No ja widzę że światło z lampy jest zimniejszeI zawsze tak będzie.. sam tak miałem i trzeba filtry ocieplające zakładać na lampę błyskową
co by wyrównać balans bieli żarówki jak i światła błyskowego
![]()
No ja widzę że światło z lampy jest zimniejszeI zawsze tak będzie.. sam tak miałem i trzeba filtry ocieplające zakładać na lampę błyskową
co by wyrównać balans bieli żarówki jak i światła błyskowego
![]()
Chyba właśnie jest mały problem z WB ponieważ kolor skóry modelki wyraźnie leci w czerwień/róż.
Canon EOS 50D + 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM + 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM + 50mm f/1.8 + 580EX II
Problemu nie ma jeśli nie mieszasz światełWtedy wywołując z RAW przesuwasz pasek WB i gotowe. Albo szara karta, której niestety nie posiadam - wtedy załatwiasz sprawę już z poziomu body. Zdjęcia wpadają może trochę w czerwień/róż ale powiedzmy, że tak miało być - przynajmniej w delikatnym stopniu - nie chciałem uzyskać naturalnego odcienia skóry, uroda modelki mnie zainspirowała
Chyba, że coś zwaliłem przy kalibracji monitora... Niebawem się wyjaśni - wyjdzie na odbitkach.
Gdy zaczniesz mieszać światło - zaczyna się zabawa...
Filtry CTO to na pewno dobre rozwiązanie - tu miałem problem bo aż tak dużych arkuszy, żeby przytkać studyjne lampy nie posiadam :/ W użyczonym studio też nie było... Następnym razem nastawię się na błyskanie systemówkami - będzie łatwiej z WB i filtramiTo była taka pierwsza próba generalna z użyciem ringlighta.
Jest jeszcze jedno rozwiązanie - można zakupić żarówki do światła ciągłego o temperaturze 5500-5600K, ale wtedy nie będzie tanio - a o to głównie mi chodziło. Coś za coś. Moje żarówki - jak wynika z opakowania - służą do podświetlania roślin...
Ostatnio edytowane przez lukasz.sulecki ; 23-02-2012 o 16:24 Powód: coś tam dopisałem
Łukasz, jakiej wielkości masz ringa?
Czarna puszka i kilka słoików... i teraz jeszcze słoneczko
------------------------------------------------------
Jakby ktoś mnie szukał to jestem na FB![]()
http://www.facebook.com/grzegorz.malinowski