Zresztą, co ja mówię, raz czytam instrukcję tak, a raz inaczej - bo właśnie w tym temacie jest dla mnie nieczytelna![]()
Zresztą, co ja mówię, raz czytam instrukcję tak, a raz inaczej - bo właśnie w tym temacie jest dla mnie nieczytelna![]()
niektore modele maja opcje oddzielnia ustawiania ostrosci od pomiaru expozycji.. AF aktywowane jest przyciskiem wybierania pola AF (jesli dobrze pamietam, a nie chce mi sie do torby foto zagladac..), zas blokowanie ekspozycji nastepuje przez docisniecie spustu migawki do polowy.. taki patent sprawdza sie doskonale w fotografii reportazowej, gdy akcja dzieje sie dosc szybko, a warunki oswietleniowe sie zmieniaja..
Różnicy w blokadzie nie ma. Jedna i druga blokuje ekspozycjęZamieszczone przez baronek
Tyle że półprzyciścnięcie migawki blokuje też ostrość. Samą * stosujesz wtedy gdy chcesz łapać ekspozycję na inny obiekt a ostrość na inny. Na przykład ze "spotem" (tak, wiem...) celujesz w to co chcesz mieć ładnie naświetlone, przyciskasz *, a potem przekadrowujesz i martwisz się tylko o ostrość.
Istnieje. Ostrzysz, przytrzymujesz spust, przekadrowujesz, naciskasz * i gotowe. Sprawdzone empirycznieZamieszczone przez baronek
Nieco mniej wygodne, bo trzymając półprzyciśniętą migawkę trzeba macać jeszcze jeden guzik, ale da się.
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
To nie jest z instrukcji.Zamieszczone przez baronek
O ile normalnym zachowaniem (według mnie) jest takie jak opisałem przy eos33.
To 350d (dokładnie rebelXT z USA, wersja amatorska) - po przyciśnięciu spustu do połowy blokuje AF, a ekspozycja zmienia się cały czas podczas przekadrowywania (w trybach półautomatycznych, na M rusza się tylko drabinka, podobnie jak w 33)
Mój 350d wersja polska na P trzyma ekspozycję - sprawdziłem jeszcze raz na planach o diametralnie różnym poziomie światła. W M faktycznie drabinka cały czas się porusza, ale to w zasadzie nie dziwi, bo pokazuje ona wtedy odchył od prawidłowego zdaniem aparatu naświetlenia. A skoro nastawy są stałe, a ilość światła się zmienia, to też różnica się odpowiednio zmniejsza sie albo zwiększa.Zamieszczone przez minek
To co ja mam popsute? U mnie na AV, P i TV , po wciśnięciu guzika do połowy - AF bip bip, a ekspozycja się rusza )-:
A które masz firmware? I mówimy o 350D, tak?Zamieszczone przez minek
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
Na aparacie jest napisane: digital Rebel XT
To jest wersja amatorska (srebrna (-: )
Firmware Ver. 1.0.1
CF 04 jest domyślnie: 0 (AF/AE Lock) - blokuje AF, ciągle zmienia ekspozycję.
Na 1 (AE Lock/AF) lokuje ekspozycje, zapala się *, AF uruchamia sięprzyciskiem *.
Na 2 (AF/AF Lock no AE Lock) - tylko ostrzy, nic nie blokuje ekspozycji
Na 3 (AE/AF, no AE lock) - przyciśnięcie do połowy zaczyna mierzyć exp, nie lokuje jej - jak na 0 i 1.
Generalnie przy ustawieniu CF 04 na 0, czyli chyba odmyślnym, ekspozycję zablokować mogęt tylko i wyłącznie przyciskiem gwiazdka (słownie: *)
Nie bardzo jest które... To od funkcji półprzyciśnięcia migawki / AE lock działa jak działało. Czyli zmienia na takie działanie które nie mam pojęcia komu się może przydaćZamieszczone przez Tomasz Golinski
A swoją drogą mi też wydawało się, że przy AF lock ekspozycja się zmienia... Czy ktoś ma plik z firmware 1.0.2?