Strona 7 z 16 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 151

Wątek: Mechanicznie uszkodzona matryca

Dopiero zaczyna

Domyślnie

bylam w serwisie celem zlozenia reklamacji - noz coz znow nie moge. pan powiedzial zebym w takim razie skontaktowala sie z rzecznikiem ochrony praw konsumenta...FACET W NIKONIE szok. wiec niewiele myslac tak zrobilam. rzecznik kazal ejchac do sklepu skladac reklamacje na pismie powolujac sie na ustawe o szczegolnych warunkach sprzedazy konsumenckiej gdzie: "Sprzedawca odpowiada wobec kupującego, jeżeli towar konsumpcyjny w chwili jego wydania jest niezgodny z umową; w przypadku stwierdzenia niezgodności przed upływem sześciu miesięcy od wydania towaru domniemywa się, że istniała ona w chwili wydania."
    na takiej zasadzie zareklamowalam i opieprzylam faceta ze nie chcial wczesniej tego przyjac. przestraszyl sie troche. zobaczymy. teraz nalezy trzymac kciuki

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

przyjac musial - sprzedawca odpowiada za niezgodnosc z umowa.. jezeli skladasz reklamacje, to idzie to do serwisu i sprzedawca jest wolny od zobowiazan wobec Ciebie.. czyli jedynie serwis decyduje jak zostanie rozpatrzona usterka.. oczywiscie przyjac i tak powinien.. ale w przypadku reklamacji nie od niego wyciagasz konsekwencje

teraz czekaj 14dni.. jezeli nie dostaniesz na pismie, ze sprzet zostal przekazany do ekspertyzy lub o sposobie zalatwienia Twojego roszczenia to bedzie oznaczalo ze mozesz zarzadac nowego lub pieniedzy

na Twoje nieszczescie moze sie stac tak, ze sprzedawca odpisze w ciagu tych 14 dni.. i napisze np. "przyjelismy sprzet na niezgodnosc z umowa w celu przeprowadzenia ekspertyz" .. a wtedy sprawa przeciagnac sie moze tak dlugo jak bedzie chcial sprzedawca.. miesiac.. dwa.. szesc.. i sad nic nie zrobi w tej sprawie

Domyślnie

Jak zwykle Czacha roztacza czarne wizje...
    "Sprzedawca odpowiada wobec kupującego, jeżeli towar konsumpcyjny w chwili jego wydania jest niezgodny z umową; w przypadku stwierdzenia niezgodności przed upływem sześciu miesięcy od wydania towaru domniemywa się, że istniała ona w chwili wydania."
    Jeżeli złożyła eklamację na tej podstawie to domniemywa się że wada juz była w trakcie wydania. Więc nie pisz głupot.
    Kolejna sprawa, to co mówisz o terminie. Nie jest tak że sprzedawca może sobie dowolnie przeciągać sprawę. W terminie jest takie określenie "niezwłocznie" i tak żeby nie narazić klienta na niedogodności. Jeżeli sprzedawca nie będzie mógł zadośćuczynić roszczeniom klient ma prawo odstąpienia od umowy.
    Aparat, lampa i jeszcze troche innego badziewia

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Gregg, pobozne masz zyczenia, ale zejdz na ziemie.. Tak jak klient walczy o swoje prawa, tak samo ten sprzedawca bedzie walczyl o swoje.. i ma duze szanse niestety na wygrana..

Jestem realista bo wiem jak sie maja sprawy.. W tym przypadku serwis stwarza problemy.. sprzedawca tez bedzie..

Uwierz mi.. zalatwianie moze potrwac dowolna ilosc czasu, gdyz prawo nie stanowi inaczej.. warunkiem jest udzielenie pisemnej odpowiedzi w ciagu 14dni iz sprawa jest zalatwiana. To cale "niezwlocznie" jest odrzucane przez sady.. i sprawy tocza sie swoim biegiem. Wiec chocbys nie wiem jak bardzo chcial, tego nie zmienisz.. no chyba ze napiszesz do swojego posla i zmienia ustawe. Ale ze prawo nie dziala wstecz..

Wcale bym sie tym nie zmartwil gdyby poprawiono kilka aspektow prawnych.. bo w tych najwazniejszych zakupach jakie dokonuje i bede dokonywal, jestem klientem, nie sprzedawca..

A to ze nie pisze na forum "na pewno dasz se rade z nimi i wygrasz, zobaczysz" .. po co mam tak pisac skoro w to nie wierze?

Uzależniony
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Czacha,

Czy jako klient, który uważa, że sprzedawca tak marginalnie potraktował moją reklamację, nie mogę wpaść do sklepu z Policją i rzecznikiem praw konsumenta ??

Nasze państwo opiera swe działanie na papierach, nie by komuś utrudnić życie (choć najczęściej taki jest tego efekt), tylko by cwaniaczkom o których piszesz udowodnić nagięcie prawa. Są faktury, polecenia wysłania aparatu, dowody wpłaty. Jednym nie chce się tego analizować (tak jest niestety w większości przypadków), innym chce i dochodzą swoich praw :-)..
    Może i masz rację z tym trybem postępowania, ale w danej chwili gdzieś aparat musi się znajdować.
    Jesli sprzedawca powie, ze w serwisie - top dzwonimy tam. Jesli faktycznie jest w naprawie, to jadę do serwisu..
    Jeśli nie ma, to gdzieś musi być.. powie ktoś (np. serwis) że odesłał.. pytam w jaki sposób i kiedy..Policja dzwoni i pyta o przesyłkę..jest w drodze czekam. Nie ma, czy nie było ... dochodze dalej
    Nie wierzę, by nie było kary na sprzedawcę, który włożył sobie aparat do szuflady, po 14 dniach odpisał mi coś w stylu jaki przytaczasz i nic więcej nie zrobił..:-)
    Pozdrawiam
    Marek

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

w skrocie - policja bez wyroku sadu nie moze zrobic nic. trzymam kciuki za pozytywne rozwiazanie sprawy.. i za to, aby sprzedawca nie byl zlosliwy..

Uzależniony
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha
    w skrocie - policja bez wyroku sadu nie moze zrobic nic. trzymam kciuki za pozytywne rozwiazanie sprawy.. i za to, aby sprzedawca nie byl zlosliwy..
    Napisz proszę, ze żartujesz.
    Bez nakazu nie może zrewidować lokalu, chyba że ma "uzasadnione podejżenie" popełnienia czynu karalnego :-).
    Inaczej - gdyby było jak piszesz, nie mógłbyś poprosić Policjanta o pomoc, nawet gdy ktoś cię na jego oczach bije, bo bijący nie ma wyroku !! Chyba wioesz o tym, że Policja ma prawo zamknąć kogoś podejżanego o dokonanie przestępstwa na 48 godzin ?? Wystaczy z.e zachodzi uzasadnione podejżenie że taka osoba dokonała go i nie potafi logicznie wyjaśnić pewnych faktów z tym związanych..
    Pamiętaj, że Policja jest organiem m.in. prewencji, a więc zapobiegania czynom karalnym.
    Pozdrawiam
    Marek

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Mialem doczynienia z policja - zamiast mi pomoc stwierdzili ze nie beda interweniowali gdyz niska szkodzliwosc ... ze oni nie sa pewni.. ze.. i takie tam.. nie wierze w nich, sorry.

Dopiero zaczyna Awatar twilight

Domyślnie

Jesli nie bedziesz mogla dojsc do ladu z ta cala banda pisz skarge do Nikon Co.Znam ze trzy przypadki kiedy dopiero po takiej interwencji rozum blyskawicznie wracal tym pozal sie Boze przedstawicielom na nasz rynek.

Domyślnie

To jest naprawdę dobra rada.
    W tej chwili według mnie masz juz sprawę wygraną. Jest tylko kwestia czasu kiedy otrzymasz nowy sprzęt albo nową matrycę.
    Pozdrawiam... pisz jak się sprawa rozwija.
    Aparat, lampa i jeszcze troche innego badziewia

Strona 7 z 16 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów