No ja właśnie mam do gwintu statywowego od aparatu przykręcane. Ej dobra, idę to moje cudo sfocić![]()
No ja właśnie mam do gwintu statywowego od aparatu przykręcane. Ej dobra, idę to moje cudo sfocić![]()
Ok, zrobione.
Wszystkie foty prosto z puchy, są exify, to możecie sobie zobaczyć jakie czasy i iso. Wszystkie foty poza jedną są Samyangiem 14 z przysłoną na 2.8.
Po wstępnym skonstruowaniu całości i odpaleniu wyszło mi to :
Front w lustrze :
Tu odległość od oczu pomiędzy 30 a 50cm :
Ale świecąc sobie tym w twarz stwierdziłem, że za mocno wali i przykleiłem pojedynczą drukarkową kartkę papieru (w późniejszym czasie znajdę jakąś mleczną plastikową okładkę od skoroszytu albo coś w tym stylu, żeby nie chłonęło za dużo światła, ale jednocześnie zmiękczało efekt punktowatości diód) i wyszło to tak :
Front :
Portret (wiem, że niedoświetlone, przepraszam. Dodajcie sobie 1EV :P) :
Kuchnia świecona światłem kuchennym :
Kuchnia z ringlighta (inne parametry! to aż tak mocno nie daje!) :
Kształt światła na ścianie (w rogach widać ringlighta, muszę lekko nagiąć blachę, albo na ciepło odgiąć plastik) :
Opis :
2 koszyki na 4xAA + niechlujnie podłączona resztka kabla klawiaturowego + gniazdo i wtyczka zasilaczowa, plastik od ringlighta zrobiony z dwóch białych misek z delikatesów, blacha z Castoramy, przykręcane do aparatu śrubą z gwintem calowym, pomiędzy blachą a aparatem gumowa uszczelka w celu wyeliminowania rysowania się aparatu i obracania się światła względem aparatu. Papier przyklejony przezroczystą taśmą klejącą (kurna, ile to czasu zajmuje :F)
I jeszcze kilka fot :
70-200:
Podsumowując :
-natężenie światła idealnie pasowało do warunków oświetleniowych panujących w klubie w którym kręciłem ostatni film (w cholerę ciemno, zatem jeżeli ring miał być tylko do doświetlenia, to nie mógł walić za mocno, a i tak niektórzy się wykrzywiali jak im świeciłem przed twarzą)...
-... aczkolwiek w jaśniejszych miejscach byłby już problem, dlatego pewnie w przyszłości zamontuję drugi metr diód i dwa switche, żeby można było włączać 0m, 1m i 2m.
-Do wymiany koszyki z bateriami (aczkolwiek ledy zużywają baardzo mało prądu i wymiana baterii w terenie na 100% nie będzie konieczna) (w każdym razie jeden koszyk 8xAA z klapką to moje marzenie)
-Do znalezienia niedrący, niedziurawiący, nietłumiący światła, ale je zmiękczający materiał na front ringa. (mind-blowing'owate zdanie, wiem)
Any questions?
jesli chodzi o cos zamiast kartki, to proponuje wizyte na ulicy golebiej, i tam maja takie arkusze dla rysownikow, wytrzymale i idealne do zmiekczania swiatla, sam korzystam. arkusz 40x60cm za 2,70zlringlight bardzo fajny
Ja proponuję kupić kalkę techniczną. Używam jej w macro.
Canon 5D, Canon 40D, C 17-40 L, C 85/1,8, C 50/1.8, Soligor 100/3.5, Raynox DCR 250, Hitech Cokin i inne
Fajny ten ring na ledach, ale właściwie tylko do filmowania, bo niestety chyba za mało światła daje do sensownego portretu, nie?
PS. Jeśli chodzi o film to glidecam + twixtor?
EOS 5D mkII + EOS 50D + 17-40/4L + 24-70/2.8L + 70-200/2.8L + 50/1.8 + 580EX II + EIZO 23"
Zobaczę, dzięki!Można wsadzić więcej taśmy, albo wsadzić jakieś mocniejsze diody, bo ta taśmy zużywa 4,8Watt/metr, a na rynku istnieją pojedyncze diody zużywające więcej mocy niż cały metr tych moich, także wiesz... ^^
Zdjęcie na szybko!
- płyta pilśniowa 12 mm - 16 zł
- 12 żarówek 40W - 12 zł
- kable OMY 2x1,5mm2 - 16 zł
- włącznik - 9 zł
- oprawki ceramiczne - 48 zł
- śrubki, wkręty - 6 zł
- taśma duct-tape - 16 zł
- wyrzynarka - 50 zł
GG: 559899
pokaz zdjęcie ringa
Ja ostatnio też zrobiłem sobie ring-light.
Duży w sumie, bo średnica zewnętrzna 115 cm, a wewnętrzna około 85 cm.
Zmieściłem się w 100 zł.
Oto efekt: