Tylko L i X reszta bez wiekszego znaczenia
Nie widzę tutaj nic pseudo.
Ano dla uzyskania efektu odbicia w oku innego kształtu niż kwadratowy lub prostokątny.PO CO?
Jest to temat dla kreatywnych fotografów, którzy próbują czegoś więcej uzyskując tym samym niestandardowe efekty.
No właśnie, Twoim zdaniem, które może się znacznie różnić od innychSoftbox IMHO daje o wiele lepsze efekty.![]()
Aligator dobrze gada-ring light skutecznie i TANIM kosztem usuwa cienie na twarzy i równomiernie ją oświetla, do tego daje klimatyczną obręcz w oku:]
Ten klimat nie byl znany wczesniej,dopoki MTv i inne stacje nie zaczely pokazywac " jak to sie robi za kulisami" Wczesniej ,wrecz unikano takich efektow.
Dominoo : co miales na mysli piszac ,ze to cos wiecej dla kreatywnych ? Czy widzales kiedys fotografie tych najbardziej kreatywnych z kszataltami w oku obiektu fotografowanego?
Jezeli nie bylo to celowe to napewno nie spotkasz tego typu efektu.
Tak czy inaczej ,spytalem tylko jaki jest w tym sens? Jedyna sensowna odpowiedz dal Aligator16 ( cienie) reszta to niestety tymczasowa moda.
Zeby nie bylo ,ze jestem przeciwny. Chcialem tylko wiedziec wiecej![]()
Tylko L i X reszta bez wiekszego znaczenia
poza tym, takiego ringa nie koniecznie trzeba używać do usuwania cieni bo np ja go często używam do oświetlania modelki z boku... co również daje idealne oświetlenie... tak samo widziałem kiedyś zdjęcie z podwieszonym od góry ringiem. Wiec wg mnie to nie jest kwestia mody tylko efektu oświetleniowego. To tak samo jak Beauty dish daje takie oświetlenie że może "urywać dupe", tak samo ring light jest używany do efektownego oświetlenia:]
I chyba o to chodzi żeby kreatywnie korzystać z oświetlenia czy to stałego czy to błyskowego... A poźniej to kreatywne korzystanie daje efekt w tym że "ludziom" podobają się te zdjęcia:]
Ja lubię ringa głównie za fajny cień na ścianie za osobą.