Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: 580 EX II- czasy naświetlania w trybie AV

Mieszany widok

Domyślnie 580 EX II- czasy naświetlania w trybie AV

Jestem totalnym amatorem, może dlatego własnie wydawało mi się, że mając podpiętą na body lampę- w moim przypadku 580 ex II w trybie ettl II nie będę się musiał martwić o za długie czasy naświetlnia. Tymczasem w trybie AV body w trudnych warunkach oświetleniowych dobiera długie czasy - takie same bez względu na to, czy na body jest lampa, czy jej nie ma.
    Czy to jest naturalne i jedynym wyjściem z sytuacji jest (poza zmianami parametrów naświetlania oczywiście) ustawienie w body 5d w menu C.Fn. w pozycji 3- 1/200s sztywny czas naświetlania?

Uzależniony Awatar ElSor
    Miasto
    Ozimek (OPO)

Domyślnie

Jest to jak najbardziej normalne. Z lampa najlepiej robic zdjecia w trybie aparatu M
    A490+SDK
    Galeria CB | Sport CB || PhotoShop jest jak cebula . . . ma warstwy

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Dokładnie.
    Canon ma dosyć głupio rozwiązany błysk.
    Jeśli w menu aparatu wybierzesz czas auto to właśnie takie długie będą Ci wychodziły.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    Dokładnie.
    Canon ma dosyć głupio rozwiązany błysk.
    Jeśli w menu aparatu wybierzesz czas auto to właśnie takie długie będą Ci wychodziły.
    No właśnie- pamiętam, że w nikonie było to zrealizowane lepiej. Dziękuję za odpowiedzi.

Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Minolta/Sony też mają lepiej rozwiązane.

Bywalec Awatar molmagic
    Miasto
    Świdnik

Domyślnie

Mają lepiej rozwiązane - to znaczy jak?
    To normalne że, w trybie Av można używać błysku jako wypełnienia, a czas dostosowany jest do warunków oświetlenia. Jeśli błysk ma być głównym źródłem światła to ustawia się manuala (można cały czas kontrolować przysłonę i czas) a automatyka błysku robi resztę - w związku z tym nie bardzo rozumiem o jakich ograniczeniach mówicie?

Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Lepiej to znaczy tak, że jeśli chcę mieć tylko doświetlone (coś jak przy czasach auto w C) to wystarczy na body wcisnąć jeden przycisk i po sprawie. Nie trzeba grzebać w menu aparatu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    Lepiej to znaczy tak, że jeśli chcę mieć tylko doświetlone (coś jak przy czasach auto w C) to wystarczy na body wcisnąć jeden przycisk i po sprawie. Nie trzeba grzebać w menu aparatu.
    Mógłbyś bardziej rozwinąć?
    K.M.Ż

Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kołaj Zobacz posta
    Mógłbyś bardziej rozwinąć?
    Postaram się.

Aparat domyślnie wybiera czasy z przedziału 1/60-1/200s, aby zdjęcie wyszło nieporuszone.
    Ewentualnie włącza HSS.

Jeśli natomiast chcę synchronizacji z dłuższym czasem naświetlania - naciskam przycisk na korpusie "slow sync" i po problemie.

Żadnego grzebania w menu aparatu. Bez problemu da się to zrobić nie odrywając oka od wizjera.

Bywalec Awatar Tomeksad2

Domyślnie

Poczytaj
    http://www.canon-board.info/showthread.php?t=2421
    http://canon-board.info/showthread.php?t=3785
    http://foto.jasiu.pl/index.html
    Tak ogólnie to tryb M. Ustawiasz czas, przesłonę i ISO w zależności od warunków, a aparat sam reguluje moc błysku ( oczywiście w ETTL - u ). Tło wyciągasz czasem, przesłoną i ISO. Nie ważne co aparat pokazuje na drabince ekspozycji, może być grubo na minusie.
    W planach 5D Mk VII, 35 1,4L Mk IV, 85 1,2L Mk V, 135 2L Mk IV.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów