Cytat Zamieszczone przez Tezet-gdynia Zobacz posta
Masz racje, jednak tam wystepuje ciagle napiecie na kablach. Na palnikach nie ma ciaglego napiecia
No... przez ulamek sekundy po wyladowaniu nie ma napiecia :]

Przeciez lampe blyskowa odpala sie przez dodatkowa elektrode, generujac na niej napiecie kilku kilowoltow, a nie podajac napiecie na glowne elektrody

Nagrzewa sie, to fakt, jesli pracuje na granicy wytrzymalosci. Ostatnio po wykonaniu 400 zdjec, moglem chwycic za palnik palcami i nie poparzyc sie
Mogles tez chwycic za palnik, i zostac kopnietym.

Zeby zobaczyc mniej-wiecej efekt, i dla wspomagania AF
No wlasnie...

Nie ma regulacji mocy ? Chyba myslimy o roznych rozwiazaniach Dlugi blysk ? Ciekawe. Przy takiej mocy mozna zrobic lampe ktora wyciagnie 10blyskow/s, wiec mrozenie i zdjecia seryjne sa calkowicie mozliwe
Dlugosc blysku nie zalezy od czestotliwosci, z jaka mozna powtarzac blyski. Przy czasie blysku bliskim 1/200 sekundy (czyli standard w tanich lampach) w zasadzie operujesz swiatlem stalym. Bo przy naswietlaniu przy podobnym czasie, tak to wlasnie wyglada.

Dla duzych mocy, jest to mozliwe. Dla mocy jakie tutaj sa w zalozeniu - nie ma szans zeby przekroczyly budzet A uklady regulacyjne ? Przeciez to drobnica kosztujaca grosze
Wszystko kosztuje drobnice. Jak zaczniesz skladac to do 'kupy' to sie okaze, ze ta drobnica dosyc mocno drenuje kieszen.

Fakt, mozna wykrecic pare zarowek, i miec inny rozklad swiatla. Fakt mozna zastosowac zarowki o roznych mocach (miec cala skrzynke kompletow po 12 sztuk: 30W, 45W, 60W, 80W, 100W) i sobie regulowac. Mozna zastosowac "sciemniacze" tak bardzo popularne 10 lat temu, ktore przy tej mocy beda sie grzac i grozic pozarem. Mozna uzywac "energooszczednych" ktore ogolnie nie sa za dobre.
Zwykle takiego ringa robi sie w konkretnym celu. Tylko nie wiem, czemu smiejesz sie z 12Ws swiatla ciaglego, skoro sam chcesz zrobic ring o mocy ~20Ws.

Alez ja jestem wyluzowany, i wcale nie chce sie bic Tylko chce podejsc do tematu swiatla w inny sposob. Konktrukcja blyskowa to na pewno konstrukcja lzejsza. Bardziej oszczedna energetycznie, poniewaz nie swieci caly czas. Nie nagrzewa pomieszczenia, co w przypadku np. mojej ostatniej sesji mialo by znaczenie - okien otworzyc sie nie dalo, a goraco i tak bylo. I takie tam glupoty Sa rozne mozliwosci, swiat idzie do przodu i to jest wlasnie w tym wszystkim dobre. Tylko wlasnie dlaczego nikt nie uzywa blysku. To mnie ciekawi I zeby bylo ciekawiej. Juz nawet w latach 60-tych, ludzie konstruowali swoje lampy do zdjec makro, zakladane na obiektyw. Mam egzemplarz czasopisma z zdaje sie 1962, w ktorym jest projekt dla domoroslych elektronikow. Ludzie ciagle mysla ze blyskowe = drozsze. A to nie jest do konca zawsze prawda. Robie po prostu lekkie badanie rynku, na temat blyskowych ringow, bo byc moze konstrukcja taka byla by hitem. Dlatego podchodze do tego calkiem na luzie, wysluchujac wszystkich konstruktywnych uwag :-)
Ale ja nie twierdze, ze konstrukcja zrobiona z fleszy jest zla. Ja twierdze, ze robiac ta konstrukcje za 200 zeta, ona w zaden sposob nie bedzie spelniala swojego celu, a bedzie natomiast stanowila powazne zagrozenie zycia. Chyba ze za chwile sie okaze, ze jakies obudowy to Ty po prostu masz w swoich szafach itd.

Pamietaj, ze nie mozna sie stawiac daleko kondensatora wyladowczego od palnika, ze od transformatora zaplonowego idzie napiecie kilku/kilkudziesietu kV (izolacja przewodow!) itd.

Wiesz. Sam pomysl flash ringa, nie jest ani nowy, ani szczegolnie trudny do wykonania. Jest kosztowny, jezeli chcesz zapewnic odpowiedni poziom bezpieczenstwa i mozliwosc regulacji mocy.

PS jak juz sie wglebisz w temat, to okaze sie, ze stabilnosc blysku bedzie stanowic duzy problem - patrz na rozrzut pojemnosci kondensatorow - dochodzacy czasem do 20%.