Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 83

Wątek: Sigma 8-16 na 7D

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    A z mojego punktu widzenia to mogłaby być stałka 8mm. Podpinałbym zamiast uniwersala na super specjalne okazje, żeby zrobić super fajne zdjęcia. Zresztą widzisz, tego japończyka też rajcuje ta strona pierścienia...
    A czy używałeś już aż tak szerokiego kąta? Mam 10-22 dla APS-C i szczerze mówiąc jak już go zapnę, to równie często jak 10 mm używam 22 mm . Owszem, 10 mm bardzo się przydaje, ale jak dla mnie, poniżej 12 mm na cropie to są już mocno specjalistyczne ogniskowe i w zasadzie kadr trzeba całkowicie dopasowywać do ich specyfiki (rozciągnięte boki) - zwłaszcza gdy na zdjęciu pojawiają się ludzie. Już chyba z "rybką" jest prościej - odjazd jest zupełny i nie ma niedomówień. Oczywiście fajnie, że pojawiła się ta Sigma - sam chętnie podpiąłbym na próbę...

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tezmarek Zobacz posta
    A czy używałeś już aż tak szerokiego kąta? Mam 10-22 dla APS-C i szczerze mówiąc jak już go zapnę, to równie często jak 10 mm używam 22 mm . Owszem, 10 mm bardzo się przydaje, ale jak dla mnie, poniżej 12 mm na cropie to są już mocno specjalistyczne ogniskowe i w zasadzie kadr trzeba całkowicie dopasowywać do ich specyfiki (rozciągnięte boki) - zwłaszcza gdy na zdjęciu pojawiają się ludzie. Już chyba z "rybką" jest prościej - odjazd jest zupełny i nie ma niedomówień. Oczywiście fajnie, że pojawiła się ta Sigma - sam chętnie podpiąłbym na próbę...
    Oczywiście, że nie używałem - jedyne czego z bliska dotykałem to 17mm na pełnej klatce, którego zawsze pełnoklatkowcom bardzo zazdrościłem (czyli Twoje 10-11 mm). A walnąć taki powiedzmy most w całości, będąc prawie na nim, bezcenne... oglądając te sample, oczyma wyobraźni widzę te możliwości, które przy moim nędznym cropowym 15 mm prezentują się zaiste kosmicznie Do 14mm sobie mógłbym ewentualnie wykropować

Bez zbędnego offtopu - Σwietna propozycja!
    Entuzjastyczny Neofita

Początki nałogu Awatar sprocket73
    Miasto
    Jaworzno

Domyślnie

Zakres 8-16 przedstawia się bardzo zachęcająco, ale ja tu widzę pewne niedogodności. Od niedawna mam 10-22 i jestem w nim zakochany. W użytkowaniu wycieczkowym często chcę nim zrobić normalne zdjęcie, bez zmieniania obiektywów, więc przekręcam na 22 i jakoś daje radę. We wspomnianej sigmie traci się 16-22 a to wymierna strata.
    Za to zyskuje się 8-10 i z pewnością lepiej mieć te 2 mm różnicy z przodu niż nie mieć, ale w człowieku pojawia się taka pokusa, żeby wykorzystywać tą szerokość, którą się ma, a im szerzej tym łatwiej zepsuć kadr. Nie każda sytuacja nadaje się na sfotografowania jej jak najrzerzej. Sam u siebe zauważyłem, że 80% fotek robię na 10mm, choć czasem bardziej pasowałoby zrobić 12-14... jednak robię na 10, bo mam 10. Jakbym miał 8, to przypuszczam, że 80% zdjęć byłoby na 8mm... czy zdjęcia byłyby przez to piękniejsze? Wątpię. Wiem, że to wada fotografa, a nie obiektywu, ale warto chyba wziąć to pod uwagę.
    SPROCKET
    80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
    Moja wycieczkowa galeria

Pełne uzależnienie

Domyślnie

No jest ciekawie, naprawde. Mam 12-24 i akurat trafila sie dobra sztuka, jednak jedyne co boli to nierowna winieta (zaleznie od rogu jest mniejsza, lub wieksza). Tutaj widze na 8mm winieta naprawde mala, brzegi ostre. Canonierzy tylko zamiast 12mm maja prawie 13, taki maly zonk

Początki nałogu
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez colinSTi Zobacz posta
    W bardziej przystępnym jezyku:
    http://www.photozone.de/canon-eos/515-sigma816f4556apsc

Początki nałogu Awatar GhostRider
    Miasto
    Tarnow - okolice

Domyślnie

Takie znowu cuda? No owszem, chyba najszerszy zoom do cropa, ale ciemny i powiem szczerze, że sample na dość domkniętej przysłonie są po prostu słabe. 10-22 na pełnej dziurze jest lepszy - z tego co widzę.
    I kosztuje to to 3 tys. zł
    Moje zdjęcia na forum
    7d 17-35 18-135STM 35/2 50/1.8 85/1.8 100/3.5 70-200/4 580EXII
    http://jaceklosko.blogspot.com/

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Kosztuje tyle co 12-24 i lepsze optycznie.
    Wiec to to drogie wcale nie jest,

Ja bym chcial winietowanie 8-16 w swojej 12-24..

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

pełna klatka ma swoje wady
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni