Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Analog vs M42

Coś już napisał

Domyślnie Analog vs M42

mam dwa szkła M42 i Canon 350D oraz 1000F. Po podłączeniu szkła M42 pod cyfrówkę nie ma problemu z pomiarem światła gdyż przesłona wynosi f/0 i aparat mierzy szybkość migawki na podstawie ISO oraz przesłony ustawionej na obiektywie.

Gdy podepnę szkło m42 pod canona 1000f to mam mały problem, w aparacie manualnie można ustawić przesłonę od f/1 do f/32. Nie wiem jak ustawiać tą przesłonę w tym canonie, na f/1 czy na taka jak na obiektywie? z jednej strony jak ustawie w body i na szkle f/2.8 to by było niby tak jak ze szkłem canonowskim, z drugiej strony jak ustawiam f/1 to mam czasy zbliżone do czasów z cyfrówki (oczywiście to samo ISO, i ten sam punkt pomiaru światła)??:

liczę na szybką odpowiedź, pozdrawiam!
    dwie puszki, dwa m42, s 70-300

Domyślnie

Gdzieś czytałem, że stawia się przysłonę zgodną z tą, z jaką "zgłasza się" adapter.

Czyli, jeśli dla cyfrówki jest to 1, to dla analoga też powinno tak być.

Jeśli czasy i czułość się zgadzają, to znaczy, że jest to na 100% prawda...

Coś już napisał

Domyślnie

Adapter nic nie zgłasza bo nie ma dendaliona, na cyfrówce mam np. f/0 w korpusie (na obiektywie f/4) i czas 1/250s, na analogu mam ustawione w body F/4 na obiektywie tak samo i czas spada do 1/6s może trochę więcej. Nie rozumiem o co chodzi kompletnie
    dwie puszki, dwa m42, s 70-300

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

światłomierz sobie mierzy przy otwartej przysłonie, więc jeśli ustawisz f/0 i na obiektywie f/4, to zmierzy ci światło dla f/4. Natomiast jak na korpusie ustawisz sobie f/4 i na obiektywie f/4, wtedy aparat będzie myślał że dla f/0, czy tam f/1 będziesz miał taki czas , jak powinieneś mieć na f/4, no i sobie doda do tego. Mętnie to wytłumaczyłem ale wydaje mi się, że tak jest właśnie.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Początki nałogu Awatar senner
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    światłomierz sobie mierzy przy otwartej przysłonie, więc jeśli ustawisz f/0 i na obiektywie f/4, to zmierzy ci światło dla f/4.

na tym polega system TTL

in film we trust

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Charzykowy/Chojnice

Domyślnie

Ustaw na 1 bo i tak Ci zmierzy ilosć jaka wpada do puszki, przymkniesz do f/4 czyli 4 x 1 = 4
    U mnie mierzy wyśmienicie

Uzależniony Awatar MaciekH
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gumisKite Zobacz posta
    f/4 czyli 4 x 1 = 4
    A co to za dziwna matematyka?

Ja bym w body ustawił minimalną wartość jaką się tylko da albo minimalną wartość obiektywu i tak zostawił, a reszty zmian tylko na obiektywie albo pokrętłem czasu...
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Uprawnienia umieszczania postów