Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: Sigma 24-70mm F2.8 IF EX DG HSM vs. Canon EF 24-70mm f/2.8L USM

Domyślnie Sigma 24-70mm F2.8 IF EX DG HSM vs. Canon EF 24-70mm f/2.8L USM

Witam

Zastanawiam się nad kupnem obiektywu 24-70 i nie jestem pewien który wybrać.
    Zdążają się opinie, w których sigmy są oceniane znacznie lepiej od canonów oczywiście częściej jest odwrotnie. Niewątpliwie atutem sigmy jest znacznie niższa cena. Jak sądzicie, który jest lepszy. Macie jakieś porównanie?

Sigma 24-70mm F2.8 IF EX DG HSM
    vs.
    Canon EF 24-70mm f/2.8L USM

oraz

Sigma 70-200mm F2.8 APO EX DG HSM MACRO II
    vs.
    Canon EF 70-200mm f/2.8L IS USM Autofocus Lens

Jak na jakość zdjęć wpływa podpięcie konwertera:
    Canon 1.4x EF Extender II

Teoretycznie jest z profesjonalnej pułki więc nie powinien znacząco pogarszać jakości

Pozdrawiam i proszę o odpowiedzi
    Patryk

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez patryk-m Zobacz posta
    Witam

Zastanawiam się nad kupnem obiektywu 24-70 i nie jestem pewien który wybrać./.../Jak na jakość zdjęć wpływa podpięcie konwertera:
    Canon 1.4x EF Extender II

Teoretycznie jest z profesjonalnej pułki więc nie powinien znacząco pogarszać jakości
    Jak cena nie gra roli to w obu przypadkach lepsze są canony.
    Ten ekstender wydłuża ogniskową x1,4, ściemnia o 1EV i trochę degraduje jakość obrazu.

Domyślnie

A możesz mi powiedzieć jaka jest różnica między IS a IS II? Czy jest warta różnicy w cenie? Nigdy nie fotografowałem ze stabilizacją obrazu, czy jest potrzebna w takim zasięgu ogniskowych? Może przy 200mm się przydaje ale raczej nie przy 70mm

Przy cenach za IS II chciałbym wiedzieć czy w praktyce ma to sens a nie tylko na papierze producenta

EF 70-200mm f/2.8L USM
    EF 70-200mm f/2.8L IS USM
    EF 70-200mm f/2.8L IS II USM

Domyślnie

kolega mial sigme 24-70 I generacje z 5tka I generacji. Bylo ok, kupil sigme 24-70 II gen. ... ni grzyba nie byli w stanie tego doregulowac do 5tki I generacji. Kilka miesiecy wysylal sprzet do serwisu i nici. BF, FF, jak nie na jednym koncu to na drugim. W koncu zwrocili mu kase, kupil Lke, jest zachwycony. Sample z sigmy 70-200 mam w razie czego mam, nie jest zle ale i tak wolalem kupic canona, bez IS. Ponoc IS jest bardzo skuteczny, ale czy warto doplacac taka kase to juz kwestia indywidualna, ja nie mam problemow z rekoma wiec nie zainwestowalem w IS.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomaszt81 Zobacz posta
    (...) Ponoc IS jest bardzo skuteczny, ale czy warto doplacac taka kase to juz kwestia indywidualna, ja nie mam problemow z rekoma wiec nie zainwestowalem w IS.
    Mnie też nie sprawiało jakiegoś problemu fotografowanie bez VR (wcześniej korzystałem z nikona), wystarczyło zachować rozsądne czasy przy długich ogniskowych. Dlatego właśnie się zastanawiam, różnica w cenie jest drastyczna miedzy obiektywem bez IS a IS II.

Domyślnie

a jaka satysfakcja jak wychodza zdjecia bez stabilizacji Temat byl czesto poruszany, stabilizacja i tak nie wystabilizuje obiektu i nawet jak zdjecie bedzie nie ruszone to obiekt tak

Domyślnie

Witam
    Zastanawiam się nad kupnem obiektywu 24-70 i nie jestem pewien który wybrać.
    ...
    Jak sądzicie, który jest lepszy. Macie jakieś porównanie?
    Sigma 24-70mm F2.8 IF EX DG HSM
    vs.
    Canon EF 24-70mm f/2.8L USM
    ...
    Pozdrawiam i proszę o odpowiedzi
    Patryk
    Mój kolega miał jeszcze niedawno tę Sigmę no ale cóż, wpierw robiła średnio ostre zdjęcia, a potem rozpadła się. Po prostu pękła obudowa przy bagnecie. Pewnie może się to zdarzyć każdemu.

Od kilku miesięcy jest mega szczęśliwym posiadaczem Canona 24-70. Już teraz nawet nowe tele 70-200/2.8 kupił Canona.
    zapraszam do mego Bloga ...
    | 6D | 16 | 40 | 100L IS | 400L | 17-40L | 70-200L IS |

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Canon może być chwalony za solidność wykonania szczególnie L , choć niektórym sigmom (szkoda,że nie wszystkim) też wiele nie brakuje

Pełne uzależnienie

Domyślnie

A możesz mi powiedzieć jaka jest różnica między IS a IS II? Czy jest warta różnicy w cenie? Nigdy nie fotografowałem ze stabilizacją obrazu, czy jest potrzebna w takim zasięgu ogniskowych?
    Między IS a ISII jest różnica 1EV skuteczności. IMO sama różnca między rodzajami IS nie jest warta róznicy w cenie, ale między tymi obiektywami są też inne różnice. Mam 70-200/4 IS i uważam, że IS przy tych ogniskowych jak najbardziej się przydaje. Czy warto za niego tyle dopłacać to już kwestia rodzaju uprawianej fotografii.

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Wg mnie stabilizacja przydaje się przy ogniskowych > 100mm a przy >150 mm nawet bardzo i to przy każdym rodzaju fotek.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów