Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Wątek: Nastawianie ekspozycji 350D

baronek
    Guest

Domyślnie

Zresztą, co ja mówię, raz czytam instrukcję tak, a raz inaczej - bo właśnie w tym temacie jest dla mnie nieczytelna

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

niektore modele maja opcje oddzielnia ustawiania ostrosci od pomiaru expozycji.. AF aktywowane jest przyciskiem wybierania pola AF (jesli dobrze pamietam, a nie chce mi sie do torby foto zagladac..), zas blokowanie ekspozycji nastepuje przez docisniecie spustu migawki do polowy.. taki patent sprawdza sie doskonale w fotografii reportazowej, gdy akcja dzieje sie dosc szybko, a warunki oswietleniowe sie zmieniaja..

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez baronek
    Teraz jednak zaczytałem się w instrukcji do 350 D i zrozumiałem, że jest coś nad czym się nigdy nie zastanawiałem... Stąd pytanie. Jaka jest różnica pomiędzy blokadą ekspozycji realizowaną za pomocą (*) a blokadą ekspozycji z punktu AF po naciśnięciu migawki do połowy? Może ktoś może podać jakieś przykłady zastosowań?
    Różnicy w blokadzie nie ma. Jedna i druga blokuje ekspozycję Tyle że półprzyciścnięcie migawki blokuje też ostrość. Samą * stosujesz wtedy gdy chcesz łapać ekspozycję na inny obiekt a ostrość na inny. Na przykład ze "spotem" (tak, wiem...) celujesz w to co chcesz mieć ładnie naświetlone, przyciskasz *, a potem przekadrowujesz i martwisz się tylko o ostrość.

To pytanie rodzi następne - czy po ustawieniu punktu ostrości (w AF oczywiscie) i przekadrowaniu istnieje jakas mozliwosc ponownego dopasowania parametrow ekspozycji?
    Istnieje. Ostrzysz, przytrzymujesz spust, przekadrowujesz, naciskasz * i gotowe. Sprawdzone empirycznie Nieco mniej wygodne, bo trzymając półprzyciśniętą migawkę trzeba macać jeszcze jeden guzik, ale da się.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Widzisz, Minku, ja też tak czytam zapisy instrukcji. Ale empiryczne sprawdzenie tego na normalnym "P" wskazuje, że jednak parametry ekspozycji są utrzymywane począwszy od momentu naciśnięcia migawki.
    To nie jest z instrukcji.
    O ile normalnym zachowaniem (według mnie) jest takie jak opisałem przy eos33.
    To 350d (dokładnie rebelXT z USA, wersja amatorska) - po przyciśnięciu spustu do połowy blokuje AF, a ekspozycja zmienia się cały czas podczas przekadrowywania (w trybach półautomatycznych, na M rusza się tylko drabinka, podobnie jak w 33)

baronek
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez minek
    To nie jest z instrukcji.
    To 350d (dokładnie rebelXT z USA, wersja amatorska) - po przyciśnięciu spustu do połowy blokuje AF, a ekspozycja zmienia się cały czas podczas przekadrowywania (w trybach półautomatycznych, na M rusza się tylko drabinka, podobnie jak w 33)
    Mój 350d wersja polska na P trzyma ekspozycję - sprawdziłem jeszcze raz na planach o diametralnie różnym poziomie światła. W M faktycznie drabinka cały czas się porusza, ale to w zasadzie nie dziwi, bo pokazuje ona wtedy odchył od prawidłowego zdaniem aparatu naświetlenia. A skoro nastawy są stałe, a ilość światła się zmienia, to też różnica się odpowiednio zmniejsza sie albo zwiększa.

Miasto
    Łódź

Domyślnie

To co ja mam popsute? U mnie na AV, P i TV , po wciśnięciu guzika do połowy - AF bip bip, a ekspozycja się rusza )-:

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Inaczej CF?
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Miasto
    Wrocław

Question

Cytat Zamieszczone przez minek
    To co ja mam popsute? U mnie na AV, P i TV , po wciśnięciu guzika do połowy - AF bip bip, a ekspozycja się rusza )-:
    A które masz firmware? I mówimy o 350D, tak?
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Na aparacie jest napisane: digital Rebel XT
    To jest wersja amatorska (srebrna (-: )
    Firmware Ver. 1.0.1
    CF 04 jest domyślnie: 0 (AF/AE Lock) - blokuje AF, ciągle zmienia ekspozycję.
    Na 1 (AE Lock/AF) lokuje ekspozycje, zapala się *, AF uruchamia sięprzyciskiem *.
    Na 2 (AF/AF Lock no AE Lock) - tylko ostrzy, nic nie blokuje ekspozycji
    Na 3 (AE/AF, no AE lock) - przyciśnięcie do połowy zaczyna mierzyć exp, nie lokuje jej - jak na 0 i 1.

Generalnie przy ustawieniu CF 04 na 0, czyli chyba odmyślnym, ekspozycję zablokować mogęt tylko i wyłącznie przyciskiem gwiazdka (słownie: *)

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Inaczej CF?
    Nie bardzo jest które... To od funkcji półprzyciśnięcia migawki / AE lock działa jak działało. Czyli zmienia na takie działanie które nie mam pojęcia komu się może przydać

A swoją drogą mi też wydawało się, że przy AF lock ekspozycja się zmienia... Czy ktoś ma plik z firmware 1.0.2 ?

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów