Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: 580 EX II- czasy naświetlania w trybie AV

Domyślnie 580 EX II- czasy naświetlania w trybie AV

Jestem totalnym amatorem, może dlatego własnie wydawało mi się, że mając podpiętą na body lampę- w moim przypadku 580 ex II w trybie ettl II nie będę się musiał martwić o za długie czasy naświetlnia. Tymczasem w trybie AV body w trudnych warunkach oświetleniowych dobiera długie czasy - takie same bez względu na to, czy na body jest lampa, czy jej nie ma.
    Czy to jest naturalne i jedynym wyjściem z sytuacji jest (poza zmianami parametrów naświetlania oczywiście) ustawienie w body 5d w menu C.Fn. w pozycji 3- 1/200s sztywny czas naświetlania?

Uzależniony Awatar ElSor
    Miasto
    Ozimek (OPO)

Domyślnie

Jest to jak najbardziej normalne. Z lampa najlepiej robic zdjecia w trybie aparatu M
    A490+SDK
    Galeria CB | Sport CB || PhotoShop jest jak cebula . . . ma warstwy

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Dokładnie.
    Canon ma dosyć głupio rozwiązany błysk.
    Jeśli w menu aparatu wybierzesz czas auto to właśnie takie długie będą Ci wychodziły.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    Dokładnie.
    Canon ma dosyć głupio rozwiązany błysk.
    Jeśli w menu aparatu wybierzesz czas auto to właśnie takie długie będą Ci wychodziły.
    No właśnie- pamiętam, że w nikonie było to zrealizowane lepiej. Dziękuję za odpowiedzi.

Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Minolta/Sony też mają lepiej rozwiązane.

Bywalec Awatar molmagic
    Miasto
    Świdnik

Domyślnie

Mają lepiej rozwiązane - to znaczy jak?
    To normalne że, w trybie Av można używać błysku jako wypełnienia, a czas dostosowany jest do warunków oświetlenia. Jeśli błysk ma być głównym źródłem światła to ustawia się manuala (można cały czas kontrolować przysłonę i czas) a automatyka błysku robi resztę - w związku z tym nie bardzo rozumiem o jakich ograniczeniach mówicie?

Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Lepiej to znaczy tak, że jeśli chcę mieć tylko doświetlone (coś jak przy czasach auto w C) to wystarczy na body wcisnąć jeden przycisk i po sprawie. Nie trzeba grzebać w menu aparatu.

Bywalec Awatar Tomeksad2

Domyślnie

Poczytaj
    http://www.canon-board.info/showthread.php?t=2421
    http://canon-board.info/showthread.php?t=3785
    http://foto.jasiu.pl/index.html
    Tak ogólnie to tryb M. Ustawiasz czas, przesłonę i ISO w zależności od warunków, a aparat sam reguluje moc błysku ( oczywiście w ETTL - u ). Tło wyciągasz czasem, przesłoną i ISO. Nie ważne co aparat pokazuje na drabince ekspozycji, może być grubo na minusie.
    W planach 5D Mk VII, 35 1,4L Mk IV, 85 1,2L Mk V, 135 2L Mk IV.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    Lepiej to znaczy tak, że jeśli chcę mieć tylko doświetlone (coś jak przy czasach auto w C) to wystarczy na body wcisnąć jeden przycisk i po sprawie. Nie trzeba grzebać w menu aparatu.
    Mógłbyś bardziej rozwinąć?
    K.M.Ż

Uzależniony Awatar MaciekH
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jurekg Zobacz posta
    Tymczasem w trybie AV body w trudnych warunkach oświetleniowych dobiera długie czasy - takie same bez względu na to, czy na body jest lampa, czy jej nie ma.
    No nie wiem czy wiesz, ale ale światłomierz body mierzy Ci światło zastane (nie bierze pod uwagę błysku, bo niby skąd by miał wiedzieć ile tego błysku będzie) i tylko takie, więc nie ważne czy lampę masz czy nie, w trudnych warunkach będą dłuższe czasy i koniec. Dlatego do pracy z błyskiem jedyny i słuszny jest tryb M...

I wątpię, żeby w innych systemach można było znaleźć jakieś fajerwerki jeśli o to chodzi, ale proszę mnie poprawić jeśli się mylę...
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów