Cytat Zamieszczone przez baronek
Teraz jednak zaczytałem się w instrukcji do 350 D i zrozumiałem, że jest coś nad czym się nigdy nie zastanawiałem... Stąd pytanie. Jaka jest różnica pomiędzy blokadą ekspozycji realizowaną za pomocą (*) a blokadą ekspozycji z punktu AF po naciśnięciu migawki do połowy? Może ktoś może podać jakieś przykłady zastosowań?
Różnicy w blokadzie nie ma. Jedna i druga blokuje ekspozycję Tyle że półprzyciścnięcie migawki blokuje też ostrość. Samą * stosujesz wtedy gdy chcesz łapać ekspozycję na inny obiekt a ostrość na inny. Na przykład ze "spotem" (tak, wiem...) celujesz w to co chcesz mieć ładnie naświetlone, przyciskasz *, a potem przekadrowujesz i martwisz się tylko o ostrość.

Cytat Zamieszczone przez baronek
To pytanie rodzi następne - czy po ustawieniu punktu ostrości (w AF oczywiscie) i przekadrowaniu istnieje jakas mozliwosc ponownego dopasowania parametrow ekspozycji?
Istnieje. Ostrzysz, przytrzymujesz spust, przekadrowujesz, naciskasz * i gotowe. Sprawdzone empirycznie Nieco mniej wygodne, bo trzymając półprzyciśniętą migawkę trzeba macać jeszcze jeden guzik, ale da się.