i z analogiem, więc przy wysokim filtrze będzie wineta Niestety cena wszelkich slimów jest zaporowa, więc jak na razie nie mam filtra. Po lekturze: http://www.fotopolis.pl/index.php?go...&arch=1&e=2653 tym bardziej skłaniam się do olania sprawy. Jedynym argumentem jest dla mnie to że będe focił trochę sportów wodnych a tam to nie ma zmiłuj, filtr musi być...

Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jdw
    też niedawno kupiłem 17-40 i mam podobny problem. Używam go zarówno z 20D jak i z analogiem, więc przy wysokim filtrze będzie wineta Niestety cena wszelkich slimów jest zaporowa,
    FILTR B+W UV MRC SLIM 77 mm Kup Teraz! 360,00 zł

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

A do czego Ci tak naprawdę ta UV-ka. Jeśli do ochrony to daruj sobie i lepiej zainwestuj w polara.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów