-
Sigmy nigdy nie mialem w rekach i nie jestem w stanie powiedziec jaka jest, ale moge Ci powiedziec co mysle o Canonie, ktorego posiadam 
Z gory mowie, ze nie jestem profesjonalista tylko amatorem.
Canona kupilem podobnie jak Ty by fotografowac architekture i od czasu do czasu strzelic jakis szeeeroki krajobraz.
Musze przyznac, ze jesli chodzi swiatlo to canon wydaje sie byc zbyt ciemny (no ale nie wiem czy cos jasniej dostane...) w pomieszczeniach, a co dopiero taka sigma. To przemawia zdecydowanie za Canonem.
Kolejnym jego plusem, ktorego juz do Sigmy nie moge porownac to USM, ktory moim zdaniem dziala wysmienicie. Jak bedzie 1 zdjecie na 100 nieostre to max.
Oprocz tego ostrzy szybko.
Ostatnie co juz moge Ci pomoc to to, ze niby sigma ma te 2mm wiecej, ale czy to bedzie mialo az taka wielka roznice?
Canon ma 10 i to i tak juz jest bardzo szeroko. Do tego trzeba dodac ze Sigma bedzie miala wieksza dystorsje na 8 niz canon.
Osobiscie wydaje mi sie, ze nie warto brac te 2mm wiecej kosztem wiekszej dystorsji. Nie wiem w jakich warunkach robisz zdjecia, ale mysle ze obedzie sie bez tych 8mm.
Tyle moge napisac
Jak juz mowilem, pisze to jako amator i mysle ze inni Ci o wiele bardziej pomoga i rozjasnia sytuacje niz ja 
Pozdrowienia
Uprawnienia umieszczania postów