Zresztą, co ja mówię, raz czytam instrukcję tak, a raz inaczej - bo właśnie w tym temacie jest dla mnie nieczytelna![]()
Zresztą, co ja mówię, raz czytam instrukcję tak, a raz inaczej - bo właśnie w tym temacie jest dla mnie nieczytelna![]()
To nie jest z instrukcji.Zamieszczone przez baronek
O ile normalnym zachowaniem (według mnie) jest takie jak opisałem przy eos33.
To 350d (dokładnie rebelXT z USA, wersja amatorska) - po przyciśnięciu spustu do połowy blokuje AF, a ekspozycja zmienia się cały czas podczas przekadrowywania (w trybach półautomatycznych, na M rusza się tylko drabinka, podobnie jak w 33)
Mój 350d wersja polska na P trzyma ekspozycję - sprawdziłem jeszcze raz na planach o diametralnie różnym poziomie światła. W M faktycznie drabinka cały czas się porusza, ale to w zasadzie nie dziwi, bo pokazuje ona wtedy odchył od prawidłowego zdaniem aparatu naświetlenia. A skoro nastawy są stałe, a ilość światła się zmienia, to też różnica się odpowiednio zmniejsza sie albo zwiększa.Zamieszczone przez minek
niektore modele maja opcje oddzielnia ustawiania ostrosci od pomiaru expozycji.. AF aktywowane jest przyciskiem wybierania pola AF (jesli dobrze pamietam, a nie chce mi sie do torby foto zagladac..), zas blokowanie ekspozycji nastepuje przez docisniecie spustu migawki do polowy.. taki patent sprawdza sie doskonale w fotografii reportazowej, gdy akcja dzieje sie dosc szybko, a warunki oswietleniowe sie zmieniaja..
Różnicy w blokadzie nie ma. Jedna i druga blokuje ekspozycjęZamieszczone przez baronek
Tyle że półprzyciścnięcie migawki blokuje też ostrość. Samą * stosujesz wtedy gdy chcesz łapać ekspozycję na inny obiekt a ostrość na inny. Na przykład ze "spotem" (tak, wiem...) celujesz w to co chcesz mieć ładnie naświetlone, przyciskasz *, a potem przekadrowujesz i martwisz się tylko o ostrość.
Istnieje. Ostrzysz, przytrzymujesz spust, przekadrowujesz, naciskasz * i gotowe. Sprawdzone empirycznieZamieszczone przez baronek
Nieco mniej wygodne, bo trzymając półprzyciśniętą migawkę trzeba macać jeszcze jeden guzik, ale da się.
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
To co ja mam popsute? U mnie na AV, P i TV , po wciśnięciu guzika do połowy - AF bip bip, a ekspozycja się rusza )-:
A które masz firmware? I mówimy o 350D, tak?Zamieszczone przez minek
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
Zamieszczone przez minek
wiec tak, ekspozycja blokowana jest tylko w przypadku pomiaru swiatla usrednionego, w przypadku pomiaru "punktowego" i srednio-wazonego po wcisnieciu migawki do polowy ekspozycja nie jest blokowana... a dlaczego nie jest ... nie wiem... troche bez sesnu, szczegolnie przy pomiarze "punktowym"
Nie bardzo jest które... To od funkcji półprzyciśnięcia migawki / AE lock działa jak działało. Czyli zmienia na takie działanie które nie mam pojęcia komu się może przydaćZamieszczone przez Tomasz Golinski
A swoją drogą mi też wydawało się, że przy AF lock ekspozycja się zmienia... Czy ktoś ma plik z firmware 1.0.2?