Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: Nastawianie ekspozycji 350D

Mieszany widok

baronek
    Guest

Domyślnie

Widzisz, Minku, ja też tak czytam zapisy instrukcji. Ale empiryczne sprawdzenie tego na normalnym "P" wskazuje, że jednak parametry ekspozycji są utrzymywane począwszy od momentu naciśnięcia migawki.

I o ile byłoby to fajne przy punktowym pomiarze + centralnym punkcie AF, to w innych układach wydaje mi się to mniej korzystne.

baronek
    Guest

Domyślnie

Zresztą, co ja mówię, raz czytam instrukcję tak, a raz inaczej - bo właśnie w tym temacie jest dla mnie nieczytelna

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez baronek
    Widzisz, Minku, ja też tak czytam zapisy instrukcji. Ale empiryczne sprawdzenie tego na normalnym "P" wskazuje, że jednak parametry ekspozycji są utrzymywane począwszy od momentu naciśnięcia migawki.
    To nie jest z instrukcji.
    O ile normalnym zachowaniem (według mnie) jest takie jak opisałem przy eos33.
    To 350d (dokładnie rebelXT z USA, wersja amatorska) - po przyciśnięciu spustu do połowy blokuje AF, a ekspozycja zmienia się cały czas podczas przekadrowywania (w trybach półautomatycznych, na M rusza się tylko drabinka, podobnie jak w 33)

baronek
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez minek
    To nie jest z instrukcji.
    To 350d (dokładnie rebelXT z USA, wersja amatorska) - po przyciśnięciu spustu do połowy blokuje AF, a ekspozycja zmienia się cały czas podczas przekadrowywania (w trybach półautomatycznych, na M rusza się tylko drabinka, podobnie jak w 33)
    Mój 350d wersja polska na P trzyma ekspozycję - sprawdziłem jeszcze raz na planach o diametralnie różnym poziomie światła. W M faktycznie drabinka cały czas się porusza, ale to w zasadzie nie dziwi, bo pokazuje ona wtedy odchył od prawidłowego zdaniem aparatu naświetlenia. A skoro nastawy są stałe, a ilość światła się zmienia, to też różnica się odpowiednio zmniejsza sie albo zwiększa.

Uprawnienia umieszczania postów