Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 47

Wątek: sRAW i RAW w 50D

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez myslidar Zobacz posta
    Wszystko to kwestia umiejętnej obróbki. Czasem mRAW wystarczy, a czasem nie. Zgadzam się też, że w mRAW zdjęcia wyglądają przyjemniej (są bardziej ostre, mniej szumią). Jednak jestem zdania, że lepszą jakość uzyska się dobrą obróbką w pełnym RAW w stosunku szumu do ostrości i szczegółów.
    no tak, ale jeśli czasami jest tak, że efekcie końcowym chcemy uzyskać to co m(s)RAW daje nam od razu, to myślę, że warto. Zwłaszcza kiedy chodzi o przygotowanie np. zdjęć z wycieczki, czy spaceru. Zdecydowanie skraca to czas szperania suwakami, a efekt końcowy i tak jest bardziej przyzwoity niż z JPG.
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

Jest taki mRAW to mozna korzystac. Czasem sie sprawdza, a czasem nie (spore kadrowanie)
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Coś już napisał

Domyślnie

Ok,ale co zrobic żeby fotki wywołane z pełnego RAWa zmniejszone do wielkości sRAW i zapisane do jpg miały tak niski szum jak fotki wywołane z sRAW ? Otwieram plik RAW w LR3 obrabiam, zapisuje do jpg w wielkości 7,1 mega pikseli a szum jest większy niż w identycznym ujęciu zrobionym w sRAW ,czy powinienem zapisać fotke jako TIF i np w PSie zmnijeszyc i zapisac do jpg ?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Próbowałem odszumic zdjęcia w programie LR3 jednak zdjęcie z pełnego RAW po odszumieniu (delikatnym) traci więcej detali niż zdjęcie z sRAW nie odszumiane...
    Ostatnio edytowane przez moritto ; 31-03-2011 o 17:29 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez moritto Zobacz posta
    Ok,ale co zrobic żeby fotki wywołane z pełnego RAWa zmniejszone do wielkości sRAW i zapisane do jpg miały tak niski szum jak fotki wywołane z sRAW ? Otwieram plik RAW w LR3 obrabiam, zapisuje do jpg w wielkości 7,1 mega pikseli a szum jest większy niż w identycznym ujęciu zrobionym w sRAW ,czy powinienem zapisać fotke jako TIF i np w PSie zmnijeszyc i zapisac do jpg ?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Próbowałem odszumic zdjęcia w programie LR3 jednak zdjęcie z pełnego RAW po odszumieniu (delikatnym) traci więcej detali niż zdjęcie z sRAW nie odszumiane...
    Są różne algorytmy przeskalowywania. Najwyraźniej stosowany w SRAW wybierano pod kątem redukcji szumów i w sumie w takim celu go stosuję.

Próbowałem działać w pełnej rozdzielczości przy dużych ISO, ale dla mnie było to uciążliwe. Rozjaśnianie bez redukcji szumów (w tym luminacji) i ostrzenie powodowało zwiększenie zaszumienia i pojawianie się pojedynczych nienormalnie jasnych pikseli (takie niedorobione hoty), które nawet po przeskalowaniu potrafiły czasami wyłazić. Z kolei odszumianie luminancji dawało glacę (a i bez tego wyjściowa ilość detali była słaba ze względu na ISO i pełny otwór przysłony).
    Lepiej pracuje mi się na SRAW (warunek - duże ISO i pełna [lub prawie pełna] dziura w przeciętnym obiektywie). Obraz z puszki jest mniej zaszumiony, więc mogę ograniczyć się do stosunkowo niewielkiej redukcji szumu chrominancji, daje się podostrzyć i ewentualnie nieco lokalnie rozjaśnić.
    Założyłem, że od pewnego poziomu ISO i wielkości otworu przysłony, w pełnej rozdzielczości mam kupę pikseli, które nie niosą prawie żadnej informacji, a przeszkadzają tylko w łatwym wyprodukowaniu obrazka przyjemnego dla oka
    Nieczęsto robię odbitki A3, a okazało się, że dla mnie i dla oglądających bez lupy, nawet 6 Mpix właściwie przygotowane, jest wystarczające.
    Jest sporo zastosowń w których SRAW ma za małą rozdzielczość, ale zwykle w takich wypadkach stosuje się ISO 100

Coś już napisał

Domyślnie

tezmarek,no właśnie to samo widzę,ale już kumam,mądrze kadrowac w trakcie nąswietlania i sRAW na wysokim ISO się sprawdzi:smile:

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez moritto Zobacz posta
    tezmarek,no właśnie to samo widzę,ale już kumam,mądrze kadrowac w trakcie nąswietlania i sRAW na wysokim ISO się sprawdzi:smile:
    W sumie nie miałbym nic przeciwko dodatkowemu trybowi AUTO SRAW (np. automatyczne załączanie trybu RAW/MRAW/SRAW w zależności od ISO).
    Ponieważ Canon jeszcze na to nie wpadł , przypisałem sobie wybór formatu zdjęć do przycisku SET.

Coś już napisał

Domyślnie Odp: sRAW i RAW w 50D

Próbowałem odszumic zdjęcia w programie LR3 jednak zdjęcie z pełnego RAW po odszumieniu (delikatnym) traci więcej detali niż zdjęcie z sRAW nie odszumiane.

Czy udało się komuś w PRAKTYCE uzyskać lepsze efekty z RAW?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    DJ

Canonowskie sRAW i mRAW są bardziej zbliżone to TIFFa niż prawdziwego RAW. To skrócenie obróbki RAW o "demosaicing" (albo "debayering") i zapisanie osobnych (8-bitowych jak myśle) informacji o kolorach dla każdego piksela. To ma fatalne skutki w przypadku głębokiej obróbki cieni. Proponuje zrobić doświadczenie - w post procesie zwiększyć ekspozyjcę o np 1-2 EV i przywrócić maksymalnie cienie - co wychodzi? Zielone paskudne plamy.

Pełne uzależnienie Awatar adawro
    Miasto
    Ursynów

Cytat Zamieszczone przez Kapuhy Zobacz posta
    Zielone paskudne plamy.
    Coś jest na rzeczy, ale z drugiej strony ze zwykłego RAW czasem zamiast zielonych plam wychodzi niebieska kaszka.
    R3 + RF85LDS

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów