Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Przesłona a krzyż AF

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vicek Zobacz posta
    Jak wiadomo na przykładzie 350D patrząc w celownik widać krzyż AF na którym można wybrać punkt lub punkty ostrości. Krzyż ten działa w trybach automatycznych i manualnych. Co do przesłony wszyscy zgodnie uczą, iż reguluje ona ilość światła oraz w głównej mierze wpływa na głębie ostrości. Moje pytanie jest takie jak pogodzić krzyż AF, który pozwala wyostrzyć albo cały kadr lub to co chcemy, z ustawieniem głębi ostrości przesłoną? Bo tak szczerze powiedziawszy praktycznie wszystkie zdjęcia mam na przesłonie 5,6 i za pomocą krzyża w manualu ustawiam "ostrość" na to co potrzebuję.. będę wdzięczny za rady
    Przeczytałem 3 razy i niestety nic nie rozumiem...

Może to coś pomoże - ostrość jest mierzona na największej możliwej przysłonie. Przymknięcie przysłony jest wykonywane bezpośrednio przed otworzeniem migawki. Orientacyjnie możesz zobaczyć (w praktyce - z małym wizjerem g... widać) głębię ostrości przez przycisk podglądu (ten pod obiektywem) - domyka on przysłonę do zadanej wartości.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    .
    A niezależnie od przysłony - płaszczyzna ostrości jest taka sama. Zmienia się tylko głębia czyli to w jakiej odległości masz ostro dookoła niej.
    Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 10-05-2010 o 16:36 Powód: Automerged Doublepost
    Entuzjastyczny Neofita

Uprawnienia umieszczania postów