Strona 15 z 26 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 254

Wątek: Ringlight'y

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

No ja właśnie mam do gwintu statywowego od aparatu przykręcane. Ej dobra, idę to moje cudo sfocić

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ok, zrobione.

Wszystkie foty prosto z puchy, są exify, to możecie sobie zobaczyć jakie czasy i iso. Wszystkie foty poza jedną są Samyangiem 14 z przysłoną na 2.8.

Po wstępnym skonstruowaniu całości i odpaleniu wyszło mi to :

Front w lustrze :

Tu odległość od oczu pomiędzy 30 a 50cm :

Ale świecąc sobie tym w twarz stwierdziłem, że za mocno wali i przykleiłem pojedynczą drukarkową kartkę papieru (w późniejszym czasie znajdę jakąś mleczną plastikową okładkę od skoroszytu albo coś w tym stylu, żeby nie chłonęło za dużo światła, ale jednocześnie zmiękczało efekt punktowatości diód ) i wyszło to tak :

Front :

Portret (wiem, że niedoświetlone, przepraszam. Dodajcie sobie 1EV :P) :

Kuchnia świecona światłem kuchennym :

Kuchnia z ringlighta (inne parametry! to aż tak mocno nie daje!) :

Kształt światła na ścianie (w rogach widać ringlighta, muszę lekko nagiąć blachę, albo na ciepło odgiąć plastik) :

Opis :
    2 koszyki na 4xAA + niechlujnie podłączona resztka kabla klawiaturowego + gniazdo i wtyczka zasilaczowa, plastik od ringlighta zrobiony z dwóch białych misek z delikatesów, blacha z Castoramy, przykręcane do aparatu śrubą z gwintem calowym, pomiędzy blachą a aparatem gumowa uszczelka w celu wyeliminowania rysowania się aparatu i obracania się światła względem aparatu. Papier przyklejony przezroczystą taśmą klejącą (kurna, ile to czasu zajmuje :F)

I jeszcze kilka fot :

70-200:

Podsumowując :
    -natężenie światła idealnie pasowało do warunków oświetleniowych panujących w klubie w którym kręciłem ostatni film (w cholerę ciemno, zatem jeżeli ring miał być tylko do doświetlenia, to nie mógł walić za mocno, a i tak niektórzy się wykrzywiali jak im świeciłem przed twarzą)...

-... aczkolwiek w jaśniejszych miejscach byłby już problem, dlatego pewnie w przyszłości zamontuję drugi metr diód i dwa switche, żeby można było włączać 0m, 1m i 2m.

-Do wymiany koszyki z bateriami (aczkolwiek ledy zużywają baardzo mało prądu i wymiana baterii w terenie na 100% nie będzie konieczna) (w każdym razie jeden koszyk 8xAA z klapką to moje marzenie )

-Do znalezienia niedrący, niedziurawiący, nietłumiący światła, ale je zmiękczający materiał na front ringa. (mind-blowing'owate zdanie, wiem )

Any questions?

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

jesli chodzi o cos zamiast kartki, to proponuje wizyte na ulicy golebiej, i tam maja takie arkusze dla rysownikow, wytrzymale i idealne do zmiekczania swiatla, sam korzystam. arkusz 40x60cm za 2,70zl ringlight bardzo fajny

Coś już napisał Awatar astroadamo
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ja proponuję kupić kalkę techniczną. Używam jej w macro.
    Canon 5D, Canon 40D, C 17-40 L, C 85/1,8, C 50/1.8, Soligor 100/3.5, Raynox DCR 250, Hitech Cokin i inne

Dopiero zaczyna Awatar kubak1988
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Fajny ten ring na ledach, ale właściwie tylko do filmowania, bo niestety chyba za mało światła daje do sensownego portretu, nie?
    PS. Jeśli chodzi o film to glidecam + twixtor?
    EOS 5D mkII + EOS 50D + 17-40/4L + 24-70/2.8L + 70-200/2.8L + 50/1.8 + 580EX II + EIZO 23"

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rosicky Zobacz posta
    jesli chodzi o cos zamiast kartki, to proponuje wizyte na ulicy golebiej, i tam maja takie arkusze dla rysownikow, wytrzymale i idealne do zmiekczania swiatla, sam korzystam. arkusz 40x60cm za 2,70zl ringlight bardzo fajny
    Zobaczę, dzięki!
    Cytat Zamieszczone przez kubak1988 Zobacz posta
    Fajny ten ring na ledach, ale właściwie tylko do filmowania, bo niestety chyba za mało światła daje do sensownego portretu, nie?
    PS. Jeśli chodzi o film to glidecam + twixtor?
    Można wsadzić więcej taśmy, albo wsadzić jakieś mocniejsze diody, bo ta taśmy zużywa 4,8Watt/metr, a na rynku istnieją pojedyncze diody zużywające więcej mocy niż cały metr tych moich, także wiesz... ^^

Coś już napisał
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Zdjęcie na szybko!
    - płyta pilśniowa 12 mm - 16 zł
    - 12 żarówek 40W - 12 zł
    - kable OMY 2x1,5mm2 - 16 zł
    - włącznik - 9 zł
    - oprawki ceramiczne - 48 zł
    - śrubki, wkręty - 6 zł
    - taśma duct-tape - 16 zł
    - wyrzynarka - 50 zł

GG: 559899

Zablokowany
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

pokaz zdjęcie ringa

Coś już napisał
    Miasto
    Wrocław
    GG: 559899

Domyślnie

Ja ostatnio też zrobiłem sobie ring-light.
    Duży w sumie, bo średnica zewnętrzna 115 cm, a wewnętrzna około 85 cm.
    Zmieściłem się w 100 zł.

Oto efekt:

Strona 15 z 26 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów