Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 47

Wątek: sRAW i RAW w 50D

Zablokowany

Domyślnie sRAW i RAW w 50D

jaka jest zasadnicza roznica miedzy sRAW a RAW w 50D? poza rozmiarem i waga zdjecia, istnieje jakas?
    czy przeskalowany RAW do 7.1MP bedzie identyczny ze zdjeciem z sRAW (ktory ma 7.1MP)?
    czy zyska sie cos wiecej stosujac sRAW niz miejsce na karcie?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

sRAW to poprostu RAW, który został przy pomocy algorytmów puszki zmniejszony.
    Wszystko będzie bez zmian. Chociaż na początku 50d miał problemy z dominatą jakiegoś koloru.

Domyślnie

to jaki cel ma stosowanie RAW

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gixxxer Zobacz posta
    Tez nie wiem, tak samo jak jpg niepotrzebne, lepiej jakby zdjecia wychodzily w trybie tekstowym

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gixxxer Zobacz posta
    Cytat Zamieszczone przez Tezet-gdynia Zobacz posta
    Tez nie wiem, tak samo jak jpg niepotrzebne, lepiej jakby zdjecia wychodzily w trybie tekstowym
    ?
    nie czaje o co wam chodzi

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

kombinujecie w złą stronę.. pytanie raczej po co sRAW skoro RAW to prawie to samo?
    odpowiedź jest prosta - RAW z puchy zawiera dane nieskompresowane o tym co zarejestrowała matryca - nie poddane obróbce i kompresji jak JPG. stosowanie sRAW pozwala głównie na ograniczenie wielkości plików poprzez algorytmowe "skompresowanie" pełnego RAW.
    różnica w zdjęciach jest niemal niewidoczna. sRAW pozwala ograniczyć również dokuczliwość szumów. to takie emulowanie matrycy z 15MPX na 7.1 dla tych co uważają, że optymalnym rozmiarem matrycy APS-C jest wielkość max 8MPX

#
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Początki nałogu Awatar WiatruMistrz
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Ja używam sRAW na kiepskich szkłach i na m42 .
    Panasonic FZ1000 *** Canon G3X *** Canon 500D
    Było:C350D|C20D|C50D/C5D/CPro1/G1X m2
    http://rafalfoto.y0.pl

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Jaka emulacja?? Jaka kompresja??

W trybie sRAW informacja o luminancji zbierana jest obrazowo mówiąc zamiast z jednego piksela z dwóch sąsiednich. Dzięki czemu efektywna powierzchnia rejestrująca światło powiększa się. Oznacza to więcej zebranych fotonów, co z kolei przekłada się na wyższy stosunek sygnał szum oraz tonalność. Kosztuje to utratę rozdzielczości, na co ktoś może, ale nie musi się godzić. Oczywiście z tym "sumowaniem" pikseli sprawa jest bardziej skomplikowana aniżeli pozwoliłem sobie uprościć, bo związana jest z interpolacją informacji z większej (aniżeli dwóch) liczby pikseli.

http://optyczne.pl/88.7-Test_aparatu...azu_w_RAW.html
    C6D, C24-70D f/4L IS, C70-200 mm f/4L IS, C50mm f/1.8 STM, Tamron 90 mm f/2.8 Di Macro; 430EX i inne,

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kgelec Zobacz posta
    Jaka emulacja?? Jaka kompresja??
    Srawy są wytwarzane przez software aparatu na bazie oryginalnego zrzutu matrycy (RAW), po naświetleniu. Równie dobrze mógłbyś je zrobić na zewnątrz aparatu (link do algorytmu odzyskanego przez reverse engineering zamieściłem gdzieś na forum, nie chce mi się teraz szukać). Słowo emulacja jest jak najbardziej na miejscu jeżeli dotyczy "udawania" matrycy o mniejszej gęstości. Słowo kompresja (stratna) również, najprościej tłumacząc, sraw usuwa bezpowrotnie informacje z rawa.
    Entuzjastyczny Neofita

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Ok, jeśli chcesz uważać, że emulacja właśnie to oznacza, zaś kompresja sprowadza się do zmniejszenia rozdzielczości obrazka to Twoja rzecz. Nic mi do tego. W informatyce i przetwarzaniu obrazów tych pojęć używa się w innym kontekście.
    C6D, C24-70D f/4L IS, C70-200 mm f/4L IS, C50mm f/1.8 STM, Tamron 90 mm f/2.8 Di Macro; 430EX i inne,

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów