Strona 8 z 12 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 113

Wątek: drugi plan ciemny z lampą w kościele

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maver Zobacz posta
    Uzywa sie zaleznie od sytuacji, samo zdjecie nic ci nie da. Czasem masz za soba biala sciane ktora mozesz uzyc jak gigantycznego softboxa, czasem taka sciana jest z boku, w innym kosciele bedziesz mial stosunkowo na tyle nisko sufit ze tez mozna go uzyc.
    Czasem mozesz walnac lampa na wprost, ale z taka korekta sily blysku zeby tylko minimalnie doswietlic pierwszy plan tak aby zdjecie nie zrobilo sie "jak typowo oswietlone lampa na aparacie".
    Jesli sie uda mozna tez kilka lamp poustawiac "w strategicznych miejscach" i wyzwalac radiowo.

W moim przypadku elementy dekoracji takie jak sciana sprawdzaja sie o wiele lepiej niz wszelkiego rodzaju modyfikatory ze sloiczka po salatkach (choc i te daja bardzo ciekawe ekefty)
    Po prostu trzeba wziac lampe i zaczac jej uzywac inaczej niz ustawiajac centralnie na wprost, ilosc mozliwosci uzycia jest nieograniczona. Chyba ze przyjdzie ksiezulo i bedzie mocno protestowal. Ja siedze w pracy, wiec choc bym chcial pokazac jakis przyklad to nie mam dostepu do zdjec, zreszta watpie zebym znalazl cos co by ci sie spodobalo
    Poza tym "moje sluby" robilem tak jak pisalem wczesniej, grzecznosciowo albo dla zabawy... wiec po pierwsze nie chcialem przeszkadzac kamerunom i innym fotografujacym, po drugie nie mialem az takiego cisnienia zeby robic jakas rewolucje w kosciele... wiec pstrykalem moze kilka razy w kluczowych mometach i raczej tak zeby nie przeszkadzac. Gdybym chcial blyskac pełna gebą, to musial bym wczesniej uprzedzic kogo trzeba ze bede to robil i troche inaczej podejsc do sprawy.
    Zreszta, ja wole blyskac na spokojnie ustawiajac lampy przez pol godziny do jednego zdjecia.
    Tylko tak się składa, że zdecydowana większość kościołów w Polsce jedyne na co pozwala to lampa na wprost lub odbłyśnik.

Jakby można było odbijać w kościołach od ścian było by naprawdę super. Takich kościołów jest jednak moim zdaniem dość mało.

Dlatego ja chętnie bym posłuchał tych co mają takie doświadczenie, jak postępować z lampą kiedy możliwości jej odbicia są znikome. Postępować tak, żeby efekt użycia lampy nie był nader widoczny.
    Ostatnio edytowane przez Merauder ; 26-08-2011 o 13:45
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Początki nałogu
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

No chyba bede musial isc specjalnie z rodzinka do kosciola zeby pokazac zawodowym fotografom (czytaj: fot. slubnym) jak wyglada praca z lampa. Natomiast narazie nie mam zamiaru publikowac zdjec nalezacych do moich klientow, bo przypomina mi sie pewna pani o 1000-u odcieniach skory. Jak na slowo pisane ktos mi nie wierzy to trudno. Ja lampe mam caly czas na sankach aparatu i nie waham sie jej uzyc w razie potrzeby. Byc moze tez poprostu nie umiem robic zdjec w swietle zastanym lub mam za slaby sprzet?...
    Natomiast po raz kolejny zadam pytanie: jak sobie radzicie z cieniami na oczach itp. powstalymi od niefajnego swiatla zastanego??? Nie potrzebuje wcale przykladow obrazkowych. Wystarczy jak ktos wyjasni slowami B-)

Sent from my GT-S5570 using Tapatalk
    EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
    www.magaczewski.blogspot.com
    www.fotogaleria.magaczewski.pl

Bywalec
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Przyznam, że nie rozumiem zestawienia powyższych cytatów. Ten środkowy nijak mi nie pasuje do pozostałych.
    nie ma to jak wyrwać z kontekstu kilka cytatów... wtedy rzeczywiście nic nie pasuje.

cytat 1 - sam napisałeś "Ja się z tego wyłączam mnie fotografowanie białych sukienek w kościele nie pasjonuje. :-)"

cytat 2 -rozmawiamy o "drugi plan ciemny z lampą w kościele" i chcę się dowiedzieć na ten temat więcej....

cytat 3 - dotyczy porady dinderi.... z przykładem ( mini galerią), że tą pracę domową już dawno odrobiłem

Pozdrawiam

ps1
    szkoda mi czasu na tą jałową dyskusję... także był to mój ostatni wpis w tym wątku...

ps2
    dinderi
    dzięki za linka z przyjemnością sobie w wolnym czasie obejrzę.

Początki nałogu
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merauder Zobacz posta
    Tylko tak się składa, że zdecydowana większość kościołów w Polsce jedyne na co pozwala to lampa na wprost lub odbłyśnik.

Jakby można było odbijać w kościołach od ścian było by naprawdę super. Takich kościołów jest jednak moim zdaniem dość mało.

Dlatego ja chętnie bym posłuchał tych yco mają takie doświadczenie, jak postępować z lampą kiedy możliwości jej odbicia są znikome. Postępować tak, żeby efekt użycia lampy nie był nader widoczny.
    A chocby walisz palnikiem na wprost lub w bok doswietlajac JEDYNIE cienie na twarzy. Skomplikowane?
    Tak sie tez sklada, ze nasze ciemne koscioly tez maja oswietlenie, ale najczesciej gorne, ktore wystarcza zeby kosciol i goscie byli widoczni, natoiast mnie najbardziej interesuja PM, ktorzy najczesciej sa marnie oswietleni - stad ta brzydka lampa w moich rekach.
    Teraz Ty (moje pytanie jest jest w poprzedniej wypowiedzi).

Ostatnio edytowane przez magart ; 26-08-2011 o 13:59
    EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.

Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez magart Zobacz posta
    A chocby walisz palnikiem na wprost lub w bok doswietlajac JEDYNIE cienie na twarzy. Skomplikowane?
    Tak sie tez sklada, ze nasze ciemne koscioly tez maja oswietlenie, ale najczesciej gorne, ktore wystarcza zeby kosciol i goscie byli widoczni, natoiast mnie najbardziej interesuja PM, ktorzy najczesciej sa marnie oswietleni - stad ta brzydka lampa w moich rekach.
    Teraz Ty (moje pytanie jest jest w poprzedniej wypowiedzi).

No tylko dla mnie nawet używając ułamka mocy lampy waląc na wprost, ona później jest widoczna.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Początki nałogu
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

No tylko dla mnie nawet używając ułamka mocy lampy waląc na wprost, ona później jest widoczna.
    Ja jej nie widze na tyle, aby zdjecie z tego powodu dyskfalifikowac. Odpowiesz na moje pytanie?

Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Jeżeli chodzi ci o cienie to próbowałem robić odbłyśnik taki jak w 580-tce, ale jak dla mnie to wychodziło z marnym skutkiem albo za słabo zredukowane cienie albo za bardzo widoczna lampa.

Sam bym chciał znać odpowiedź na to pytanie, dlatego się dziwie dlaczego chcesz żebym ci odpowiedział.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

I własnie dlatego warto to robić z większego dystansu.. Zanim światło lampy przebiegnie przykladowe 8 m, po pierwsze zrobi się jeszcze słabsze, po drugie rozproszy się. I o to nam właśnie chodzi.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    I własnie dlatego warto to robić z większego dystansu.. Zanim światło lampy przebiegnie przykladowe 8 m, po pierwsze zrobi się jeszcze słabsze, po drugie rozproszy się. I o to nam właśnie chodzi.
    A co z kadrami z bliższej odległości?

Sent from my GT-I9000

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

A co z kadrami z bliższej odległości?

Sent from my GT-I9000
    Chodzi o "zbliżenie", czy z bliska "bo się nie da dalej odejść"?

580-ka mam regulowaną moc błysku do 1/128, czyli 12x mniej, niż maksymalna. Ma również dyfuzor. Z bliska, można równiez błysnąć sobie w czoło (palnik za siebie), a i tak błysk pojawi się na zdjęciu. Trzeba improwizować. Co kościół, to inne warunki.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Strona 8 z 12 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów