Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: Nastawianie ekspozycji 350D

baronek
    Guest

Domyślnie Nastawianie ekspozycji 350D

Witam,

Wydawało mi się, że po kilku latach intuicyjnego fotografowania analogowymi lustrzankami Canona znam je i rozumiem na wylot.

Teraz jednak zaczytałem się w instrukcji do 350 D i zrozumiałem, że jest coś nad czym się nigdy nie zastanawiałem... Stąd pytanie. Jaka jest różnica pomiędzy blokadą ekspozycji realizowaną za pomocą (*) a blokadą ekspozycji z punktu AF po naciśnięciu migawki do połowy? Może ktoś może podać jakieś przykłady zastosowań?

To pytanie rodzi następne - czy po ustawieniu punktu ostrości (w AF oczywiscie) i przekadrowaniu istnieje jakas mozliwosc ponownego dopasowania parametrow ekspozycji?

Pozdrawiam,
    baronek

Uzależniony Awatar gawryl
    Miasto
    Bialystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez baronek
    Teraz jednak zaczytałem się w instrukcji do 350 D i zrozumiałem, że jest coś nad czym się nigdy nie zastanawiałem... Stąd pytanie. Jaka jest różnica pomiędzy blokadą ekspozycji realizowaną za pomocą (*) a blokadą ekspozycji z punktu AF po naciśnięciu migawki do połowy? Może ktoś może podać jakieś przykłady zastosowań?
    odpowiedz z obrazka z mojej instrukcji do 300d: na parapecie stoi wazonik, slonce mocno swieci przez okno. jak ustawisz taki kadr, gdzie widac wazonik i parapet, naciszniesz guzik do polowy - to bedziesz mial uruchomiony AF i z automatu zdjety opmiar ekspozycji - dwa w jednym.ale ta ekspozycja - jak zapewne wiesz - nie da ci popwanie naswietlonego dzbanka (bedziesz mial raczej ,,cien'' dzbanka). wiec po tej operacji przekarowujesz w inne miejsce, gdzie uwazasz, ze ekspozycja bedzie ok (czyli np. pod parapet) wciskasz * i spowrotem wracasz do poprzeniego kadru - juz z poprawnym focusem (uzyskanymw pierszym kroku) i poprawna ekspozycja (drugi krok)
    Cytat Zamieszczone przez baronek
    To pytanie rodzi następne - czy po ustawieniu punktu ostrości (w AF oczywiscie) i przekadrowaniu istnieje jakas mozliwosc ponownego dopasowania parametrow ekspozycji?
    oczywscie, ze tak. opisalem to wyzej.
    350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

w dodatku, jeśli stosujesz lapmę e-TTL wciśnięcie gwiazdki wywoła błysk wstępny, pod spustem migawki to nie działa
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

A co się stanie jeśli zrobię to odwrotnie, tzn. najpierw zablokuję ekspozycję potem przekadruję, nastawię ostrość i zrobię zdjęcie?

pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aptur
    A co się stanie jeśli zrobię to odwrotnie, tzn. najpierw zablokuję ekspozycję potem przekadruję, nastawię ostrość i zrobię zdjęcie?
    sorry, ale trochę się zgubiłem
    zrobisz dokładnie to co opisałeś :grin:
    problem tylko, żeby to robić świadomie
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Jak pisał Gawryl w miejscu właściwej ekspozycji spust do połowy blokada*, przekadrowanie na motyw który chcesz sfotografować i ponownie spust do połowy (złapanie ostrości we właściwym miejscu) i pstryk.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Robson01
    Jak pisał Gawryl w miejscu właściwej ekspozycji spust do połowy blokada*, przekadrowanie na motyw który chcesz sfotografować i ponownie spust do połowy (złapanie ostrości we właściwym miejscu) i pstryk.

wydawało mi się, że aby zablokować ekspozycję, nie muszę wciskać spustu do połowy, po prostu naciskam * i finał
    źle mi się wydawało?

Uzależniony Awatar gawryl
    Miasto
    Bialystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aptur
    wydawało mi się, że aby zablokować ekspozycję, nie muszę wciskać spustu do połowy, po prostu naciskam * i finał
    źle mi się wydawało?
    masz racje - gwiazdka blokuje ekspozycje, ale guzik do polowy jako pierwszy tez blokuje pomiar.
    350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Nie wiem jak w 300D, ale w 350 (przy CF04 ustawionym na 0 i AF one shoot) przycisk do połowy uruchamia i blokuje AF, natomiast nie blokuje ekspozycji, mierzy ją cały czas. Ekspozycję blokuje tylko gwiazdka (słownie: *).
    W eos33 spust przy AF one shoot sput do połowy uruchamia i blokuje AF oraz blokuje ekspozycję. Przy wcześniejszym użyciu gwiazdki - tylko AF.
    Przy AF Servo - spust do połowy cały czas ostrzy i cały czas mierzy ekspozycję.

baronek
    Guest

Domyślnie

Widzisz, Minku, ja też tak czytam zapisy instrukcji. Ale empiryczne sprawdzenie tego na normalnym "P" wskazuje, że jednak parametry ekspozycji są utrzymywane począwszy od momentu naciśnięcia migawki.

I o ile byłoby to fajne przy punktowym pomiarze + centralnym punkcie AF, to w innych układach wydaje mi się to mniej korzystne.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów