Cytat Zamieszczone przez sylwek2k Zobacz posta
Kazda oprawka, ktora znajduje sie oficjalnie w handlu, spelnia wymogi BHP. Przy prawidlowym jej zamocowaniu, nie powinienes miec dostepu do napiecia z sieci.
Masz racje, jednak tam wystepuje ciagle napiecie na kablach. Na palnikach nie ma ciaglego napiecia

PS palnik lampy blyskowej nagrzewa sie w podobnym stopniu.
Nagrzewa sie, to fakt, jesli pracuje na granicy wytrzymalosci. Ostatnio po wykonaniu 400 zdjec, moglem chwycic za palnik palcami i nie poparzyc sie

Tylko nie wiedziec czemu, to w lapach studyjnych stosuje sie swiatlo modelujace
Zeby zobaczyc mniej-wiecej efekt, i dla wspomagania AF

owszem, tylko w prostej konstrukcji, nie masz mozliwosci regulacji mocy. A F8 spokojnie uzyskasz na swietle stalym.
PS proste konstrukcje maja dlugi czas blysku - czyli nie mroza ruchu.
Nie ma regulacji mocy ? Chyba myslimy o roznych rozwiazaniach Dlugi blysk ? Ciekawe. Przy takiej mocy mozna zrobic lampe ktora wyciagnie 10blyskow/s, wiec mrozenie i zdjecia seryjne sa calkowicie mozliwe

Same 12 tranzystorow IGBT moze przekroczyc budzet :] A gdzie uklady regulacyjne?
Dla duzych mocy, jest to mozliwe. Dla mocy jakie tutaj sa w zalozeniu - nie ma szans zeby przekroczyly budzet A uklady regulacyjne ? Przeciez to drobnica kosztujaca grosze

Przeciez nie trzeba walic 12 zarowkami non stop w modelke.
Fakt, mozna wykrecic pare zarowek, i miec inny rozklad swiatla. Fakt mozna zastosowac zarowki o roznych mocach (miec cala skrzynke kompletow po 12 sztuk: 30W, 45W, 60W, 80W, 100W) i sobie regulowac. Mozna zastosowac "sciemniacze" tak bardzo popularne 10 lat temu, ktore przy tej mocy beda sie grzac i grozic pozarem. Mozna uzywac "energooszczednych" ktore ogolnie nie sa za dobre.

PS tak, uwazam ze nieodwracalne uszkodzenia wzroku sa mniej bezpieczne, niz opalenizna lub splywajacy makijaz :P
Tu sie nie zgodzimy Blysk trwa ulamek sekundy, w dodatku nikt nie kaze patrzec na palniki, tak samo jak na zarowki. Wiesz dlaczego nie jest polecane patrzec na biala kartke w sloneczny dzien ? Bo nadmierne oswietlenie niszczy wzrok.

Cytat Zamieszczone przez mak100 Zobacz posta
hehe od razu chcesz sie bic..

Musisz "wyluzowac". Kazdy ma swoje zdanie i to wcale nie jest tak ze ring twojego pomyslu musi byc gorszy lub lepszy - obydwa beda zdawac egzamin. Koledzy pokazywali juz zdjecia wykonane tymi "grzejnikami" i jak widac spisuja sie swietnie. Ba sam taki mam i na pewno jego przewagą jest to, ze do zrobienia takiego nie potrzebujesz nawet lutownicy!

Pozdrawiam!
Alez ja jestem wyluzowany, i wcale nie chce sie bic Tylko chce podejsc do tematu swiatla w inny sposob. Konktrukcja blyskowa to na pewno konstrukcja lzejsza. Bardziej oszczedna energetycznie, poniewaz nie swieci caly czas. Nie nagrzewa pomieszczenia, co w przypadku np. mojej ostatniej sesji mialo by znaczenie - okien otworzyc sie nie dalo, a goraco i tak bylo. I takie tam glupoty Sa rozne mozliwosci, swiat idzie do przodu i to jest wlasnie w tym wszystkim dobre. Tylko wlasnie dlaczego nikt nie uzywa blysku. To mnie ciekawi I zeby bylo ciekawiej. Juz nawet w latach 60-tych, ludzie konstruowali swoje lampy do zdjec makro, zakladane na obiektyw. Mam egzemplarz czasopisma z zdaje sie 1962, w ktorym jest projekt dla domoroslych elektronikow. Ludzie ciagle mysla ze blyskowe = drozsze. A to nie jest do konca zawsze prawda. Robie po prostu lekkie badanie rynku, na temat blyskowych ringow, bo byc moze konstrukcja taka byla by hitem. Dlatego podchodze do tego calkiem na luzie, wysluchujac wszystkich konstruktywnych uwag :-)