Strona 19 z 26 PierwszyPierwszy ... 91718192021 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 254

Wątek: Ringlight'y

Coś już napisał
    Miasto
    Łęczna/Lublin

Domyślnie

może jakąś nasadke która by ewentualnie dała możliwość wyboru miedzy ringiem a gwiazdkami w okręgu ?

Domyślnie

A tak z ciekawości jakiej mocy tę palniki byś miał??
    bo jakbyś przywalił światłem błyskowym w postaci 12 lamp ustawionych w okrąg to nie wiem czy osoba fotografowana widziałą coś na oczy:]

Początki nałogu
    Miasto
    Krakówek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tezet-gdynia Zobacz posta
    Masz racje, jednak tam wystepuje ciagle napiecie na kablach. Na palnikach nie ma ciaglego napiecia
    No... przez ulamek sekundy po wyladowaniu nie ma napiecia :]

Przeciez lampe blyskowa odpala sie przez dodatkowa elektrode, generujac na niej napiecie kilku kilowoltow, a nie podajac napiecie na glowne elektrody

Nagrzewa sie, to fakt, jesli pracuje na granicy wytrzymalosci. Ostatnio po wykonaniu 400 zdjec, moglem chwycic za palnik palcami i nie poparzyc sie
    Mogles tez chwycic za palnik, i zostac kopnietym.

Zeby zobaczyc mniej-wiecej efekt, i dla wspomagania AF
    No wlasnie...

Nie ma regulacji mocy ? Chyba myslimy o roznych rozwiazaniach Dlugi blysk ? Ciekawe. Przy takiej mocy mozna zrobic lampe ktora wyciagnie 10blyskow/s, wiec mrozenie i zdjecia seryjne sa calkowicie mozliwe
    Dlugosc blysku nie zalezy od czestotliwosci, z jaka mozna powtarzac blyski. Przy czasie blysku bliskim 1/200 sekundy (czyli standard w tanich lampach) w zasadzie operujesz swiatlem stalym. Bo przy naswietlaniu przy podobnym czasie, tak to wlasnie wyglada.

Dla duzych mocy, jest to mozliwe. Dla mocy jakie tutaj sa w zalozeniu - nie ma szans zeby przekroczyly budzet A uklady regulacyjne ? Przeciez to drobnica kosztujaca grosze
    Wszystko kosztuje drobnice. Jak zaczniesz skladac to do 'kupy' to sie okaze, ze ta drobnica dosyc mocno drenuje kieszen.

Fakt, mozna wykrecic pare zarowek, i miec inny rozklad swiatla. Fakt mozna zastosowac zarowki o roznych mocach (miec cala skrzynke kompletow po 12 sztuk: 30W, 45W, 60W, 80W, 100W) i sobie regulowac. Mozna zastosowac "sciemniacze" tak bardzo popularne 10 lat temu, ktore przy tej mocy beda sie grzac i grozic pozarem. Mozna uzywac "energooszczednych" ktore ogolnie nie sa za dobre.
    Zwykle takiego ringa robi sie w konkretnym celu. Tylko nie wiem, czemu smiejesz sie z 12Ws swiatla ciaglego, skoro sam chcesz zrobic ring o mocy ~20Ws.

Alez ja jestem wyluzowany, i wcale nie chce sie bic Tylko chce podejsc do tematu swiatla w inny sposob. Konktrukcja blyskowa to na pewno konstrukcja lzejsza. Bardziej oszczedna energetycznie, poniewaz nie swieci caly czas. Nie nagrzewa pomieszczenia, co w przypadku np. mojej ostatniej sesji mialo by znaczenie - okien otworzyc sie nie dalo, a goraco i tak bylo. I takie tam glupoty Sa rozne mozliwosci, swiat idzie do przodu i to jest wlasnie w tym wszystkim dobre. Tylko wlasnie dlaczego nikt nie uzywa blysku. To mnie ciekawi I zeby bylo ciekawiej. Juz nawet w latach 60-tych, ludzie konstruowali swoje lampy do zdjec makro, zakladane na obiektyw. Mam egzemplarz czasopisma z zdaje sie 1962, w ktorym jest projekt dla domoroslych elektronikow. Ludzie ciagle mysla ze blyskowe = drozsze. A to nie jest do konca zawsze prawda. Robie po prostu lekkie badanie rynku, na temat blyskowych ringow, bo byc moze konstrukcja taka byla by hitem. Dlatego podchodze do tego calkiem na luzie, wysluchujac wszystkich konstruktywnych uwag :-)
    Ale ja nie twierdze, ze konstrukcja zrobiona z fleszy jest zla. Ja twierdze, ze robiac ta konstrukcje za 200 zeta, ona w zaden sposob nie bedzie spelniala swojego celu, a bedzie natomiast stanowila powazne zagrozenie zycia. Chyba ze za chwile sie okaze, ze jakies obudowy to Ty po prostu masz w swoich szafach itd.

Pamietaj, ze nie mozna sie stawiac daleko kondensatora wyladowczego od palnika, ze od transformatora zaplonowego idzie napiecie kilku/kilkudziesietu kV (izolacja przewodow!) itd.

Wiesz. Sam pomysl flash ringa, nie jest ani nowy, ani szczegolnie trudny do wykonania. Jest kosztowny, jezeli chcesz zapewnic odpowiedni poziom bezpieczenstwa i mozliwosc regulacji mocy.

PS jak juz sie wglebisz w temat, to okaze sie, ze stabilnosc blysku bedzie stanowic duzy problem - patrz na rozrzut pojemnosci kondensatorow - dochodzacy czasem do 20%.

Początki nałogu Awatar Maggot
    Miasto
    Bialystok

Domyślnie

20% brzmi dumnie ale...
    a) to pewnie wartosc mocno skrajna
    b) jesli 100% to 1ev to 20% z tego to jakas niespecjalnie duza wartosc tym bardziej ze raczej powtarzalna, a jak sie to jeszcze rozproszy na 10-12 palnikow to juz wogole nie powinno stanowic problemu.

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sylwek2k Zobacz posta
    No... przez ulamek sekundy po wyladowaniu nie ma napiecia :]

Przeciez lampe blyskowa odpala sie przez dodatkowa elektrode, generujac na niej napiecie kilku kilowoltow, a nie podajac napiecie na glowne elektrody
    Masz racje, ale zarowno do zarowek, jak i palnikow masz uchwyty. Takze, jesli zlapiesz za cokolwiek, to za srodkowa elektode na ktorej nie ma napiecia.

Mogles tez chwycic za palnik, i zostac kopnietym.
    Moglem tez zlamac reke otwierajac drzwi. Widzisz jakies powiazanie ? Jakos setki/tysiace lamp studyjnych, z nieoslonietymi palnikami dzialaja, i ludzi nie kopia podczas zmiany modyfikatorow swiatla.

Dlugosc blysku nie zalezy od czestotliwosci, z jaka mozna powtarzac blyski. Przy czasie blysku bliskim 1/200 sekundy (czyli standard w tanich lampach) w zasadzie operujesz swiatlem stalym. Bo przy naswietlaniu przy podobnym czasie, tak to wlasnie wyglada.
    Wiem ze nie zalezy od szybkosci ladowania. Myslisz ze drogie lampy maja szybsze blyski ? Dlugosc blysku zalezy od elektroniki, zastosowanych elementow. Przy tak malych kondensatorach nie ma szans zeby blysk byl dlugi. Palnik "wysysa" energie momentalnie.

Wszystko kosztuje drobnice. Jak zaczniesz skladac to do 'kupy' to sie okaze, ze ta drobnica dosyc mocno drenuje kieszen.
    Prosze Cie, nawet kupujac naprawde porzadne kondensatory do celow foto, przy takiej mocy cena nie jest jakas wielka. To nie czasy ze tylko wielcy producenci mieli dostep do selekcjonowanych podzespolow.

Zwykle takiego ringa robi sie w konkretnym celu. Tylko nie wiem, czemu smiejesz sie z 12Ws swiatla ciaglego, skoro sam chcesz zrobic ring o mocy ~20Ws.
    Ja sie nie smieje ze on ma 12Ws, tylko ze to jest grzejnik, w ktorym energia jest w wiekszosci marnowana na cieplo. Skoro tyle wystarcza, szacunek. Ja, majac halogen 400W (co daje troche wiecej mocyenergii niz 12 zarowek po 30W) mialem parametry ok 1/60 i F5,6 na iso100. Twierdzisz ze na F8 dam rade ? Powaznie pytam, nie smieje sie. Robiles juz takie zdjecia ? Czy opierasz sie na zdjeciach na F1.8 ?

Ale ja nie twierdze, ze konstrukcja zrobiona z fleszy jest zla. Ja twierdze, ze robiac ta konstrukcje za 200 zeta, ona w zaden sposob nie bedzie spelniala swojego celu, a bedzie natomiast stanowila powazne zagrozenie zycia. Chyba ze za chwile sie okaze, ze jakies obudowy to Ty po prostu masz w swoich szafach itd.

Pamietaj, ze nie mozna sie stawiac daleko kondensatora wyladowczego od palnika, ze od transformatora zaplonowego idzie napiecie kilku/kilkudziesietu kV (izolacja przewodow!) itd.
    Wszystko co jest robione w domowym warsztacie moze byc zagrozeniem zycia. Wystarczy ze w ringu zarowkowym nie dokrecisz kabla dostatecznie mocno, to jest jednak troche mocy, moze iskrzyc. Zastosujesz za cienkie kable (oszczednosc, a co tam) ktore beda sie grzaly, az wkoncu przetopia sie i zewra. I tak mozna sie licytowac do konca tego roku, pomimo ze ledwo sie zaczal Zauwaz ze nie mowimy o kondensatorze wyladowczym, tylko o kondensatorach wyladowczych. Kilku, konkretnie 12-stu. Jesli calkowita moc sobie podzielic na 12 zrodel swiatla, to okaze sie ze to kondensator wielkosci naparstka. A caly uklad miesci sie w obszarze 4x4cm. Tylko uklad wspolnego wyzwalania i regulacji mocy znajduje sie dalej, co juz nie jest problemem.

Wiesz. Sam pomysl flash ringa, nie jest ani nowy, ani szczegolnie trudny do wykonania. Jest kosztowny, jezeli chcesz zapewnic odpowiedni poziom bezpieczenstwa i mozliwosc regulacji mocy.
    Ale twierdzisz, bo testowales, czy twierdzisz bo widzisz drogie oferty producentow lamp studyjnych ?

PS jak juz sie wglebisz w temat, to okaze sie, ze stabilnosc blysku bedzie stanowic duzy problem - patrz na rozrzut pojemnosci kondensatorow - dochodzacy czasem do 20%.
    [/QUOTE]

Sa takie czasy, ze spokojnie mozna kupic kondensatory do celow fotograficznych, one maja bardzo maly rozrzut. I dla takich pojemnosci nie sa drogie. Drogie zaczynaja sie, tak jak pisalem, powyzej 100-200Ws.

Cytat Zamieszczone przez KuzynPit Zobacz posta
    A tak z ciekawości jakiej mocy tę palniki byś miał??
    bo jakbyś przywalił światłem błyskowym w postaci 12 lamp ustawionych w okrąg to nie wiem czy osoba fotografowana widziałą coś na oczy:]
    Palniki o dopuszczalnej mocy ok 80Ws kazdy. Ale mozna je odpalic nawet od 2Ws. Wiec to nie problem

Coś już napisał Awatar b300
    Miasto
    Koszalin/Poznań

Domyślnie

Palniki mozna dostac za ok 7zl/szt (nie pisze o jednym palniku, bo taki dostac to cud, zwlaszcza takiej srednicy).
    Tezet daj linka do takich przykładowych palników
    C40D + samyang 8mm + S10-20 + S24-70 2.8 + C85 1.8 + 580EXII + system M42

Początki nałogu
    Miasto
    Krakówek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez b300 Zobacz posta
    Tezet daj linka do takich przykładowych palników
    ifk120 mozna znalezc w podobnej cenie.

http://www.nowyelektronik.pl/searchs...=opis&nr=17298

Coś już napisał Awatar b300
    Miasto
    Koszalin/Poznań

Domyślnie

z tego co się dowiedziałem, to taki prosty sterownik do wyzwalania da się dociągnąć do 10 ms, tj 1/100 sekundy (jak by ktoś liczyć na umiał ) i tutaj trzeba zastosować tyrystor zamiast IGBT
    C40D + samyang 8mm + S10-20 + S24-70 2.8 + C85 1.8 + 580EXII + system M42

Początki nałogu Awatar Maggot
    Miasto
    Bialystok

Domyślnie

1/100 to zaden wyczyn i samosie wyjsc powinno bez dociagania, tranzystorow itp regulacji ale fakt wraz z jedzeniem apetyt rosnie

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

ifk120 mozna znalezc w podobnej cenie.

http://www.nowyelektronik.pl/searchs...=opis&nr=17298
    O nich pisalem :wink: Niby maja wytrzymalosc do 120Ws. Jednak nie warto przekaraczac 70-75% co daje im duzo dluzsza wytrzymalosc Jesli stworzyc z 12 sztuk lampe mocy 120Ws, to wypada po 10Ws na sztuke. Calosc powinna dzialac raczej dozywotnio, bo nigdzie nie znalazlem informacji o nadmiernym zuzyciu palnikow przy zbyt niskich wyladowaniach

Pamietam ze kiedys byl jakis projekt maly stosunkowo malej mocy, ale piekielnie szybkiej, pozwalajacej (za pomoca modulu podlaczonego pod wejscie pilota, z mikrofonem) robic zdjecia pociskow wystrzelonych z pistoletu Tam byly fajnie krotkie czasy rzedu 1/1000 albo 1/10000s :wink:

Strona 19 z 26 PierwszyPierwszy ... 91718192021 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów