Cytat Zamieszczone przez pawciolbn Zobacz posta
a możesz wyjaśnić, jak:
"Dzięki czemu efektywna powierzchnia rejestrująca światło powiększa się."

bo z tego co się zdążyłem zorientować to polega to na mniej więcej tym, że np. 4 sąsiednie piksele tak jakby są rejestrowane jako jeden. wynikiem tego zabiegu jest mniejsza dokuczliwość szumów oraz lepszy zakres tonalny - to za co każdy chwali matryce o mniejszej liczbie MPX'ów (tam poniżej 10).

#
Co mam wyjaśnić? Czym różni się sens tego co teraz napisałeś od mojego wcześniejszego opisu? Informacja dla pewnego piksela będzie obliczona z kliku innych pikseli, czyli na podstawie światła zarejestrowanego przez większą powierzchnię matrycy. Napisałem coś źle?

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
Równie dobrze mógłbyś je zrobić na zewnątrz aparatu (link do algorytmu odzyskanego przez reverse engineering zamieściłem gdzieś na forum, nie chce mi się teraz szukać).
Ok. Co za różnica czy aproksymację robi aparat, czy algorytm wyciągnięty z aparatu do PC. Rzeczywiście nie powinno być żadnej. Czy z tego co napisałeś i mojej wcześniejszej wypowiedzi wynika, że '10minutemail' wprowadziłem w błąd?

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
Tu mnie zainteresowałeś Opowiedz, w jakim, pogadamy
Super, widzę że mam do czynienia z ekspertem. Doszedłem do wniosku, że przyznam Ci rację...w końcu Twój autorytet wynosi w chwili obecnej 575 postów, mój niestety tylko 29. Niemniej fajnie, że tezmarek odpowiedział 10minutemail jak to wygląda w praktyce z sRAW - chyba o to chodziło w tym wątku... z tego samego powodu nie zamierzam dać się sprowokować do bezsensownej dyskusji na temat słówek i spłycania ich znaczeń....przecież i tak racja "musi być po właściwej stronie"....
Pozdrawiam.