A ja porusze temat ale zwiazany z mniejszą wersją ringa, otóż chodzi mi o ringa z użyciem świetlówki okrągłej:>? ma ktos? ewentualnie dowiedziałbym się co oprócz świetlówki jet potrzebne do budowy...
A ja porusze temat ale zwiazany z mniejszą wersją ringa, otóż chodzi mi o ringa z użyciem świetlówki okrągłej:>? ma ktos? ewentualnie dowiedziałbym się co oprócz świetlówki jet potrzebne do budowy...
No gdybym był złośliwy to bym napisał, że wystarczy poszperać w Google lub YouTube i znajdziesz to czego szukasz. No ale nie jestem i podam Ci na tacy http://www.youtube.com/watch?v=_zAU2Z9rZ9M
Czy wiesz co jest potrzebne doświetlówki:
- zapłonnik (starter);
- gniazdo na zapłonnik;
- dławik
- oprawka na świetlówkę;
- trochę przewodów;
- wyłącznik (może być gotowy kabel z wyłącznikiem w cenik kilku/kilkunastu złotych).
Trzeba to tylko dobrze połączyć i rusza od kopa. Jak połączyć? ... google doradzi.
jedno pytanie - na czym wieszacie Wasze ringi ? foto mile widziane
statywy + poprzeczkaczy może coś innego z regulacją wysokości
![]()
Szukam alternatywy dla płyty OSB lub sklejki. Myślałem o jakiejś rurze, ale nie mogę znaleźć nic w odpowiednim kształcie. Gięcie na zimno czy nawet gorąco odpada - w warunkach chałupniczych nie do wykonania. Jakieś tworzywo? Płyty albo kształtki z lekkiego i wytrzymałego plastiku?
Macie jakieś pomysły?
Chcę zrobić ringlight w wersji light. Znaczy się slim.
Całość ma być na tyle lekka, żeby dała się zamocować na typowym statywie studyjnym.
Rozważaliście użycie żarówek energooszczędnych? (o odpowiedniej temp.)
CanOn Can'tOff
gervee-dzięki bardzo chodziło mi bardziej o te podzespoły aniżeli o sam filmikbo samego wujka google przeszukałem w poszukiwaniu jakiegoś tutoriala o stworzenie takiego czegoś no ale nie znalazłem..:]
Wg mnie nie ma co szukać jakiś zamienników, co z tego jak i tak będzie to droższe? a sam fakt kombinowania z rurkami czy kształceniem rur w okrąg jest wg mnie nie opłacalne.
plastiku nie polecam - zazwyczaj ringlighty produkuja sporo ciepla a plastik + cieplo = miekkie
to zapodam takiego linka
http://www.ozi.webas.pl/kolo/
ja nim sie sugerowałem![]()
Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.