Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27

Wątek: d500 czy d550 - szumy?

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jagular Zobacz posta
    Czy ja dobrze widzę, że w/g tych khmm khe khe...testów 550D ma szybszy AF od 1D4?
    Do tego ma dłuższy paseczek w "image quality".
    Do tego lepsze "color accurancy".
    Do tego niższe szumy.
    Wow. Skarpetki spadają.

Wygląda na to, że ci, którzy kupili 1D4, dali się nabrać w bambuko. Trzeba było popatrzeć na te testy i wybrać 550D - prawdziwego króla jakości obrazu i szybkości AF
    Między tymi testami zmienili nieco kryteria np. rozdzielczości, co wpływa na np. IQ. Ale szumy, kolor, i szybkość AF pozostały takie same.

Tak, 550D ma widocznie nieznacznie szybszy AF niż 1div.

Trochę mniej dokładny, ale szybszy.

A z tym bambuko,to bez przesady. 1div jest większy, cięższy, i wygodniej się trzyma.

http://www.popphoto.com/How-We-Test-...e-Test-Cameras
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    CHodziłó o 500D nie 550D, ale pewnie jest tak samo
    Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 03-06-2010 o 06:49 Powód: Automerged Doublepost

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Nic nie warte są dla mnie takie testy. Każdy może sobie takie tabelki w PS-ie wygenerować. Tak na prawdę rzetelnie zmierzyć szybkość AF-a to bardzo złożona sprawa ale każdy ma prawo wierzyć w co chce .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu

Domyślnie

Drogi panie.kolego, pan mnie naprawdę dobrze rozbawił.
    Śmiem odnieść wrażenie, że pan wierzysz w te tabelki.
    Jestem wręcz pewien, że pan masz te 500D, czy 550D i się żeś pan ucieszył, że masz pan "lepszy" aparat od reporterskiego, drogiego klocka.
    Gratuluję.
    Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Nic nie warte są dla mnie takie testy. Każdy może sobie takie tabelki w PS-ie wygenerować. Tak na prawdę rzetelnie zmierzyć szybkość AF-a to bardzo złożona sprawa ale każdy ma prawo wierzyć w co chce .
    Heheh. Mam chwilę czasu wolnego, mogę jakąś tabelkę trzasnąć.
    Jakieś zamówienia? Bo jak nie, to sobie i tak strzelę porównanie 350D z jedynką. 350D będzie trzystapięćdziesiąt razy lepszy od marnego klocka, kóry jako tako może wypełnić funkcję odważnika 1.5 kilowego do warzywniaka

A tak na poważnie, to to tylko świadczy o tym, czym naprawdę jest informacja w internecie. Przykładowo laik, nie mający wiedzy 'w temacie' jest wręcz zalany sprzecznymi informacjami - a każda jest "najnajsza" i "najmojsza". Ciężkie życie jest. Globalna sieć miała nam pomóc w uzyskaniu wiedzy. Zamiast tego zalewa nas płynnym g.....
    Aparaty, obiektywy, lampy.

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Chyba panowie spudłowaliscie tym razem.

Co te testy mają wspólnego z Internetem?

Popular Photography jest największym na świecie magazynem fotograficznym. Istnieje od 1937 i chwali się sprzetem do testow wartym milion dolarów.
    Wiem, gdzie im do optyczne.pl...

Tu jest źródło internetowe, więc pewnie kłamliwe:

http://en.wikipedia.org/wiki/Popular...raphy_Magazine

Testują sprzęt (puszki i słoiki) od dziesięcioleci i drukują to na papierze prawie takim dobrym jak Kraj Rad. A od pewnego czasu też zamieszczją na stronie.

Owszem, po teście 1Div w numerze marcowym obrażeni właściciele i fani tego świetnego urządzenia pisali listy "Droga redakcjo.." ale wyjaśniono im, że ta naprawdę świetna puszka ma w istocie wolniejszy AF przy słabym świetle niż konkurencja.

Ja też nikomu nie wierzę jak każdy czekista, ale gdzie są lepsze (jakiekolwiek) testy porównawcze szybkości AF poza PopPhoto?
    Tabelkę trzasnąć każdy może, ale nie kazdy ma hardware jak PopPhoto.
    *
    Jestem śmiertelnie obrażony po przeczytaniu waszego testu mojej ukochanej puszki...

Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 05-06-2010 o 07:06 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Ja też nikomu nie wierzę jak każdy czekista, ale gdzie są lepsze (jakiekolwiek) testy porównawcze szybkości AF poza PopPhoto?

Tabelkę trzasnąć każdy może, ale nie kazdy ma hardware jak PopPhoto...
    [
    Ach, przypomniałem sobie, kim pan.kolega jest..
    Wobec tego gratuluję dosyć nieczęstej rzeczy w tej "branży": potwierdzenia swoich wyobrażeń w stosunku do sprzętu.

Ostrzegam jednak przed bardzo złą rzeczą: niech pan.kolega nie wychodzi poza teorię i niech, broń Boże, nigdy nie próbuje teorii zweryfikować praktyką! Praktyka jest bee, nic z niej nie wynika i żadnych tabelek nie generuje.

Więc, jak ognia, unikać tego, bo ło jezusicku, świat się zawali. I być może trzeba będzie znaleźć inną gazetkę, która akurat w inny sposób potwierdzi inne teorie

Jeszcze raz gratuluję dobrego samopoczucia i przekonań i czas chyba zakończyć tę część dyskusji
    Aparaty, obiektywy, lampy.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Popular Photography jest największym na świecie magazynem fotograficznym. Istnieje od 1937 i chwali się sprzetem do testow wartym milion dolarów.
    Wiem, gdzie im do optyczne.pl...
    Tylko żeby z tego nie wyszło, że dla mnie opaczne to wyrocznia .

BTW: nie przekonałeś mnie. Testy w postaci tabelki dla mnie to fikcja :grin:. Tu jest zbyt dużo czynników żeby móc to opisać za pomocą jednej liczby.

BTW2: Może już nie ciągnijmy tego offtopa - każdy ma prawo wierzyć w co mu się podoba 8).
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Nie wiem jak nadrobić wolny AF wyższą liczbą przysłony, ale na pewno nie da sie przetestować szybkości AF puszki kitem.

Spróbuj z USM, najlepiej L, z otworem f/2.8 albo lepiej.
    500D ma szybki AF. Na razie przekonałeś się, że kit nie jest jasny i ma niezbyt szybki AF.
    Teoretycznie faktycznie się nie da - zrobiłem skrót myślowy, po prostu ustawiając wyższą liczbę przysłony i w ten sposób osiągałem nieco większą głębię ostrości, więc nawet jeśli tempo ostrzenia było minimalnie za wolne, to i tak główny obiekt był ostry. A testowałem z 55-250, na L-kę póki co nie mogę sobie pozwolić.

Tu jest szybkości AF 500D z 1D mark iv w postaci wykresów w zależności od . Jest dobrze.

http://www.popphoto.com/Reviews/Came...l-T1i?page=0,1

http://www.popphoto.com/content/came...-iv?pnid=64017
    Po obejrzeniu tych zestawień byłem bardzo zaskoczony, wiedziałem że 500tka jest udanym aparatem, ale nie wiedziałem, że aż tak dobrze wypada w stosunku do aparatu z najwyższej półki. Swoją drogą ciekawe, że na wysokich iso 1D IV ma wyższe szumy niż 5D mark I.
    500D + 18-55 IS + 70-300 IS USM

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów