Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Automatyczny wybór punktowy AF

Dopiero zaczyna Awatar Jeronimo
    Miasto
    wielkopolska

Domyślnie Automatyczny wybór punktowy AF

Przejrzałem różne stare posty dot. punktów AF, dowiedziałem się m.in że skrajne punkty mogą gorzej ostrzyć itd. W instrukcji jest mnóstwo opisów jak ustawić ręcznie lub "pół automatycznie" punkty AF. Jednak nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na moje - pewnie bardzo banalne - pytanie.

W poprzednim aparacie miałem trzy punkty AF - wybrałem jeden i tam gdzie wybrałem miałem ostrość (pomijam ustawianie przysłony).

W Canonie przy Automatycznym wyborze 19-punktowym AF mam takie coś (fot)

(info: program ZoomBrowser EX)

na jakiej zasadzie działa ten wybór? nie rozumiem tego mechanizmu. Myślałem, że wybiera punkty które są w tej samej odległości, leżą w równej linii (będą tak samo ostre), a tutaj na załączonym zdjęciu widać że skrajnie lewy punkt jest zdecydowanie wyżej/dalej. Zresztą na innych zdjęciach widać podobne działanie AFa.

Proszę o wyrozumiałość ... laik jestem w systemie Canona ;-)

pozdrawiam
    Onanizm sprzętowy jest powodem niemocy twórczej...

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie

Jak nie rozumiesz na jakiej zasadzie działa ten wybór (nikt pewnie do końca tego nie rozumie) to po prostu NIE UŻYWAJ
    Twoje zdjęcie pokazuje tylko tyle, że zaznaczone punkty leżą w głębi ostrości.
    Dlaczego akurat te - to wie tylko Canon.
    Dlatego lepiej sam wybieraj, co chcesz mieć na zdjęciu ostre. Po to masz aż tyle punktów ustawiania ostrości
    Pozdrawiam,
    Pirx

Miasto
    wielkopolska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pirx Zobacz posta
    Jak nie rozumiesz na jakiej zasadzie działa ten wybór (nikt pewnie do końca tego nie rozumie) to po prostu NIE UŻYWAJ
    a myślałem ze moje pytanie jest głupie....

Też tak przez chwile myślałem ze te punkty leża w głębi ostrości dopóki nie zrobiłem zdjęcia z f/1.8 i punkty wskazywały ludzi i budynek który znajduje się o wiele dalej za nimi.

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

ja ostatnio zauważyłem, że przy A-DEP otwiera przysłonę np. na 2.8 albo 7.1 i też pokazuje wszystkie punkty AF jako w zakresie GO - tego też nie rozumiem

#
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

"Strzelam", ale myślę, że aparat łapie to co mu najłatwiej złapać w pobliżu ( relatywnie ) tego, co myśli, że chcesz jako ostre. Potem korzystając z tych punktów, które mają punkt "zaczepienia" ustawia sobie ostrość.
    Takie teoretyzowanie z mojej strony, pewnie błędne.

Tak czy inaczej, 100% pewności to bym się nie spodziewał. Już szczególnie z jasnymi obiektywami otwartymi na maksa.

Jest jeszcze jedna opcja, co do użycia punktów ostrości poza GO. Aparat po prostu "źle" ustawił ostrość.

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Lepiej korzytsac z 1 punktu (wybranego przez siebie) tak jak napisal PIRX.
    Sam sie kiedys zastanawialem na jakiej zasadzie to dziala i tez nie znalazlem sensownej odpowiedzi.
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Miasto
    wielkopolska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez roshuu Zobacz posta
    Sam sie kiedys zastanawialem na jakiej zasadzie to dziala i tez nie znalazlem sensownej odpowiedzi.
    hehe a ja myślałem że zadałem głupie pytanie i że da się to jakoś logicznie i prosto wyłożyć...

Zresztą zapytałem z czystej ciekawości i tak używam w 99,99% pomiaru punktowego :-)

pozdrawiam

Uprawnienia umieszczania postów