Wybaczcie tą nieścisłość miałem mało czasu na napisanie postu, a ciągle ktoś krążył. Swi3zy dokładnie o to chodziło.. A jeszcze dokładniej to o kwestię głębi ostrości.. Gdziekolwiek czytam nt. przesłony to jest ona odpowiedzialna właśnie za głębie. I teraz, posłuże się pewną stroną pod TYM adresem jak dobrze zrozumiałem z pokazu z drzewami, dobierając wartość przesłony, uzyskuję plan ostry przy przesłonie 1.4 np. do trzech metrów, a cała reszta jest rozmydona, natomiast przy przesłonie 22 cały plan jest ostry. Problem w tym, że jednak w pewnym momencie zaczynają działać punkty AF (cały czas jestem na manualu) i jeśli będę chciał wykonać zdjęcie tego pierwszego drzewa przy rozmydlonej reszcie planu, a punkt AF chwyci ostatnie drzewo to wyjdzie cały ostry plan od pierwszego do ostatniego drzewa, pomimo iż przesłona będzie na F/1.4. Właśnie tego nie rozumiem. Mam nadzieję, że dobrze przekazałem to o co mi chodzi
Bo prawdę powiedziawszy taki sam efekt z drzewami uzyskam wybierając punkty AF zamiast ustawiania przesłony, ale chcę to właśnie zrozumieć....