Strona 25 z 26 PierwszyPierwszy ... 1523242526 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 241 do 250 z 254

Wątek: Ringlight'y

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

1)12x100W Pila Spot, 1/100 3.2 iso100 :

2)Polecam kupić jakieś droższe żarówki, bo z tymi moimi miewałem problemy z kolorami (nie tylko wb). Ale z tego co zauważam, to im bliżej 5500K balans, tym lepsze kolory i lepiej się doprecyzowuje balans i inne operacje na kolorach.

3)Są też świetlówki koliste bez niczego "wewnątrz", ale jednym słowem bardzo ciężko wystartować je z zasilania przenośnego. Natomiast do studia rozwiązanie spoko - przedłużacz, podpinasz pod 230 i jedziesz.

Początki nałogu Awatar gervee
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Sądzę, że będziesz zastanawiał się czy jeszcze nie za mało żarówek masz w ringu . No a jeśli chcesz ściemniać zwykłe żarówki to weź pod uwagę że przy ściemnianiu zmieni ci się barwa światła.
    ||| FotogRAF ||| FotoKRAK ||| www.rebacz.pl ||| TaWanda ||| 500px |||

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gervee Zobacz posta
    Sądzę, że będziesz zastanawiał się czy jeszcze nie za mało żarówek masz w ringu . No a jeśli chcesz ściemniać zwykłe żarówki to weź pod uwagę że przy ściemnianiu zmieni ci się barwa światła.
    Dokładnie.
    Ściemniacze praktycznie na dowolne moce można kupić w sklepach z profesjonalnym oświetleniem estradowym. Są takie którymi spokojnie można ściemniać moce ok. 1-2kw i nie kosztują majątku (kilka stów). Zawsze jednak należy się liczyć z tym, że w przypadku świateł żarowych zmieni się ich barwa (w kierunku żółtej), a w przypadku żarówek halogenowych spadnie (w zależności od stopnia ich przyciemnienia) ich trwałość.
    Co do kolorów to nie powinno być problemu z halogenami - spokojnie da się kupić z mocowaniem E27 (takie wkręcane jak zwykłe żarówki).
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

No właśnie... Macie rację z tym ściemnianiem - przecież w instrukcjach i folderach reklamowych ściemniaczy jest napisane o uzyskiwaniu interesującej nas ciepłoty światła, nastroju... Dzięki za przyśpieszenie olśnienia

A czy świetlówki halogenowe nie osiągają poprawnej barwy po rozgrzaniu? Chyba, że pomyliłem z tymi energooszczędnymi... Mogło mi się pomieszać - już dawno nie wiedziałem tylu rzeczy o żarówkach

Bywalec Awatar GMHusky
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

a jakby zastosować takie żarówki:
    http://allegro.pl/zarowka-lampa-swia...021293713.html
    lub na tej podstawie zrobić ring flasha z : http://allegro.pl/jh-3200-zarowka-bl...021088444.html

???
    Czarna puszka i kilka słoików... i teraz jeszcze słoneczko
    ------------------------------------------------------
    Jakby ktoś mnie szukał to jestem na FB
    http://www.facebook.com/grzegorz.malinowski

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lukasz.sulecki Zobacz posta
    A czy świetlówki halogenowe nie osiągają poprawnej barwy po rozgrzaniu? Chyba, że pomyliłem z tymi energooszczędnymi... Mogło mi się pomieszać - już dawno nie wiedziałem tylu rzeczy o żarówkach
    Możesz uściślić co oznacza termin świetlówki halogenowe :cool

GMHusky - pytanie tylko jak z widmem tych świetlówek z pierwszego linka? Bałbym się że mogą straszną kaszanę robić jeśli chodzi o kolory. Zresztą po co kombinować jak można w tej cenie a nawet sporo taniej (np. osram) kupić halogeny?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Zwykłe żarówki halogenowe (wkręcane - trzonek E27/E14) na 230V. Jest tego pełno rodzajów, mocy itd. w każdym większym markecie.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 09-01-2012 o 10:03
    Kapitan Wagner

Domyślnie

No dobra - zrobiłem tego ringa...
    12 żarówek 60W czyli razem 720W - pierwotnie zakładałem, że będą to 100 ale...
    Żarówki Osram Concentra Spot Natura.
    Obręcz ze sklejki - średnica zewnętrzna 90 cm.
    Oprawki ceramiczne.
    Jak znajdę czas to wrzucę dokładne foto wszystkich elementów z setupem jak to zrobić a tymczasem:

Więcej fotek i moja gadanina tutaj aga w ringu/
    Ostatnio edytowane przez lukasz.sulecki ; 23-02-2012 o 09:34 Powód: błędne linki

Początki nałogu Awatar KUBAwo
    Miasto
    W-WA

Domyślnie

A powiedz mi bo nie zgłębiałem jeszcze kwestii takiego ringa jak wygląda sprawa WB bo widzę, że oprócz ringa było błyskane ?
    5D, 15-30 3.5-4.5, 28 1.8, 50 1.4, 85 1.8, 180 2.8

Strona 25 z 26 PierwszyPierwszy ... 1523242526 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów